3.8 C
Bistrița
duminică, aprilie 21, 2024

Una din 5 femei testate este diagnosticată cu cancer de col uterin. Campania care le ajută să se testeze și trateze

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta! – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin” aflat la a doua etapă din regiunea Nord-Vestică la nivelul județului Bistrița-Năsăud continuă și anul acesta, după două runde desfășurate în perioada 2012-2021. Statistică îngrijorătoare – una din cinci femei testate, pozitivă la testul BPN, conform datelor de anu trecut.

Cancerul de col uterin, cunoscut și sub denumirea de cancer cervical, reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor de deces cauzate de cancer. Este cauzat de mutațiile din ADN celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.

Simptomele nu se observă de la bun început, astfel că acest tip de cancer trebuie descoperit în stadii incipiente, înainte ca celulele precanceroase să se dezvolte.

Anul trecut au fost efectuate, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, 1048 de teste. Chiar dacă numărul de femei testate a fost unul redus, gradul de pozitivizare este foarte ridicat, și anume 20,13%.

Echipa de medici și asistenți formată în județul Bistrița-Năsăud luptă cu acest virus periculos încă din 2012. În acest moment, Spitalul Orășenesc Beclean este mobilizat pentru a prelucra teste Papanicolau, urmând ca și SJUB și Clinica Sanovil să preia inițiativa.

Targetul propus pentru testare de către DSP este de 1200 de femei pe lună, până la finele anului în curs. Campania se va derula și în cabinetele medicilor de familiei, fiind pioni importanți în campania de informare, educare și comunicare a proiectului, prezentând femeilor aflate la cabinet riscurile, dar și importanța unei testări din cinci în cinci ani.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.