16.3 C
Bistrița
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Toamna aceasta dispare apa din Lacul Colibița. Când începe șantierul:

Într-o conferință de presă, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a precizat faptul că în toamna acestui an va fi golit Lacul Colibița. Ministrul spune că se va consulta cu populația din zonă când vine vorba despre soluția identificată de specialiști. Când încep lucrările:

Ministerul Apelor și Pădurilor pregătește două mari proiecte pentru Bistrița-Năsăud. Unul are o valoare de 27,8 milioane de euro, iar lucrările încep anul acesta, iar altul ajunge la 38,5 milioane de euro, urmând să debuteze abia în toamna anului viitor.

Este vorba despre lucrările la lacul de acumulare Colibița, care costă 27,8 milioane de euro. Într-o conferință de presă, ministrul Apelor și Pădurilor a precizat că lacul se va goli toamna aceasta, urmând ca lucrările efective să înceapă în primăvara anului viitor.

„Ne propunem ca la acumularea Colibița să începem golirea barajului, iar în primăvară să începem lucrările la acest baraj. Nu este vorba numai de baraj, ci tot ce înseamnă Râul Bistrița, din aval de baraj și până unde se varsă în Șieu. Tot cursul Râului Bistrița va fi amenajat, astfel încât acest râu să fie unul care să nu prezinte un pericol. În momentul în care proiectantul va avea soluțiile cât de cât creionate voi face o întâlnire între autoritățile publice județene și locale, proiectant, reprezentanții noștri de la ABA Someș-Tisa, în care vom discuta dacă soluțiile sunt în concordanță cu nevoile populației din zonă. Vrem să facem un proiect care să folosească cu adevărat comunităților din acea zonă”, a declarat în cadrul conferinței de presă Ioan Deneș.

Al doilea mare proiect pe care îl va demara Ministerul Apelor și Pădurilor în județul nostru este amenajarea Văii Ilișua, aval de confluență cu Valea Strâmbă. Valoarea acestuia ajunge la 38,5 milioane de euro. Lucrările vor începe în toamna anului trecut, a făcut cunoscut ministrul Apelor și Pădurilor.

Vă reamintim faptul că specialiștii propun un scenariu pentru efectuarea lucrărilor care presupune „golirea lacului până la cota 730,00 mdM prin turbinare, menţinerea nivelului în lac la cota 730,00 mdM cu ajutorul unei staţii de pompe, reabilitarea în totalitate a măştii barajului, reabilitarea sau înlocuirea echipamentelor electromecanice din casa vanelor golirii de fund, inclusiv vana fluture de pe aducţiune, a conductei de by-pass până la ieşirea din galerie și a circuitului iniţial de deviere a apelor prin ridicarea batardoului amonte, decolmatări etc”.

În plus, specialiștii susțin că necesitatea lucrărilor propuse are la bază analiza incidentelor și a evenimentelor produse de la punerea în funcțiune, precum și expertizele efectuate în ultima perioadă, așa că lucrările sunt urgente și necesare.

Durata estimată de realizare a lucrărilor de punere în siguranţă care necesită golirea lacului este de 150 – 180 zile. Pentru golirea apei din lac specialiștii spun că viteza de coborâre a nivelului apei nu va depăşi 1,20 m/zi, maxim 15 zile și la fiecare 18 m de coborâre, intervine un palier de aşteptare de 15 zile.

În aceste condiţii, specialiștii spun că golirea acumulării se va putea face în cca. 3 – 5 luni de zile, respectiv în perioada noiembrie – martie.

Studiul a fost publicat ieri pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud care anunță că publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la studiul de evaluare adecvată în termen de 5 zile de la data afișării.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.