Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna

Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna

Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună care se datorează viiturilor care au lovit comuna în luna iunie. Edilul spune că în Rodna mai sunt și alte lucrări pentru care se lucrează în acest moment.

Primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a fost prezent la Bistrițeanul.ro în emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean.

Edilul a vorbit despre inundațiile din luna iunie care au lovit comuna. Primarul Valentin Grapini a explicat că deja s-a intervenit în mare parte la îndepărtarea efectelor calamităților, dar mai există o porțiune unde se va lucra în toamnă. Despre acest subiect puteți reciti AICI:

Pe lângă aceste lucrări, în Rodna se lucrează în continuare intens la nomenclatorul stradal, la noul cimitir, dar și la amenajarea curții primăriei.

Lucrări la nomenclatorul stradal

Valentin Grapini spune că nomenclatorul stradal este deja finalizat și este necesar mai ales pentru că își dorește ca Rodna să devină stațiune turustică de interes național. Toate planșele vor fi afișate la avizierul primăriei, iar cetățenii vor primi noile numere de casă în scurt timp.

„Luni (n.r. – 3 august) o să afișăm toate zonele cu nomenclatorul stradal. Toate planșele o să fie afișate la avizierul primăriei, o să le publicăm și în media pentru a vedea fiecare cetățean pe strada care stă cum o să primească denumirea. Deja au apărut și primele plăcuțe pentru străzile respective, cu numerele de casă. Urmează ca după cele 30 de zile cât trebuie să stea în afișaj nomenclatorul stradal să ne comandăm și stâlpii și plăcuțele pentru denumirea de străzi și să trecem la montarea lor. Acolo unde infrastructura ne permite, acolo unde mai avem de lucru și se lucrează, după terminarea lucrărilor montăm stâlpii cu străzile de la numărul la numărul, și fiecare cetățean o să primească noul număr de casă gratis pentru a putea să îl afișeze și cei care o să vină în localitate la noi să găsească mult mai repede adresele. Mă refer la agenți de curierat, la poștaș”, a spus primarul.

Lucrări de reabilitare la drumul către noul cimitir

Primăria Rodna a achiziționat un teren pe care va fi amenajat un nou cimitir. Lucrările au început deja la drumul care duce către cimitir, iar lucrările de amenajare ale cimitirului încep să prindă contur.

„Lucrăm foarte intens la drumul către noul cimitir. Avem și cimitirul achiziționat. Săptămâna viitoare, în perioada 3 – 8 august o să facem toate documentele de transfer, după care trecem la sistematizarea cimitirului. Deja am trimis către toate bisericile din localitate noul regulament de folosință a cimitirului și le-am transmis dacă doresc să mai aducă amendamente la regulament să o facă pentru că noi o să îl supunem Consiliului Local în ședința din august să votăm noul regulament, conform legii pentru a putea să devină lege, cum ar veni, lege locală, modul de dobândire al unui mormânt, perioada pe cât se dorește pentru că avem acolo între 7 și 25 de ani”, spune Valentin Grapini.

Noul cimitir va fi împărțit în patru zone care vor respecta cu strictețe sistematizarea acestuia și va avea alei foarte spațioase.

„Categoriile de lucrări care au să se facă în cimitirul respectiv, asolamentul – pentru că o să împărțim cimitirul în patru zone cu alei foarte spațioase. Respectăm în totalitate sistematizarea cimitirului, adică mormântul trebuie să fie de 2,30 m, pe 1,20 m, cu 30 de cm cărare față de celălalt mormânt, cu alei prevăzute. Va fi un cimitir foarte bine sistematizat, foarte ușor de folosit, dar cu reguli foarte stricte pentru că doar regula poate să ducă la continuitate. Eu am experiență cu cele două cimitire pe care le avem. În momentul în care eu am intrat în administrare mi-am dat seama că nu mai pot să fac nimic și atunci singurul lucru este regula și respectarea ei. Cimitirul ăsta o să aibă un administrator din partea primăriei, lucrările care o să se facă acolo o să se facă doar anumite categorii de lucrări. Avem o paletă foarte vastă. Pentru cel care vrea numai pământ e numai pământ. Pentru cel care vrea cavou o să fie cavou sau pentru cel care vrea marmură va fi marmură. Nu oprim pe nimeni, doar că o să fie în sole. În sola asta o să fie zona de cavouri, în astalaltă solă o să fie o altă zonă, în funcție de posibilitățile cetățenilor. O să avem și trei terase pentru că avem un pic de teren în pantă unde o să fie făcute terase, tot așa – cu alee și mormânt pentru a putea să creăm cât mai multe spații și locuri de veci. În centrul cimitirului aleile o să fie frumos racordate printr-un loc unde oamenii să stea pe băncuță. O să fie o statuietă foarte frumoasă cu Iisus Hristos pe ea. Cimitirul o să fie prevăzur cu lampadare, va fi iluminat pe timp de noapte. Va fi un cimitir așa cum ar trebui să fie în 2020. Cetățenii îl vor vedea în scurt timp pentru că în lunile august și septembrie lucrăm deja la sistematizare, lucrăm deja ca toate aceste lucruri să se ducă la îndeplinire”, a explicat edilul comunei.

