34.9 C
Bistrița
duminică, iulie 14, 2024

Trecem la ora de iarnă, în această noapte! Curiozităţi şi efecte secundare

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Se anunţă o serie de efecte secundare pentru cei mai sensibili dintre bistriţeni. Dar, cel puţin teoretic, vestea bună este că vom dormi cu o oră în plus, în această noapte. Cum va fi afectat mersul trenurilor:

Sistemul de orar iarnă – vară a fost gândit, în 1898, de neo-zeelandezul Hudson – notează cei de la Descoperă.ro, amintind că ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară. Scopul era folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

La nivel global, mecanismul de schimbare a orei este folosit de peste 100 de ţări. În România a fost introdus în 1932.

Efecte secundare ale schimbării orei

Medicii spun că este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca organismul să se poată adapta la ora de iarnă. Schimbarea de oră poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, conform specialiștilor.

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare pot experimenta creșteri ale tensiunii arteriale, pot avea crize cardiace sau accidente vasculare. Toate acestea din cauza secretării în exces a hormonilor de stres. 

Pe lângă modificările somnului, vă puteți confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificarea apetitului. Pentru o adaptare mai rapidă, medicii recomandă plimbări în aer liber și o alimentație bogată în verdețuri.

Cum vor fi afectate trenurile de schimbarea orei

CFR Călători informează că începând din 27 octombrie 2019, şi în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM.

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. În noaptea 26/27 octombrie 2019, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație”, se precizează într-un comunicat CFR Călători.

Când va renunţa România la ora de iarnă

Parlamentul European a acceptat, în martie 2019, propunerea Comisiei Europene de a înlătura schimbarea sezonieră a orei. Propunerea a luat în considerare o serie de aspecte, inclusiv rezultatele unei consultări publice organizate de Comisie în 2018 care a primit 4,6 milioane de răspunsuri din cele 28 de state membre.

A fost cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată într-o consultare de acest fel. 84% dintre respondenţi au fost de acord să se renunţe la schimbarea sezonieră a orei.

Motivele pentru renunţarea la ora de iarnă sunt legate de studiile efectuate în ultimii ani care au arătat că această practică provoacă în multe cazuri probleme de sănătate, inclusiv infarct sau depresie, şi duce la creşterea accidentelor rutiere.

Statele membre au libertatea de a decide dacă vor să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă.

Dacă se va accepta ora de iarnă, denumită şi oră standard, ultima schimbare se va face în 31 octombrie 2021. Pentru statele care vor decide să păstreze permanent ora de vară, ultima schimbare se va face în 28 martie 2021.

În România nu s-a luat o decizie în acest sens, dar până în martie 2020 va trebui să notifice Comisia Europeană dacă din 2021 se va permanentiza ora de vară sau ora de iarnă – precizează cei de la Descoperă.ro.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...

DELICE PAN angajează șofer categoria B. Noi locuri de muncă, la Coroana Grand Hotel, Centrul Micul Prinț, Stewo Năsăud sau Coroana

Echipa Delice Pan are nevoie de un șofer pentru distribuție pâine, iar Tricorama caută operator utilaje personalizare. Centrul Micul Prinț angajează terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Jelna, Restaurant Coroana, Aquabis sau STEWO  PLAST Năsăud: