3.7 C
Bistrița
luni, decembrie 5, 2022

Un control „impus” de Primărie i-a salvat viața! Alte serii de TESTĂRI gratuite, la Căian!

În toamna anului trecut, la Căianu Mic au avut loc testări gratuite pentru diferite probleme. Nouă femei au fost trimise la control de specialitate, iar una chiar și-a scos o tumoră. În viitorul apropiat vor urma și alte serii de testări gratuite.

Viața unei femei a fost salvată datorită unui control „impus” de primăria Căianu Mic. Mai exact, în toamna anului trecut, s-a desfășurat campania ”Nu am făcut destul!”.

În cadrul acesteia, locuitorii din comună au fost așteptați să își facă controale gratuite la inimă (tensiune, puls, EKG, vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele), la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), să depisteze diabetul, măsurând glicemia.

Mai multe despre campania respectivă puteți reciti AICI.

Sute de femei și bărbați au profitat de această ocazie și s-au testat. Nu toate rezultatele au fost bune, însă o viață a fost salvată.

„Au existat nouă suspiciuni serioase de cancer la sân. Opt femei au aflat, în urma mamografiei, că nu au de ce să-și facă probleme. A noua însă a ajuns la Cluj, fiindu-i depistată o tumoră. A făcut operație, și, din fericire, tumora era benignă, a explicat pentru Bistrițeanul.ro asistenta Rodica Boca de la Căianu Mic.

Chiar dacă tumora a fost benignă, s-ar fi putut dezvolta și o tumoră malignă, astfel că descoperirea și extirparea acesteia i-a mai dat zile.

Administrația locală pregătește la Căianu Mic alte serii de testări.

„În prima săptămână din luna martie vom face testări gratuite pentru depistarea diabetului, prin controlul glicemiei, și vom măsura tensiunea arterială. Undeva prin aprilie vrem să mai facem o serie de testări, de data aceasta pentru depistarea hepatitei B și C. Vrem să achiziționăm și un spirometru, dar și un aparat de testat acidul uric și colesterolul. E foarte important ca oamenii să-și facă testări periodice, pentru a preveni sau stopa dezvoltarea bolilor”, a concluzionat Rodica Boca.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...