-11.1 C
Bistrița
duminică, februarie 5, 2023

Transport gratuit pentru elevi, pe baza carnetului de note vizat de școală

Este anunțul făcut de Ministerul Educației, cu începere din anul școlar 2020 – 2021. Decizia aceasta s-a luat după ce CCR a declarat neconstituțională decontarea navetei DOAR pe baza abonamentului.

Continuă să se facă vâlvă în jurul decontării transportului elevilor.

Decizia de a deconta naveta de la domiciliu în localitatea unde elevul învață, DOAR pe bază de abonament, a fost declarată neconstituțională de către Curtea de Conturi a României.

Astfel, Consiliul elevilor a solicitat Guvernului să ia act de decizia CCR și să accepte, spre decontare, și alte dovezi ale navetei efectuate de elevi.

În urma unor întâlniri între reprezentanți ai Consiliului Elevilor și ministrul Educației, Monica Anisie, s-a decis oferirea de transport gratuit pe baza carnetului de note.

Astfel, începând cu anul școlar 2020- 2021, elevii vor putea folosi mijlocul de transport în comun GRATUIT, pe baza carnetului de note, vizat de unitatea școlară.

Această gratuitate se oferă exclusiv pentru mijloacele de transport în comun RUTIERE.

Comunicatul integral al Ministerului Educației:

„Ministerul Educației și Cercetării îi sprijină pe elevi: li se va deconta transportul!

La inițiativa ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Astăzi (n.r 20.01.2020), la sediul ministerului, a avut loc întâlnirea de lucru convocată de Monica Anisie. Au răspuns invitației domnul Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, domnul Ionel Scrioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, însoțiți de echipele tehnice, precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța.

În cadrul întâlnirii au fost convenite următoarele:

  1. Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
  2. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale;
  3. Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: