19.4 C
Bistrița
vineri, aprilie 25, 2025

SUCCES: Oftalmologii de la Spitalul Județean i-au redat vederea unui copil de 11 ani

Un băiețel de 11 ani din cartierul Sigmir și-a recăpătat vederea aproape pierdută după o operație reușită de cataractă congenitală, afecțiune de care suferea de la naștere. Operația a fost una dintre cele câteva sute de operații oftalmologice efectuate în acest an cu succes la Spitalul Județean din Bistrița. Urmează noi dotări pentru intervenții chirurgicale oculare la blocul operator al spitalului din Bistrița.

Alex, un puști de doar 11 ani din cartierul Sigmir, vede de ieri chipul mamei și al fraților după o intervenție chirurgicală reușită, în urmă cu câteva zile, la Spitalul Județean din Bistrița. Operația a fost făcută de medicul oftalmolog Florin Pop, ajutat în sala de operații de dr. Mihaela Pop și de anestezistul Victor Saca. Alex s-a născut cu o cataractă congenitală, iar odată cu trecerea anilor, vederea i-a fost afectată tot mai tare, ajungând la 11 ani să nu mai vadă aproape nimic, nici măcar de la câțiva centimetri. Pentru rezultate maxime, operația ar fi trebuit făcută până în jurul vârstei de 3 ani. Din păcate, familia, una săracă din cartierul Sigmir, a tot amânat ani la rând vizita la medic și așa s-a ajuns ca, la 11 ani, Alex să nu mai vadă aproape nimic. În urmă cu câteva săptămâni, Alex a fost consultat de medicul oftalmolog Florin Pop (41 ani), unul dintre tinerii medici oftalmologi ai Spitalului Județean din Bistrița, care profesează de 10 ani în cadrul spitalului și al Policlinicii Bistrița. Odată evaluarea făcută și diagnosticul pus, dr. Pop a programat operația pentru ziua de luni, 16 iulie. Toată intervenția a fost un succes, iar Alex a început deja să vadă cu ochiul drept, urmând ca până la începerea anului școlar să fie supus și celei de-a doua intervenții, la ochiul stâng.

„Am mai avut câteva astfel de operații, la copii, la Spitalul Județean din Bistrița, trei sau patru de cataractă congenitală, cazul acestui băiat. Alex a fost însă singurul operat târziu, la 11 ani. O astfel de intervenție ar fi trebuit să aibă loc până la cel mult 3 ani. Dar, sunt foarte mulțumit de rezultat, a ieșit foarte bine operația. Din fericire, astfel de intervenții le putem face astăzi cu succes și la Bistrița. Avem un bloc operator modern, foarte bine dotat, anesteziști pregătiți inclusiv pentru intervenții la copii. Putem face la Spitalul Județean aproape orice tip de intervenție pe globul ocular, chiar și cele despre care unii ar crede că se pot face numai în clinicile din orașele mai mari. Singurele intervenții pe care nu le putem face sunt cele de pol posterior” – a declarat dr. Florin Pop pentru Bistrițeanul.ro.

„Nu vă pot povesti, n-am cuvinte să vă spun ce reacție a avut Alex când i-a luat domnul doctor pansamentul de la ochi și a văzut că vede… El n-a văzut niciodată bine, de mic… și în ultimii ani a fost tot mai rău. Fratele său geamăn îl ducea peste tot, și la școală, și la joacă… E o minune… Când a ieșit în curte ieri și a văzut pe casa bunicii vița de vie a strigat: – Mamă, uite ce mare e vița de vie peste casă… Nu vedea nici via aia mare…” – a povestit, printre lacrimi, mama lui Alex pentru Bistrițeanul.ro.

În prima jumătate a acestui an, cei șase medici din secția Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița au făcut nu mai puțin de 426 intervenții chirurgicale, dintre care 99 au fost efectuate de medicul Florin Pop. Deși blocul operator a fost modernizat în ultimii ani, iar cabinetul din Policlinica Bistrița are și el aparatură modernă, investițiile continuă pentru că, degeaba ai medici buni dacă nu au aparatură de ultimă generație care să-i ajute să obțină rezultate excepționale.

„La rectificarea bugetară din acest an, am solicitat Consiliului Județean doar pentru Oftalmologie o finanțare de 310.000 lei pentru că intenționăm să achiziționăm un Biomicroscop digital și un Autokeratometru pentru cabinetul din Policlinică, iar pentru blocul operator din Spitalul Județean un Fakoemulsificator în valoare de 235.000 lei. Așadar, investițiile continuă, nu ne oprim, vrem aparatură de ultimă generație pe toate secțiile”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos: