16.8 C
Bistrița
duminică, mai 26, 2024

S-a stins o legendă a Bistriței: Martin Ohler, meseriașul din Sugălete specializat în mecanică fină

Astăzi ne luăm adio de la una dintre legendele urbane ale orașului… S-a stins din viață meșterul Martin Ohler. Cu atelierul său de lângă casa parohială a Bisericii Evanghelice se deschidea  impresionanta istorie a ansamblului Sugălete…

Din păcate, ne-a părăsit Herr Martin Ohler, binecunoscutul meseriaș din Sugălete…”, a anunțat ieri după-amiază Cristian Roth-Gross, președintele Forumului Democrat German. Martin Ohler avea 78 de ani. Era cunoscut  în tot orașul pentru pasiunea cu care meșterea și repara mașini de cusut. 

În 3 mai 1957 m-am angajat ca şi uncenic la Cooperativa Meşteşugărească. Acolo am învăţat meserie, acolo am învăţat să repar maşini de cusut. Am lucrat la cooperativă până în 1993, când m-am pensionat”, povestea Martin Ohler pentru Bistrițeanul.ro.

Imediat după ce s-a pensionat, Martin Ohler şi-a deschis un atelier de reparaţii. Acesta era situat chiar lângă casa parohială a Bisericii Evanghelice. Cu Martin Ohler începea Sugăletele. 

Este o vorbă, poţi ajunge un croitor bătrân, dar asta nu înseamnă că eşti şi un croitor bun. Meseria trebuie să o faci cu plăcere, cu drag, să faci ce îţi place. Doar aşa vei fi priceput şi vei face totul bine… În 20 octombrie 1993, atunci am deschis atelierul. Aici în zona Centrului Vechi l-am deschis prima dată şi aici a rămas. E un spaţiu al Parohiei Evanghelice şi eu îl am în chirie”, ne explica Martin Ohler.

Am avut un ucenic pe care l-am învăţat meserie, dar a murit acum câţiva ani. Pe altcineva nu am mai învăţat… Eu am două fete, dar au făcut facultate, nu le-am îndrumat spre această meserie…” 

Martin Ohler putea repara o maşină de cusut chiar şi în 15 minute. Dar uneori își petrecea și câte o zi întreagă aplecat asupra lucrului, ca să dezlege misterele mașinăriei. Cea mai veche maşină de cusut care a trecut prin mâinile meşterului a fost construită în anul 1864! Martin Ohler povestea că proprietara a insistat s-o repare pentru că avea o valoare sentimentală foarte mare.

***

Înmormântarea are loc astăzi, la ora 13:00, la Cimitirul Evanghelic.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină…!

Condoleanțe familiei…

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!