13.8 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

Silivașu de Câmpie rămâne fără primar „din cauză de…incompatibilitate”. Vicele care-i ia locul este și el nițel incompatibil

Situație fără precedent la Silivașu de Câmpie, unde atât primarul, cât și viceprimarul au fost găsiți incompatibili de către Agenția Națională de Integritate. Ultimul cuvânt l-a avut instanța, care la finalul lunii trecute a hotărât ca Ioan Tiberiu Cămărășan (ALDE) să părăsească primăria. Culmea, în locul său rămâne vicele, care și el a fost găsit incompatibil.

Primul găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate a fost primarul comunei Silivașu de Câmpie, Ioan Tiberiu Cămărășan (ALDE). Se întâmpla la începutul  anului 2018.

ANI preciza atunci într-un comunicat de presă că primarul a închiriat patru suprafețe de pajiști din domeniul public al comunei. Acestea au fost solicitate cel mai probabil pentru obținerea de subvenții, iar cei cu care s-au încheiat contractele erau toți rude cu primarul.

Un contract a fost încheiat chiar cu întreprinderea individuală deținută de soția primarului, altul cu întreprinderea cumnatului, altul cu fratele edilului și altul cu tatăl primarului.

La doar două luni de la „verdictul” ANI, Cămărășan a contestat decizia instituției la Curtea de Apel Cluj. Două luni mai târziu, la mijlocul lui 2018, Curtea de Apel Cluj respinge cererea de chemare în judecată formulată de Cămărășan.

Cămărășan așteaptă minuni de la Curtea Constituțională

Lucrurile nu s-au oprit aici, dosarul ajungând pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-au pronunțat la finalul lunii trecute. Magistrații au respins recursul împotriva sentinței date de Curtea de Apel Cluj.

Cămărășan merge mai departe și vrea sesizarea Curții Constituționale a României. Înalta Curte de Casație și Justiție „dispune sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a art. 70 din Legea nr. 161/2003”.

Până una alta, Cămărășan își pierde mandatul. Deocamdată, Instituția Prefectului așteaptă înștiințarea de la ANI pentru a da ordin de încetare a mandatului.

Potrivit prefectului Stelian Dolha, viceprimarul comunei va rămâne cu atribuții de primar. Asta până la alegerile locale, care, cel mai probabil, vor avea loc anul viitor.

„A venit și m-a anunțat despre toate acestea (n.r. Ioan Tiberiu Cămărășan). Înștiințarea de la ANI nu a venit încă. Se vor organiza alegeri și acolo, cel mai probabil anul viitor, în primăvară”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Stelian Dolha.

Locul primarului este luat de vicele și el incompatibil

Culmea, în locul primarului rămâne viceprimarul care a fost găsit și el incompatibil de Agenția Națională de Integritate un an mai târziu, mai exact în 2019. Problemele i-au fost aduse tot de pășunile comunale.

Potrivit ANI, Cornea Avram Ucu a votat trei hotărâri de Consiliu Local prin care i se acordau suprafețe din pășunea comunală. Acesta a beneficiat de 7,1 ha și respectiv 6,7 ha de pășune comunală.

Și Cornea Avram Ucu a contestat în instanță raportul de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate. Curtea de Apel Cluj a hotărât anularea raportului de evaluare emis de ANI.

Agenția Națională de Integritate a atacat decizia, ultimul cuvânt urmând să îl aibă Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța se va pronunța în data de 8 decembrie.

 

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: