16.5 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

Rostul de dimineață: Pe o ploaie torențială @ Tomagraph, la Casa cu Lei

Întâmplarea – dacă nu cumva ițele unui destin mereu surprinzător atunci când nu este nemilos de-a dreptul – a făcut să dăm o raită, duminică seara, pe o ploaie torențială, pe la Casa cu Lei. Tricolorul uriaș din fața Primăriei vâjâia amarnic…

Am încercat să imortalizăm în câteva secunde video vuietul sinistru al drapelului fluturând, dar nu ne-a mers. Cu bine-cunoscuta-i aroganță, a refuzat să se lase prizonier captiv în brațele noastre. Așa că nu vă rămâne decât să vă închipuiți singuri cât de amarnic vuia drapelul lăsat de izbeliște, pe o ploaie torențială. Și noi am fost nevoiți să ne vedem de drum. Să cotim spre Casa cu Lei, pe Titulescu. Acolo unde instalațiile concepute de Ana Toma luminează misterios strada. Cartierul. Orașul. Sufletul. 

Întâmplarea a făcut ca primele cuvinte peste care ni s-au odihnit privirile să fie tocmai cele care deschid Republica surdă. Un volum de versuri semnat de Ilya Kaminsky. Poetul, criticul, traducătorul și profesorul născut în Odessa. Cunoscut mai ales pentru colecțiile sale de poezie Dancing in Odesa și Deaf Republic

Am trăit fericiți în timpul războiului

iar când au bombardat casele altor oameni noi

am protestat

dar nu destul, ne-am opus dar nu

destul. Eram

în patul meu, în jurul patului meu America

se prăbușea: casă nevăzută după casă nevăzută după casă

nevăzută –

am luat un scaun afară și am privit soarele.

În a șasea lună

a unei domnii dezastruoase în casa banilor

pe strada banilor în orașul banilor în țara banilor,

măreața noastră țară a banilor, noi (să ne iertați)

am trăit fericiți în timpul războiului.

Volumul Republica Surdă poate fi răsfoit agale și la Casa cu Lei. Alături de multe altele pentru care Ana Toma a realizat instalații – obiecte care s-au transformat apoi în copertă pentru poezii. Mai aveți vreme până în 28 februarie să admirați și voi Tomagraphul.

Să nu ziceți că nu v-am spus…!

TOMAGRAPH, o spectaculoasă expoziție semnată Ana Toma, la Casa cu Lei: Un limbaj hibrid, proaspăt și enigmatic

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.