22 C
Bistrița
marți, iulie 23, 2024

Rostul de dimineață: Pe o ploaie torențială @ Tomagraph, la Casa cu Lei

Întâmplarea – dacă nu cumva ițele unui destin mereu surprinzător atunci când nu este nemilos de-a dreptul – a făcut să dăm o raită, duminică seara, pe o ploaie torențială, pe la Casa cu Lei. Tricolorul uriaș din fața Primăriei vâjâia amarnic…

Am încercat să imortalizăm în câteva secunde video vuietul sinistru al drapelului fluturând, dar nu ne-a mers. Cu bine-cunoscuta-i aroganță, a refuzat să se lase prizonier captiv în brațele noastre. Așa că nu vă rămâne decât să vă închipuiți singuri cât de amarnic vuia drapelul lăsat de izbeliște, pe o ploaie torențială. Și noi am fost nevoiți să ne vedem de drum. Să cotim spre Casa cu Lei, pe Titulescu. Acolo unde instalațiile concepute de Ana Toma luminează misterios strada. Cartierul. Orașul. Sufletul. 

Întâmplarea a făcut ca primele cuvinte peste care ni s-au odihnit privirile să fie tocmai cele care deschid Republica surdă. Un volum de versuri semnat de Ilya Kaminsky. Poetul, criticul, traducătorul și profesorul născut în Odessa. Cunoscut mai ales pentru colecțiile sale de poezie Dancing in Odesa și Deaf Republic

Am trăit fericiți în timpul războiului

iar când au bombardat casele altor oameni noi

am protestat

dar nu destul, ne-am opus dar nu

destul. Eram

în patul meu, în jurul patului meu America

se prăbușea: casă nevăzută după casă nevăzută după casă

nevăzută –

am luat un scaun afară și am privit soarele.

În a șasea lună

a unei domnii dezastruoase în casa banilor

pe strada banilor în orașul banilor în țara banilor,

măreața noastră țară a banilor, noi (să ne iertați)

am trăit fericiți în timpul războiului.

Volumul Republica Surdă poate fi răsfoit agale și la Casa cu Lei. Alături de multe altele pentru care Ana Toma a realizat instalații – obiecte care s-au transformat apoi în copertă pentru poezii. Mai aveți vreme până în 28 februarie să admirați și voi Tomagraphul.

Să nu ziceți că nu v-am spus…!

TOMAGRAPH, o spectaculoasă expoziție semnată Ana Toma, la Casa cu Lei: Un limbaj hibrid, proaspăt și enigmatic

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.