28.5 C
Bistrița
duminică, iulie 25, 2021

Un bistrițean a fost la un pas să schimbe regulile băncilor privind creditele în valută. CCR nu i-a dat dreptate

Un bistrițean a fost la un pas să schimbe regulile băncilor cu privire la creditele în valută. Acesta a pus pe masa judecătorilor Curții Constituționale primul dosar care punea la îndoială legalitatea împrumuturilor ipotecare în valută. CCR nu i-a dat dreptate, însă.

Ionuț Nicoară s-a împrumutat de la Banca Românească, în franci elvețieni, pentru mai multe investiții imobiliare. În anul 2017, acesta a dat în judecată instituția bancară, pentru clauze abuzive.

Dosarul a ajuns la Curtea Constituțională, care a avut pe masă, pentru prima dată, un dosar care pune la îndoială legalitatea împrumuturilor ipotecare în valută. La finalul săptămânii trecute, Curtea Constituțională a trebuit să hotărască asupra excepției de neconstituționalitate privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare, care spune că împrumutul poate fi acordat în lei sau valută convertibilă, fapt ce intră în contradicție cu prevederile Constituției, potrivit cărora moneda națională este leul.

Ce se întâmpla dacă CCR îi dădea dreptate bistrițeanului? Ei bine, potrivit specialiștilor citați de Jurnalul Național, ar fi urmat o pandemie de procese. Băncile ar fi încercat să calculeze împrumuturile la cursul zilei, însă avocații ar fi cerut să se aplice cursul de la momentul împrumutului.

Bistrițeanul spunea în motivarea excepției că plățile rezultate din contractul de credit ipotecar, adică plata inițială a împrumutului efectuată de creditor, ratele lunare și dobânda, plătite de debitor nu sunt legale pentru că nu au fost stabilite în moneda națională.

Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate.

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Super cool, vara asta, la IANA Optic: Ai câte perechi de ochelari vrei, într-una singură!

Ai nevoie de ochelari de vedere, dar ai vrea și ochelari de soare cu dioptrii și...

Poate CBD ajuta persoanele în vârstă cu Alzheimer și demență?

CBD, sau cannabidiol, a fost sugerat ca tratament pentru a-i ajuta pe vârstnicii cu demență să...

CĂSUȚA EMA – super petreceri pentru copii, inclusiv la piscină

CĂSUȚA EMA este locul ideal unde poți să organizezi petrecerea celui mic, vara asta. Și ca...