8.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

Rostul de dimineață: Ultima zi specială de iarnă i-a prins prăbușiți, fără vlagă, în parcare…

Taman în ultima zi oficială de iarnă, au fost zăriți fără vlagă, prăbușiți pe asfalt, aproape striviți – la mall, în parcare.

Ultima zi specială de iarnă i-a prins anemici, aproape leșinați – prăbușiți pe asfaltul umed și rece al parcării din mall. Pierduți, ai nimănui, murdari și striviți sub cine știe ce pantofi… Ignorați de autorități și de oamenii care s-au zbenguit încolo și încoace, în goana lor nebună după cumpărături… 

Suntem în sfânta zi de 29 februarie – o zi cu totul specială, care își ițește capul din calendar abia din 4 în 4 ani… Și taman azi, ne-am trezit cu gândul lipit de acești vestitori ai primăverii: ghioceii… Întinși pe jos, în parcarea mallului, turtiți și zgribuliți… Călcați în picioare, practic… în această ultimă zi oficială de iarnă…

O zi care are sens, însă, doar pentru calendarul gregorian – cel pe „stil nou”, adoptat de majoritatea ţărilor lumii.

Se pare că introducerea anilor bisecţi o dată la patru ani a fost stabilită pentru prima oară – conform unor surse istorice – de Dionisie cel Mic. Călugărul din Turcia, a constatat, în jurul anului 200 d.Hr. diferenţa dintre calendarul iulian şi timpul real. Care, dacă nu s-ar fi corectat, ar fi făcut ca solstiţiul de vară să urmeze solstiţiului de iarnă, la un moment dat.

Se spune că tot el a stabilit că, pentru ca datele să coincidă în timp a fost necesar ca luna februarie să aibă o zi în plus.

Superstiţii şi tradiţii

Unii astrologi susţin că în anii cu 366 de zile trebuie să fim extrem de precauţi. Pentru că acţiunile noastre necugetate ar putea genera anumite pericole. Alţii, dimpotrivă, cred că va fi un an al purificării sufleteşti.

O lege străveche spune că, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V.

Sfânta Bridget l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară în căsătorie pe bărbaţi. Pentru a-i face pe plac, acesta a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie.

Tradiţia s-a păstrat secole de-a rândul. Mai mult, în secolul al XIII-lea a fost chiar adoptată ca lege în Scoţia. Bărbatul care refuza cererea în căsătorie era amendat.

În unele ţări, se consideră că 29 februarie ar putea să aducă noroc femeilor care se vor căsători în această zi.

Alte credinţele populare susțin că, dimpotrivă, nu trebuie să vă căsătoriţi într-un an bisect. Se crede că mirii vor divorţa destul de repede sau că unul dintre ei se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Nu este cazul să vă planificați nici divorţuri într-un astfel de an. Pentru că riscaţi să rămâneţi singuri pentru multă vreme.

Într-un an bisect nu este indicat să vă schimbaţi locul de muncă, rezidenţa sau culoarea părului. Nu este bine să fie demarate proiecte noi, precum construcţia unei case sau o achiziţie scumpă.

Se mai spune că, o dată la patru ani, toate ciupercile din pădure devin otrăvitoare, de aceea, în acest an, ele nu trebuie culese. Argintul este cel care ne fereşte de necazuri, de aceea se recomandă purtarea bijuteriilor din acest metal. Aceste podoabe ajută la întărirea aurei energetice, notează cei de la DC News.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.