Scandal pe Secu! Un fost politician, acuzat că ar fi deturnat cursul râului către păstrăvăria proprie

Scandal pe Secu! Un fost politician, acuzat că ar fi deturnat cursul râului către păstrăvăria proprie

Scandal monstruos la Prundu Bârgăului! Un fost politician este acuzat că ar fi modificat intenționat cursul râului Secu pentru a duce apă către păstrăvăria proprie. Locuitorii din zonă s-au răzbunat și au tăiat cu un topor țeava de alimentare cu apă. De suferit au avut două bazine cu pești care au murit!

Un scandal monstru a izbucnit în Prundu Bârgăului! Totul a pornit de la modificarea cursului apei de pe râul Secu. De vină ar fi Petru Moldovan, un fost politician care a redirecționat apa către păstrăvăria proprie.

Pe pagina de Facebook a Păstrăvăriei Secu, administrată de Alin Oltean, au apărut două fotografii care să susțină afirmația conform căreia cursul de apă a fost deviat. Mesajul care însoțește fotografiile este următorul: „Cum își permit unii să oprească pârâul Secu și nimeni nu ia atitudine!? Poza este în amonte de pescăria lui Petre Moldovan. De azi dimineață (ieri – 03.09.2019, n.r.) vine apa cu lut. A oprit efectiv pârâul să-i meargă lui apa prin pământ. O să informez și Garda de Mediu și Apele Române să văd unde scrie că poți seca un pârâu, când și cum îți trece prin cap!”

Alin Oltean spune că a încercat să vorbească cu cel pe care îl acuză, însă nu a avut succes.

„Vecinul care este mai sus de mine a făcut lucrări în albia pârâului. Și dânsul are păstrăvărie, dar mă îndoiesc de faptul că are acte. Ideea este că a băgat buldoexcavatorul în apă, iar pe o suprafață de aproximativ 30-40 de metri a umplut albia cu pământ și balast. Am mers la el să îi reclam că toată apa merge la el prin pământ și i-am spus că apa care ajunge la noi e murdară de tot. Nu ai voie să faci așa ceva. El a zis că filtrează apă, că face și drege.”, a explicat Alin Oltean pentru Bistrițeanul.ro.

Conform acestuia, se pare că nu doar păstrăvăria administrată de el a fost afectată în urma lucrărilor făcute de fostul politician. Toți cei care locuiesc în zona pârâului Secu și-au asigurat apa prin cădere pe care o captează în bazine și o folosesc la udat prin grădină sau o dau animalelor.

„La vale de domnul Moldovan mai sunt bazinele oamenilor care aveau de când lumea apă prin cădere. Făcând lucrările astea, i-a lăsat pe toți fără apă. Și păstrăvăria mea e afectată. Nu vine apa aproape deloc, iar cea care ajunge la mine e extrem de murdară. Oricum este secetă și nu este apă, și e caldă, iar el s-a gândit să pună pământ și să-și ducă apa prin pământ. Ce vine la noi și la cei cu bazine prin cădere este numai picul care a mai rămas.”, a mai spus Alin Oltean.

Fiindcă i-a călcat pe coadă pe toți cei care au avut de suferit de pe urma devierii cursului pârâului, un bârgăoan „binevoitor” s-a răzbunat pe cel care a lăsat o stradă întreagă fără apă. Omul a spart cu securea țeava prin care era redirecțioantă apa către păstrăvăria fostului politician. Poliția a intrat și ea pe fir, iar în viziunea lui Petru Moldovan, principalul suspect ar fi administratorul Păstrăvăriei Secu pentru că a postat pe Facebook mesajul cu privire la lucrările făcute.

„O bucată de țeavă era rămasă afară, iar peste noapte cineva a mers și i-a spart țeava cu securea.  Drept urmare i-au murit peștii din două bazine. Acum mă acuză că eu sunt de vină. Am fost chemat la postul de poliție că eu aș fi principalul suspect că i-am tăiat țeava. Poliția o să ia declarații de la toți cei care au bazine. Vecinul Petru Moldovan zice că eu am fost instigatorul, că am postat pe pagina de Facebook ieri pozele și că de ce îmi permit să fac așa ceva. Ieri, înainte de a-i fi spartă țeava, de acolo și până în aval de păstrăvăria lui nu mai mergea deloc apă pe râu. Norocul nostru este acum că avem apă, după ce i-a fost spartă țeava. Țeava respectivă se află din jos de lucrările pe care le-a făcut și nu a apucat să o astupe pe toată. Toată strada Secu are trasă apă prin cădere din râu, iar el făcând modificările i-a lăsat pur și simplu pe toți fără apă. Trebuie să caute printre 200 de persoane cine i-a «rezolvat» lui țeava azi-noapte. Acum vecinul are alte probleme – cine i-a omorât peștii?, nu să refacă albia.”, explică Alin Oltean.

