5.7 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Tăierea stejarilor seculari din Schullerwald, care adăposteau un gândac protejat de lege, infracțiune!

În urmă cu două săptămâni, din Pădurea Schullerwald au fost tăiați patru stejari seculari, de către angajații Primăriei Bistrița. Aceștia adăposteau o specie de gândac protejat de legea românească și chiar europeană. Garda de Mediu a ajuns la concluzia că este vorba despre o infracțiune și a sesizat Poliția.

Patru stejari seculari din Schullerwald au fost puși la pământ în urmă cu două săptămâni, de către angajații Primăriei Bistrița. Decizia de a tăia copacii a fost luată în urma unei analize făcute de o comisie de specialiști din cadrul Ocolului Silvic.

Specialiștii nu au luat în calcul faptul că în cei patru stejari seculari trăia o specie de gândac protejată de lege – Croitorul. Biologul Ciprian Samoilă a atras atenția asupra faptului că habitatul acestor insecte a fost distrus odată cu tăierea copacilor și a sesizat Garda de Mediu. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Inspectorii Gărzii de Mediu au analizat și ei situația și au ajuns la concluzia că a fost comisă o infracțiune și au sesizat mai departe Inspectoratul de Poliție Județean.

„Am făcut constatări la fața locului și fapta săvârșită acolo este infracțiune. Am sesizat organele abilitate, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud”, a declarat șeful Gărzii de Mediu, Gabriel Petraș.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au sesizat IPJ BN la finalul săptămânii trecute. Potrivit legislației în vigoare, pedeapsa pentru distrugerea habitatului acestor specii este închisoare de la trei luni la un an sau o amendă penală de la 30.000 de lei la 60.000 de lei.

„Polițiștii efectuează verificări, ca urmare a unei sesizări, formulată la data de 27 aprilie anul curent, de către reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean BN, cu privire la faptul că ar fi fost distrus, parțial, habitatul unei insecte, ca urmare a tăierii unor stejari, din pădurea Schullerwald”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Provocarea Roser House: Ce-ai zice de un Crăciun magic, înconjurat de zăpadă și gustări delicioase, într-un peisaj de vis?

Cine nu și-ar dori ca de Crăciun să fugă de agitația orașului și să se relaxeze...

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!