14.9 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

Trecem la ora de vară, în această noapte. Tulburări de ritm, dispoziție și alte efecte secundare

Trecem la ora de vară în noaptea de 28 spre 29 martie 2020: ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puțin”, cum ar veni, iar unii vor resimți din plin și efectele asupra organismului. În acest an, pandemia de coronavirus care a dus la întreruperea multor activități ar putea diminua din efecte.

În noaptea de 28 / 29 martie, România trece la ora de vară. 29 martie 2020 va fi cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.

Trecerea la ora de vară se face la aproximativ o săptămână după echinocțiul de primăvară. În această perioadă durata de lumină crește treptat până la solstițiul de vară, când Soarele va lumina cel mai mult în emisfera nordică.

Fenomenul are drept scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui – notează Digi24.ro. Era avantajos pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Comisia Europeană a propus însă renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Statele europene au libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă vor aplica permanent ora de vară sau de iarnă. Începând din 2021, ar urma să se renunţe la schimbarea orei în UE.

Tulburări de ritm, dispoziție și alte efecte secundare asupra organismului

Trecerea la ora de vară poate avea unele efecte asupra organismului, dar nu pe termen lung, avertizează psihologii. Persoanele care suferă de anxietate și depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut. Cei caracterizați de o mai mare sensibilitate a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ei pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc cu trezirea zilnică mai devreme cu o oră.

Specialiştii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta. Nivelul de stres poate creşte, ca și dificultățile de concentrare, la serviciu sau la școală. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății a susținut în 2018 ideea ca și România să renunțe la ora de vară.

Potrivit psihologului Cristina Fulop, activitatea sistemului nervos empatic este accelerată. Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale. Creșterea orelor de lumină ne influențează și dispoziția. E foarte posibil să ne concentrăm mai greu, sau să fim mai puţin vigilenţi, afirmă psihologul.

În acest an, însă, situația de urgență generată de pandemia de coronavirus – care a dus la întreruperea multor activități – ar putea diminua din efecte.

Foto @ Ora de Sibiu

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.