Amenajarea curții primăriei

Primăria Rodna derulează și un proiect care prevede amenajarea curții unde instituția își are sediul. De la pavarea curții, până la crearea unui mic părculeț, toate lucrările vor fi făcute cu costuri minime și cu materiale „reciclate”.

„Cineva scria odată într-un comentariu pentru că în momentul în care am obținut finanțarea pentru Centrul Civic, noi aveam acolo pavaj și atunci m-am gândit că pavajul care era foarte bun și de calitate îl folosesc să pavăm curtea din spatele primăriei, curtea care are intrare din Piața Mică, pentru că nu mai are rost să cumpăr pavaj. Cel de acolo este de foarte bună calitate și plătesc doar manopera. Am angajat repede o firmă care a venit cu oamenii, am făcut toate lucrările care ar fi legate de manoperă și am pavat curtea respectivă. Cineva spunea că primăria este în faliment că nu are bani să cumpere pavaj nou. Nu e așa! Eu spun că am făcut o eficiență deosebită și dacă vă uitați pe postările mele o să vedeți cum arată curtea care s-a pavat în lunile precedente. M-am tot gândit că acolo unde era o lemnărie și nu arată cum îmi doream eu să arate, m-am gândit și am vorbit cu un prieten care face amenajări peisagistice. Am foarte mulți arbuști în fostul parc care ar trebui mutați undeva. De exemplu, în spațiul ăsta, de atâția metri pătrați, vreau să îmi faceți o amenajare peisagistică frumoasă, cu o fântână arteziană în mijloc, să fie ceva plăcut în momentul în care cei care vin să se căsătorească la primărie să aibă unde să își facă o poză. Am primit foarte repede propunerea, mi-a plăcut, am prezentat-o luna trecută în cadrul Consiliului Local spre dezbatere cu consilierii. Acolo nu mai e nevoie decât de doi paleți de pavaj pentru a putea face aleile, câțiva saci de gazon să înierbăm și toate minunățiile astea verzi din parc le mutăm acolo. O să iasă ceva de vis! Cu costuri minime o să facem un loc foarte frumos”, transmite Valentin Grapini.

Mai multe informații despre lucrările întreprinse în urma viiturilor, și planurile de viitor, puteți asculta în cadrul emisiunii „Direct în problemă