Pentru că nu au reușit să o scoată la capăt, Alin Oltean a preferat să urmeze calea legală și să sesizeze instituțiile care pot interveni în remedierea problemei cu care se confruntă.

Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, Ștefan Rus, confirmă faptul că astăzi a fost înregistrată o sesizare cu privire la situația apărută pe pârâul Secu din Prundu Bârgăului. În cazul în care SGA va constata nereguli, vor fi aplicate sancțiuni.

„Avem înregistrată astăzi o sesizare făcută de domnul Oltean. Acesta a vorbit cu oamenii mei și a făcut o sesizare. Nu vă pot da foarte multe detalii. Știu doar că avem înregistrată o petiție, iar colegii mei vor căuta toate documentele necesare și merg acolo să vedem despre ce este vorba. Până nu ajungem la fața locului, nu știu nimic. În cazul în care constatăm faptul că albia râului a fost modificată vom aplica legea. Vom aplica sancțiuni și îl vom obliga pe cel în cauză la readucerea cursului de apă la starea inițială. Trebuie să vedem ce este la fața locului. Vă dați seama că în orice situație am fi, oriunde ne-am afla, aplicăm legea.”, a declarat Ștefan Rus pentru Bistrițeanul.ro.

Primăria Prundu Bârgăului spune că mai mult decât să îl îndrume pe reclamant către instituțiile abilitate nu are ce să facă, fiindcă nu ține de competența ei, astfel încât nu poate interveni în scandalul izbucnit pe Secu.

„Din câte știu eu, astăzi administratorul Păstrăvăriei Secu a făcut o reclamație la Apele Române. Am înțeles doar că s-a modificat cursul râului, dar nu știu mai multe detalii. Fiind un râu cadastrat, noi nu putem interveni. Cel acuzat nu a făcut o construcție acolo ca să putem interveni și noi.”, a transmis telefonic Doru Crișan, primarul comunei.

 

