12.4 C
Bistrița
joi, septembrie 29, 2022

Rostul de dimineață: Ultima zi specială de iarnă i-a prins prăbușiți, fără vlagă, în parcare…

Taman în ultima zi oficială de iarnă, au fost zăriți fără vlagă, prăbușiți pe asfalt, aproape striviți – la mall, în parcare.

Ultima zi specială de iarnă i-a prins anemici, aproape leșinați – prăbușiți pe asfaltul umed și rece al parcării din mall. Pierduți, ai nimănui, murdari și striviți sub cine știe ce pantofi… Ignorați de autorități și de oamenii care s-au zbenguit încolo și încoace, în goana lor nebună după cumpărături… 

Suntem în sfânta zi de 29 februarie – o zi cu totul specială, care își ițește capul din calendar abia din 4 în 4 ani… Și taman azi, ne-am trezit cu gândul lipit de acești vestitori ai primăverii: ghioceii… Întinși pe jos, în parcarea mallului, turtiți și zgribuliți… Călcați în picioare, practic… în această ultimă zi oficială de iarnă…

O zi care are sens, însă, doar pentru calendarul gregorian – cel pe „stil nou”, adoptat de majoritatea ţărilor lumii.

Se pare că introducerea anilor bisecţi o dată la patru ani a fost stabilită pentru prima oară – conform unor surse istorice – de Dionisie cel Mic. Călugărul din Turcia, a constatat, în jurul anului 200 d.Hr. diferenţa dintre calendarul iulian şi timpul real. Care, dacă nu s-ar fi corectat, ar fi făcut ca solstiţiul de vară să urmeze solstiţiului de iarnă, la un moment dat.

Se spune că tot el a stabilit că, pentru ca datele să coincidă în timp a fost necesar ca luna februarie să aibă o zi în plus.

Superstiţii şi tradiţii

Unii astrologi susţin că în anii cu 366 de zile trebuie să fim extrem de precauţi. Pentru că acţiunile noastre necugetate ar putea genera anumite pericole. Alţii, dimpotrivă, cred că va fi un an al purificării sufleteşti.

O lege străveche spune că, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V.

Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară în căsătorie pe bărbaţi. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie.

Tradiţia s-a păstrat secole de-a rândul. Mai mult, în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoţia. Bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat.

În unele ţări, se consideră că 29 februarie ar putea să aducă noroc femeilor care se vor căsători în această zi.

Alte credinţele populare susțin că, dimpotrivă, nu trebuie să vă căsătoriţi într-un an bisect. Se crede că mirii vor divorţa destul de repede sau că unul dintre ei se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Nu este cazul să vă planificați nici divorţuri într-un astfel de an. Pentru că riscaţi să rămâneţi singuri pentru multă vreme.

Într-un an bisect nu este indicat să vă schimbaţi locul de muncă, rezidenţa sau culoarea părului. Nu este bine să fie demarate proiecte noi, precum construcţia unei case sau o achiziţie scumpă.

Se mai spune că, o dată la patru ani, toate ciupercile din pădure devin otrăvitoare, de aceea, în acest an, ele nu trebuie culese. Argintul este cel care ne fereşte de necazuri, de aceea se recomandă purtarea bijuteriilor din acest metal. Aceste podoabe ajută la întărirea aurei energetice, notează cei de la DC News.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Au ajuns noile mascote de la Minnie și Mickey: Sonic X , Chase din Patrula Cățelușilor, dar și Mickey și Minnie varianta roz

Andrada, alături de echipa ei, aduce emoție, bucurie și culoare evenimentelor, îmbrăcând costume și transformându-se în...

Irem General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru Suedia și Olanda! Rombat Bistrița caută operatori producție

ROMBAT, singurul brand de baterii fabricate în România, angajează operatori producție, iar IREM General Contractor angajează Lăcătuși Montatori pentru proiect în Suedia si Olanda. Noi locuri de muncă, disponibile la Stewo Năsăud, Sanovil și Electroplast.

FOTO VEZI cum poți să îți decorezi casa la super prețuri! La Wow INTERIORS și Alpha Home Outlet prețurile au intrat la apă

Dacă te tentează să îți redecorezi casa toamna aceasta și nu mai ai răbdare să profiți...