25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

Tăierea stejarilor seculari din Schullerwald, care adăposteau un gândac protejat de lege, infracțiune!

În urmă cu două săptămâni, din Pădurea Schullerwald au fost tăiați patru stejari seculari, de către angajații Primăriei Bistrița. Aceștia adăposteau o specie de gândac protejat de legea românească și chiar europeană. Garda de Mediu a ajuns la concluzia că este vorba despre o infracțiune și a sesizat Poliția.

Patru stejari seculari din Schullerwald au fost puși la pământ în urmă cu două săptămâni, de către angajații Primăriei Bistrița. Decizia de a tăia copacii a fost luată în urma unei analize făcute de o comisie de specialiști din cadrul Ocolului Silvic.

Specialiștii nu au luat în calcul faptul că în cei patru stejari seculari trăia o specie de gândac protejată de lege – Croitorul. Biologul Ciprian Samoilă a atras atenția asupra faptului că habitatul acestor insecte a fost distrus odată cu tăierea copacilor și a sesizat Garda de Mediu. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Inspectorii Gărzii de Mediu au analizat și ei situația și au ajuns la concluzia că a fost comisă o infracțiune și au sesizat mai departe Inspectoratul de Poliție Județean.

„Am făcut constatări la fața locului și fapta săvârșită acolo este infracțiune. Am sesizat organele abilitate, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud”, a declarat șeful Gărzii de Mediu, Gabriel Petraș.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au sesizat IPJ BN la finalul săptămânii trecute. Potrivit legislației în vigoare, pedeapsa pentru distrugerea habitatului acestor specii este închisoare de la trei luni la un an sau o amendă penală de la 30.000 de lei la 60.000 de lei.

„Polițiștii efectuează verificări, ca urmare a unei sesizări, formulată la data de 27 aprilie anul curent, de către reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean BN, cu privire la faptul că ar fi fost distrus, parțial, habitatul unei insecte, ca urmare a tăierii unor stejari, din pădurea Schullerwald”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...