Sursa foto @ Facebook – Păstrăvăria Secu

Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni. 
Bătrânica lovită de șoferița vitezomană a decedat! septembrie 17, 2020 - O mamă și fetița ei de nouă luni au ieșit azi la plimbare, prin  Șieuț. Li s-a alăturat și o vecină. Cele trei au fost lovite însă de o șoferiță vitezomană care a pierdut controlul mașinii într-o curbă periculoasă.
VIDEO. Mircea Romocea, despre primii pași realizați pentru centura ocolitoare a Năsăudului septembrie 17, 2020 - Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a anunțat în studioul Bistrițeanul Live, că s-au făcut deja primii pași pentru centura ocolitoare a Năsăudului. „Este o lucrare de mare anvergură, aproximată la 9,5 milioane de euro.”
Ionuț Simionca: Primăria va cumpăra și reabilita Stadionul „Jean Pădureanu” septembrie 17, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca, susține că Bistrița poate să redevină un punct de referință în sportul românesc dacă administrația publică dă dovadă de viziune și pune în practică proiecte de largă susținere populară în domeniu, cu mare impact în viitor.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud) – Un MESAJ pentru Ioan Turc și Lorand Toth: „Dați șansa și celorlalte partide să ia parte la procesul electoral” septembrie 17, 2020 - Silviu Rus, președintele PER Bistrița-Năsăud, adresează un mesaj public celor doi președinți Ioan Turc și Lorand Toth, făcând apel la solidaritate și colaborare. „Este o problemă de neconstituționalitate și de încălcare a prevederilor de la Veneția!
Via Transilvanica, traseul de drumeții pus pe picioare de Tășuleasa Social, a ajuns la 800 de kilometri! septembrie 17, 2020 - Un vis se transformă, cu pași mici, în realitate! Via Transilvanica a ajunge la 800 de kilometri. Tășuleasa Social, asociația care se află în spatele proiectului marchează cei 800 de kilometri în Sibiu, care, în premieră pentru România, a fost ales Capitala Europeană a Drumeției în 2021.
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, printre care un preot și un asistent medical, 18 bistrițeni externați și un deces septembrie 17, 2020 - Avem 1.356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 18 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.679 cazuri noi de infecție.
Bebeluș de nouă luni, mămica și o bunică, băgați în spital de o șoferiță vitezomană septembrie 17, 2020 - O șoferiță din Mărișelu a reușit să bage în spital un bebeluș, pe mămica acestuia și o bunică. Totul s-a întâmplat într-o curbă în care a intrat cu prea mare viteză, reușind și să se răstoarne, după ce a agățat pe cele două femei și căruciorul cu bebele.
N-a rămas cu geaca, dar a primit o lună cazare gratis …după gratii septembrie 17, 2020 - Tânărul care a lovit o vânzătoare și patronul unui magazin, pentru o geacă, a ajuns în arestul IPJ BN. Ieri, instanța din Năsăud a decis că adolescentul merită o pedeapsă mai dură pentru ce a făcut, așa că l-a trimis 30 de zile după gratii.
PNL BN: Traian Ogâgău nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal septembrie 17, 2020 - Ca urmare a înregistrării apărute în spaţiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistriţa-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal.
Robert Sighiartău : Cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud septembrie 17, 2020 - Robert Sighiartău a transmis că cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că ministerul va deschide 26 de sedii secundare ale Serviciului de Înmatriculări Auto.
Poliția și DGASPC s-au sesizat în cazul filmulețului în care primarul Traian Ogâgău își pedepsește unul dintre copii septembrie 17, 2020 - Inspectoratul de Poliție Județean, precum și DGASPC s-au autosesizat în cazul filmulețului în care apare fiica primarului Traian Ogâgău, pedepsită de tatăl său, pentru că ar fi fost obraznică. Deocamdată nu este cercetată o persoană anume, ci doar faptele.
Povestea din spatele accidentului mortal de azi-noapte. Totul ar fi pornit de la o glumă…proastă septembrie 17, 2020 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Ilva Mică. Un tânăr de 26 de ani și-a pierdut viața. Cel care a condus mașina ar fi vrut să facă o glumă. Dar aceasta s-a terminat prost, la 200 de metri de locul din care au pornit.
Aquabis: Fără apă, astăzi, în Bistrița, Beclean și Figa septembrie 17, 2020 - Două străzi din Bistrița rămân astăzi, 17 septembrie 2020, fără apă potabilă. Defecțiuni, semnalate la rețeaua de apă potabilă din Beclean și Figa: 
FOTO/VIDEO: Accident mortal în Ilva Mică provocat de un tânăr fără permis septembrie 16, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. În urma impactului, o persoană a decedat. În urma verificărilor polițiștii au descoperit că șoferul vinovat de producerea accidentului nu are permis de conducere.
EDITORIAL: La copil v-ați gândit? Sau doar la lupta politică? Nu v-ar fi rușine! septembrie 16, 2020 - Ați întrecut orice limită! ÎNCETAȚI! ACUM! Ați ajuns să vă jucați cu sufletul unui copil în lupta voastră politică mizerabilă... Chiar nu aveți nici un Dumnezeu! Este viral un video cu primarul din Sângeorz-Băi, video în care dincolo de acuzațiile care i se aduc primarului apare și fiica sa, într-o poziție degradantă și umilitoare.
Încă o criză a vârstei mijlocii: S-a urcat pe moped, rupt de beat, și-a ajuns…la spital septembrie 16, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a ajuns ieri la spital. Asta după ce s-a urcat pe un moped, deși nu avea permis de conducere și era și rupt de beat. A pornit la drum, s-a răsturnat și acum e sub îngrijire medicală.
VIDEO: Excedent de spațiu, la Spitalul orășenesc din Năsăud. Cum vrea Mircea Romocea să îl exploateze septembrie 16, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Mircea Romocea din Năsăud a explicat care sunt proiectele derulate în Năsăud. „La finalul celui de-al doilea mandat pot veni cu o carte de vizită în fața năsăudenilor. Sunt 22 de proiecte finalizate, și alte 10 investiții în derulare și implementare...”, a precizat Mircea Romocea.
VIDEO. Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, despre un proiect revoluționar de grădiniță japoneză septembrie 16, 2020 - „Astăzi pare incredibil, dar pe măsură ce va trece timpul – veți vedea că totul va deveni credibil, iar proiectul va fi și implementat”, a explicat Nicolae Moldovan, primarul din Beclean. S-a referit, între altele, și la un concept revoluționar de grădiniță japoneză care va fi inaugurată, în curând, la Figa.