12 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

Șase luni – Atât va ”suporta” pământul mașinile abandonate! Iar autoritățile pot chiar să le vândă

Un proiect de lege reglementează problema mașinilor abandonate. Astfel, după șase luni de zile, dacă nu e mutată sau revendicată, va fi luată de pe domeniul public. AFLĂ detalii și cine mai trebuie să-și dea acordul:

Bistrițenii s-au plâns, în nenumărate rânduri, de mașinile abandonate care ocupă spații pe domeniul public, sau parcări, chiar și de ani de zile.

În decembrie 2018, când o mașină era ridicată de pe domeniul public, reprezentanții municipalității au dat anumite lămuriri. Mașina abandonată trebuie să stea într-un loc de mai bine de un an de zile. Și și așa, există șanse să nu fie mutată.

Primăria ridică mașini! Dacă îndeplinesc una din cele două condiții „impuse”

Totodată, s-a explicat că importantă e educarea șoferilor, nu ridicarea mașinilor. Nici a celor parcate aiurea, nici a celor uitate de vreme.

Mașini parcate aiurea?!? Utilajul Primăriei ridică orice altceva…

Mai mult, legislația actuală privind mașinile abandonate mai mut încurcă decât ajută. Prezent într-o emisiune LIVE Bistrițeanul.ro a prezentat un motiv de-a dreptul aberant legat de ridicarea mașinilor.

Mai exact, dacă proprietarul e „inspirat” și mută mașina chiar și un metru mai în față, în alt loc, procedura se reia de la capăt. Iar Poliția Locală trebuie să aștepte încă un an pentru a putea ridica autoturismul.

Motivul aberant pentru care nu putem scăpa de mașinile abandonate pe domeniul public

Dar lucrurile par să se schimbe. S-a făcut un proiect de lege care reglementează acest aspect.

Senatul a votat, iar for decisiv e Camera Deputaților. Dacă va primi aviz favorabil, legea va fi promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Legea prevede că va fi ridicat orice tip de vehicul abandonat pe domeniul public sau privat al statului cel puțin șase luni, în cazul căruia autoritățile au motive justificate să creadă că este necorespunzător circulației rutiere.

Aceeași regulă se va aplica și mașinilor care n-au plăcuțe cu numere de înmatriculare sau care sunt înmatriculate în străinătate.

Așadar, aceste vehicule abandonate timp de cel puțin jumătate de an vor fi inventariate de autorități. Concret, se vor încheia procese-verbale de constatare și pe mașini se vor afișa somații pentru ridicarea lor în maximum zece zile. În caz contrar, vehiculele vor fi ridicate și depozitate de autorități în locuri special amenajate. Ulterior, dacă proprietarii nu-și vor revendica mașinile, acestea vor fi vândute sau scoase din circulație și casate scrie avocatnet.ro

Întregul proiect de lege poate fi citit AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...