ORA XII a sosit: Fals tratat de vânătoare a identității septembrie 21, 2020 - În Marea Britanie există și o emisiune TV în care oamenii care suspectează pe cineva că și-a falsificat identitatea pe internet, contactează realizatorii emisiunii, iar aceștia fac o investigație jurnalistică pentru a demasca impostorul.
Salut, bistrițeni! Eu sunt Cristian Niculae ! septembrie 20, 2020 - Salut bistrițeni! Eu sunt Cristian Niculae! În această campanie electorală în care am intrat pentru câștigarea Primăriei Bistrița, mulți dintre dumneavoastră mi-ați spus că mă cunoașteți deja, când ne-am întâlnit față în față. M-ați văzut pe străzile pe care locuiți, coordonând și supervizând asfaltarea sau modernizarea lor. M-ati văzut pe șantierele de anvelopare termică a blocurilor.
VIDEO – Aurel Horea, primarul din Ilva Mică: De la proiecte de 13.000 de euro, la proiecte extraordinare, de milioane! septembrie 20, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Aurel Horea din Ilva Mică a trecut în revistă realizările și proiectele implementate în comuna sa. „Primul proiect a fost de 13.000 de euro. În 2005 ni se părea o sumă extraordinară. Proiectul se intuta La nevoi, participăm și noi...”
Judecătorul care l-a achitat pe Jenor Beudean: „Acțiunile lui au fost necesare și proporționale” septembrie 20, 2020 - Judecătorul care l-a achitat pe Jenor Beudean, liberal cu state vechi și candidat pentru fotoliul de primar al comunei Șieu Odorhei, consideră că acesta a reacționat normal atunci când a îmbrâncit o femeie, a tras-o și lovit-o în plină stradă, pentru că îi lovise mașina. În ochii judecătorului, din victimă, femeia s-a transformat într-un infractor, prins în flagrant de Beudean.
VIDEO – Primăria din Beclean angajează 100 de persoane! septembrie 20, 2020 - Primăria din Beclean angajează 100 de persoane - a anunțat primarul Nicolae Moldovan, în studioul Bistrițeanul Live. Aceste persoane trebuie angajate până la finalizarea proiectelor pe fonduri europene care se derulează în localitate. „În felul acesta ajutăm și comunitatea locală, dar și dezvoltarea economică în Beclean. Aceasta a fost viziunea mea pentru Beclean...”
Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, cercetat pentru rele tratamente aplicate minorului septembrie 20, 2020 - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud îl cercetează pe Traian Ogâgău pentru rele tratamente aplicate minorului. Asta după ce primarul orașului Sângeorz-Băi și-a pedepsit fiica de 9 ani, ținând-o dezbrăcată, în genunchi, cu mâinile în sus și cerându-i să îi promită că nu va mai fi obraznică.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un educator, și 14 bistrițeni externați septembrie 20, 2020 - Avem 1.387 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 6 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 14 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.231 cazuri noi de infecție.
Alegeri Locale: Cum să pui ștampila ca votul tău să fie valabil septembrie 20, 2020 - O săptămână ne desparte de alegerile locale. Biroul Electoral Central a emis lista cu situațiile în care un vot e considerat valabil sau se anulează un buletin de vot. Sunt acceptate inclusiv buletinele în interiorul cărora ștampila doar atinge patrulaterul.
Bogdan Ivan Gruia – 250 de tineri pentru viitorul unui județ: Bistrița-Năsăud! septembrie 20, 2020 - Bogdan Ivan Gruia: 250 de tineri pentru viitorul unui județ: Bistrița-Năsăud!  Sunt cei mai mulți tineri candidați într-un județ, din partea oricărui partid, la alegerile locale din 27 septembrie!
Doris Rai: 10 puncte aplicabile IMEDIAT pentru Bistrița septembrie 20, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, a fost întrebată de mai multe ori care sunt primele acțiuni pe care le va lua dacă va ajunge primar. Aceasta a făcut publică lista cu cele 10 proiecte pentru municipiu care pot fi aplicate imediat.
Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! septembrie 19, 2020 - Cristian Marius Niculae (Alianța pentru BN): Contează ceea ce rămâne în urma noastră! Peste tot pe unde am lucrat, am încercat să las în urma mea lucruri bune, trainice, făcute cum trebuie. Mi-am început cariera profesională în silvicultură. Câțiva ani, am avut cel mai frumos birou din lume: pădurea!
Silviu Rus (PER BN): „Cred că, la 30 de ani de la Revoluție, nu votăm afișe photoshopate sau clipuri mieroase” septembrie 19, 2020 - Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud):  „Se apropie sfârșitul campaniei electorale. O campanie fadă, goală și neinteresantă. Marii lideri se ascund în spatele aparatelor de partid, după cum era de așteptat și fac un joc politic pe bani mulți. Stați liniștiți o să-i recupereze”, a remarcat Silviu Rus, candidatul Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud.
Slătinița – cartierul uitat de administrația bistrițeană septembrie 19, 2020 - Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița, s-a întâlnit cu locuitorii din Slătinița. Aceasta a rămas dezamăgită de faptul că localitatea nu s-a dezvoltat. Doris Rai a vizitat locul unde în urmă cu mai bine de 100 de ani se aflau bazinele cu apă sărată pentru care Slătinița era recunoscută. Candidata independentă propune reconstrucția acestor bazine, dar și crearea unei grădini terapeutice.
VIDEO: Peste 30 de milioane de euro, investite în Rodna, în ultimii ani septembrie 19, 2020 - 8 șantiere sunt în plină desfășurare la Rodna, toate derulate pe fonduri europene. Alte 40 de milioane de euro se regăsesc în proiecte depuse care urmează să fie semnate și implementate – a precizat Valentin Grapini, la Bistrițeanul Live.
Moarte…stupidă, într-un bloc din Bistrița septembrie 19, 2020 - Un echipaj al Ambulanței și unul al poliției au fost solicitate azi, pe o stradă din Bistrița Într-o scară de bloc, un bistrițean a căzut pe scări și nu s-a mai putut face nimic pentru el.
Bistrița-Năsăud: 7 cazuri pozitive, printre care un profesor, 15 bistrițeni externați și un deces septembrie 19, 2020 - Avem 1.381 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 7 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 15 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.333 cazuri noi de infecție.
Ți-e expirat buletinul?? AFLĂ în ce condiții poți vota cu el! septembrie 19, 2020 - Alegerile locale sunt la o săptămână depărtare. La Serviciul de Evidență a populației, programul de lucru se prelungește. Totuși, dacă aveți buletinele expirate, puteți vota. AFLĂ în ce condiții:
Peste 100 de elevi trimiși acasă, după cele două cazuri pozitive de COVID 19 de la CNAM și CNLR septembrie 19, 2020 - DSP BN a anunțat ieri că un elev de la Colegiul Național "Liviu Rebreanu" și un profesor de la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" au fost depistați pozitiv cu noul tip de coronavirus. În urma anchetei epidemiologice, s-a decis ca peste 100 de elevi să-și suspende activitatea.
Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni.