11.5 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

S-a stins, dar prin cuvintele lui va continua să trăiască… Să ne cânte din fluier, de sub iarbă

Jean Poncet, poetul și traducătorul din Marsilia, invitat de onoare al Târgului de carte pentru copii și adolescenți care se desfășoară azi și mâine la Biblioteca Județeană, a dezvăluit ieri, la Bistrița, că lucrează la o traducere în franceză a versurilor lui Vasile Dâncu.

Este un poet uriaș, care trebuie recitit și plasat în contextul pe care îl merită, pentru că a rămas în mintea noastră condiția lui de țăran și imaginea unui om de la țară, dar era un intelectual extraordinar, care va trebui recuperat… Jean Poncet l-a cunoscut, l-a vizitat la Runcu Salvei și a postat unul dintre poemele lui Vasile Dâncu în franceză, alături de un emoționant mesaj…”, a precizat Ioan Pintea, directorul bibliotecii.

Vasile Dâncu, poetul ţăran din satul Runcu Salvei, care m-a primit în casa lui anul trecut, a murit la vârsta de 79 de ani… Mi-ar fi plăcut să-i ofer în dar o colecție din poeziile sale traduse în franceză. Traducerea nu este încă finalizată şi, din păcate, Vasile Dâncu nu va apuca s-o vadă. Dar, în România şi în curând și în Franţa, el va continua să trăiască prin versurile sale, pur ca aerul de pe dealurile din Runc, pur ca ființa lui care n-a fost niciodată însetată decât de cunoaştere şi de pace…”, a scris Jean Poncet pe pagina sa de Facebook, aflând despre dispariția poetului Vasile Dâncu.

(„Vasile Dâncu e o legendă vie. Prin anii şaptezeci, frecventa, din când în când, Cenaclul literar «George Coşbuc», din Bistriţa. Venea îmbrăcat în straiele cu care umbla zilnic pe dealurile de acasă – în opinci, cu iţari, cămaşă de in, clop, cu chimir lat. Îl văd şi acum intrând discret în sala de cenaclu, tăcut, retras, ascultând cu interes ce se vorbea despre poeziile citite în cenaclu, dându-şi rareori cu părerea”, scria Nicolae Băciuț în prefața unui interviu din 2006 care se încheia cu o tandră promisiune: „Lucrez la un volum de versuri, cu gândul că dacă mai trăiesc să fac şaptezeci de ani, îl voi publica… Dacă rămâne şi nu apuc să-l dau eu la tipar şi-l vor da alţii, am de gând să-l intitulez Vă cânt din fluier, de sub iarbă…”)

Târgul de carte pentru copii și adolescenți a continuat astăzi la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” cu lansări de carte, proiecții de filme, dansuri medievale cu formația NOSA, conferința istoricului Corneliu Gaiu (Petru Rareș – Cetatea Ciceului 480), dezbateri și prezentări de carte de la Editura Curtea Veche, Editura Școala Ardeleană, Editura Nomina și Editura Ethnologica. Mâine, pasionații de lectură și sport sunt așteptați la cea de-a doua ediție a Crosului CoșBook.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?