Rostul de dimineață: Minune… Într-o comună din Bistrița-Năsăud oamenii merg la coasă cu taxiul…

Rostul de dimineață:  Minune… Într-o comună din Bistrița-Năsăud oamenii merg la coasă cu taxiul…

Era de neimaginat acum un an, dar între timp a devenit realitate: într-o mare și prosperă comună din Bistrița-Năsăud, oamenii merg cu taxiul la coasă. „Avem mașină mai mare, să-și poată pune sculele în spate. Bagă coasa în mașină și-l duc cît mai aproape de locul unde are treabă…”, explică șoferul… Cine-i ca ei…?

„De aproape un an de zile la Telciu a apărut primul taxi. Coco Taxi. Între timp au mai apărut cîteva. Sunt taxi-uri de zi și de noapte. Stând mai mult pe aici, am aflat că au suficiente comenzi și că se pot face ceva bănuți din asta. În plus, pentru mulți localnici taxiul e o binefacere, indiferent de tipul deplasărilor…”, scria zilele trecute Valer Simion Cosma.

Taxiul Coco este o minune pentru locuitorii din Telciu, mai ales când au de mers la cumpărături, de coborât de pe vreo vale sau de venit spre centru dinspre o uliță mai îndepărtată…

Uneori se adună 2-3 persoane la un taxi, ca să fie mai ieftin. La fel, când este de dat o fugă până la Năsăud sau în ceva localitate vecină, mai ales că autobuzele între sate nu circulă prea des și nu toată lumea are mașină.

Aflu de la un prieten taximetrist că de multe ori are comenzi de dus/adus oameni la coasă, la polog sau alte munci. «Avem mașină mai mare, să-și poată pune sculele în spate. Bagă coasa în mașină și-l duc cît mai aproape de locul unde are treabă.» La ceas de seară, dacă se stă prea mult la crîșmă, dacă se consumă alcool, se lasă mașina la centru și se ia un coco pînă acasă. Și se pot evita multe neplăceri așa, cu ceva mărunțiș…”, remarcă Valer Simion Cosma.

Despre taxiul din Telciu povestește și reputatul scriitor Vasile Ernu, invitat în acest an la Școala de vară din Telciu: „Ceea ce era de neimaginat acum cîțiva ani, acum e o realitate. (…) Sunt două taxiuri. Unul de zi și unul de noapte. Au apărut acum un an. Cine nu știe de CocoTaxi? Prețul e cam ca la București. Distanțele aici nu sînt mici, căci satele de pe valea munților sînt întinse. Dar le văd circulînd mereu. Am mers și eu cu ele ba la cimitir, ba la înmormîntare, ba prin satele vecine ca să nu-i mai deranjez pe «băieții lui Hovrea».
Șoferul mi-a povestit. Face un soi de al 2-3-lea job ca să poată trăi. Și spune că oamenii s-au obișnuit. Comandă pentru diverse deplasări: cei mai bătrîni pentru că au nevoie căci nu mai pot face la picior distanțe lungi și cei tineri pentru că sînt comozi. 
– Domnule, merg pînă și la coasă cu taxiul. Mă sună, vin și se urcă cu coasa în spate scoasă pe geam și mergem. 
Iarăși acest lucru e legat de un anumit tip de venit, de banii injectați aici de emigranții noștri economici. E impulsionat de grupurile mari de emigranți care circulau continuu în toate direcțiile, de noul tip de infrastructură care se dezvoltă și mai ales de noul tip de muncă pe care-l prestează o parte a populației care combină munca tradițională a cîmpului & animalelor foarte prost plătită din care nu se poate trăi și noile forme de muncă urbană, sezonieră sau temporară afară sau pe la oraș…

Colindătorii care au speriat Crăciunul și Bistrița! Și copiii, și zăpada… decembrie 15, 2019 - TOOOOT! N-a mai rămas nimeni cu pace în suflet după ce i-a văzut pe colindătorii lui Crețu din Centrul Vechi al Bistriței! Dacă alții au ornamente de Crăciun de poveste, la Bistrița s-a optat după unele de groază, că așa suntem noi, mai speciali! Fotografiile de mai jos ne-au fost trimise de o cititoare, care și-a băgat copiii în sperieți după o plimbare liniștită pe Pietonal.
FOTO: Ai o bijuterie din aur veche sau ruptă? La Atlantis Gold o poți înlocui cu una nouă, la modă decembrie 15, 2019 - Magie de Crăciun la Bijuteria Atlantis Gold din incinta B1 Shopping Center! Aici, orice bijuterie veche sau ruptă poate fi înlocuită cu una nouă, numai bună să ți-o faci cadou de Crăciun sau să o faci cadou cuiva drag! În stoc tocmai au intrat sute de bijuterii din aur și argint pentru copii, tineri sau pentru adulți, oricât de pretențioși ar fi, tot găsești ceva pe gustul celor dragi, chiar ai de unde alege la Atlantis Gold.
DE CITIT: O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. Homeric…! decembrie 15, 2019 - O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. „Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”
Marș comemorativ: 30 de ani de la Revoluție! decembrie 15, 2019 - În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția ce a condus România la ieșirea de sub comunism. Pentru a comemora evenimentele din `89, Asociația Bistrița Civică organizează un marș. Se va merge exact pe traseul pe care l-au făcut atunci bistrițenii.
FOTO: CUPA CÂRLIONȚ LA ȘAH 2019, Ediția a II-a decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost a doua ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
SPECTACOL CARITABIL CHEERS: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta și fă-le Crăciunul mai luminos persoanelor cu handicap fizic decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină.