10.6 C
Bistrița
marți, februarie 27, 2024

TEACA: Biserica părăsită de oameni are un suflețel – un cățel îl așteaptă, zi de zi, pe fostul lui stăpân, clopotarul, care a decedat

Părăsită de oameni, biserica săsească din Teaca este păzită, zi și noapte, de un cățel. De când fostul lui stăpân, clopotarul, a decedat, micul patruped îl tot așteaptă…Zi de zi acesta stă în fața ușii lăcașului de cult…

Cățelul care locuiește într-o biserică! Despre loialitatea necondiționată, care nu ține cont de despărțire, de moarte, vreau să vorbesc azi. Să spun o poveste precum o lecție de viață. Fotografia am făcut-o în localitatea Teaca, Bistrița-Năsăud, cândva un orășel bogat și multicultural. (…)

Voi spune câteva cuvinte despre cățelul care și-a găsit, în ultimii trei ani, adăpost în nava bisericii. De când fostul lui stăpân, clopotarul, a decedat, cățelul îl tot așteaptă. Zi de zi este în ușa bisericii. Când este ger, se strecoară în naos și…poate că doar el mai aude sunetul de orgă, clopotele, pe care le trăgea la ore fixe, stăpânul lui…

Toți cei care trecem pe acolo, grăbiți sau la plimbare, îi știm povestea. Îl hrănim și vorbim cu el, dar nu ne permite să-i invadam teritoriul. El îl așteaptă pe clopotar și ziua și noaptea. Biserica părăsită de oameni are un suflețel„, a explicat scriitoarea Melania Cuc pe pagina sa de Facebook.

În biserica săsească din Teaca nu se mai oficiază slujbe, dar imobilul încă deține toate canoanele arhitectonice medievale și are artefacte de cult prețioase, mai spune Melania Cuc.

Biserica evanghelică din Teaca a fost construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic, cu trei nave, cor și absidă poligonală cu contraforturi. Navele laterale păstrează elemente gotice cu bolți în cruce pe ogive, în timp ce bolta centrală a fost refăcută în stil baroc la 1753, iar corul a fost reconstruit pe vechiul traseu la 1909„, potrivit wikipedia.org.

 

ARTICOLE SIMILARE

9 COMENTARII

 1. Tot mai mult se adâncește diferența dintre animalute și așa zișii oameni
  Animalutele sunt pe primul loc iar oamenii se îndreaptă, nu pe ultimul loc, ci spre PRĂPASTIE!
  Halal omenire ,halal !

 2. Bietul suflet nevinovat….incercati oameni buni sa il adoptati!
  Sau macar sa nu il lasati fara apa si hrana,daca nu vrea sa paraseasca teritoriul lui….mai skes ca vine frigul😪😪😪

 3. Isi asteapta stapanul? Poate. Pe de alta parte daca nu-l ia nimeni, unde ar putea sa se duca? Acolo e ceea ce cunoaste el si se simte in siguranta. E casa lui. A incercat cineva sa-l adopte? Banuiesc ca nu.
  Mai bine scriem un articol si stangem niste like-uri… decat sa facem ceva concret pentru bietul sufletel ramas singur.

 4. Doamna Iulia Hoha de la redacția Bistriteanul, as dori eu câinele, dar locuiesc în Bacau; am posibilități sa îl cresc, îl țin în aparte. În urma cu 1,5 ani mi a murit câinele ciobănesc german. Dacă exista posibilitatea unui transport? De restul ma ocup eu, vaccinuri, microcipare, sterilizare… Cam câți ani are?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Automobilul tău Mercedes-Benz sau Škoda are nevoie de o reparație? Profită de oferta Materom Automotive

Materom Automotive Bistrița îți oferă Vouchere cu reducere la Lucrări în Service*, pentru autoturisme Mercedes-Benz și Škoda cu vârsta de peste 5 ani.

ItalTextil Sărata angajează electrician și mecanic întreținere, Aquabis caută consilier juridic

Se fac angajări la ItalTextil Sărata! Aquabis are nevoie de un consilier juridic, iar Eurocompozite SRL caută lăcătuș mecanic și operatori. Locuri de muncă sunt disponibile și la RCB Electro, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.