Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna

Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna

Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună care se datorează viiturilor care au lovit comuna în luna iunie. Edilul spune că în Rodna mai sunt și alte lucrări pentru care se lucrează în acest moment.

Primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a fost prezent la Bistrițeanul.ro în emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean.

Edilul a vorbit despre inundațiile din luna iunie care au lovit comuna. Primarul Valentin Grapini a explicat că deja s-a intervenit în mare parte la îndepărtarea efectelor calamităților, dar mai există o porțiune unde se va lucra în toamnă. Despre acest subiect puteți reciti AICI:

Pe lângă aceste lucrări, în Rodna se lucrează în continuare intens la nomenclatorul stradal, la noul cimitir, dar și la amenajarea curții primăriei.

Lucrări la nomenclatorul stradal

Valentin Grapini spune că nomenclatorul stradal este deja finalizat și este necesar mai ales pentru că își dorește ca Rodna să devină stațiune turustică de interes național. Toate planșele vor fi afișate la avizierul primăriei, iar cetățenii vor primi noile numere de casă în scurt timp.

„Luni (n.r. – 3 august) o să afișăm toate zonele cu nomenclatorul stradal. Toate planșele o să fie afișate la avizierul primăriei, o să le publicăm și în media pentru a vedea fiecare cetățean pe strada care stă cum o să primească denumirea. Deja au apărut și primele plăcuțe pentru străzile respective, cu numerele de casă. Urmează ca după cele 30 de zile cât trebuie să stea în afișaj nomenclatorul stradal să ne comandăm și stâlpii și plăcuțele pentru denumirea de străzi și să trecem la montarea lor. Acolo unde infrastructura ne permite, acolo unde mai avem de lucru și se lucrează, după terminarea lucrărilor montăm stâlpii cu străzile de la numărul la numărul, și fiecare cetățean o să primească noul număr de casă gratis pentru a putea să îl afișeze și cei care o să vină în localitate la noi să găsească mult mai repede adresele. Mă refer la agenți de curierat, la poștaș”, a spus primarul.

Lucrări de reabilitare la drumul către noul cimitir

Primăria Rodna a achiziționat un teren pe care va fi amenajat un nou cimitir. Lucrările au început deja la drumul care duce către cimitir, iar lucrările de amenajare ale cimitirului încep să prindă contur.

„Lucrăm foarte intens la drumul către noul cimitir. Avem și cimitirul achiziționat. Săptămâna viitoare, în perioada 3 – 8 august o să facem toate documentele de transfer, după care trecem la sistematizarea cimitirului. Deja am trimis către toate bisericile din localitate noul regulament de folosință a cimitirului și le-am transmis dacă doresc să mai aducă amendamente la regulament să o facă pentru că noi o să îl supunem Consiliului Local în ședința din august să votăm noul regulament, conform legii pentru a putea să devină lege, cum ar veni, lege locală, modul de dobândire al unui mormânt, perioada pe cât se dorește pentru că avem acolo între 7 și 25 de ani”, spune Valentin Grapini.

Noul cimitir va fi împărțit în patru zone care vor respecta cu strictețe sistematizarea acestuia și va avea alei foarte spațioase.

„Categoriile de lucrări care au să se facă în cimitirul respectiv, asolamentul – pentru că o să împărțim cimitirul în patru zone cu alei foarte spațioase. Respectăm în totalitate sistematizarea cimitirului, adică mormântul trebuie să fie de 2,30 m, pe 1,20 m, cu 30 de cm cărare față de celălalt mormânt, cu alei prevăzute. Va fi un cimitir foarte bine sistematizat, foarte ușor de folosit, dar cu reguli foarte stricte pentru că doar regula poate să ducă la continuitate. Eu am experiență cu cele două cimitire pe care le avem. În momentul în care eu am intrat în administrare mi-am dat seama că nu mai pot să fac nimic și atunci singurul lucru este regula și respectarea ei. Cimitirul ăsta o să aibă un administrator din partea primăriei, lucrările care o să se facă acolo o să se facă doar anumite categorii de lucrări. Avem o paletă foarte vastă. Pentru cel care vrea numai pământ e numai pământ. Pentru cel care vrea cavou o să fie cavou sau pentru cel care vrea marmură va fi marmură. Nu oprim pe nimeni, doar că o să fie în sole. În sola asta o să fie zona de cavouri, în astalaltă solă o să fie o altă zonă, în funcție de posibilitățile cetățenilor. O să avem și trei terase pentru că avem un pic de teren în pantă unde o să fie făcute terase, tot așa – cu alee și mormânt pentru a putea să creăm cât mai multe spații și locuri de veci. În centrul cimitirului aleile o să fie frumos racordate printr-un loc unde oamenii să stea pe băncuță. O să fie o statuietă foarte frumoasă cu Iisus Hristos pe ea. Cimitirul o să fie prevăzur cu lampadare, va fi iluminat pe timp de noapte. Va fi un cimitir așa cum ar trebui să fie în 2020. Cetățenii îl vor vedea în scurt timp pentru că în lunile august și septembrie lucrăm deja la sistematizare, lucrăm deja ca toate aceste lucruri să se ducă la îndeplinire”, a explicat edilul comunei.

Amenajarea curții primăriei

Primăria Rodna derulează și un proiect care prevede amenajarea curții unde instituția își are sediul. De la pavarea curții, până la crearea unui mic părculeț, toate lucrările vor fi făcute cu costuri minime și cu materiale „reciclate”.

„Cineva scria odată într-un comentariu pentru că în momentul în care am obținut finanțarea pentru Centrul Civic, noi aveam acolo pavaj și atunci m-am gândit că pavajul care era foarte bun și de calitate îl folosesc să pavăm curtea din spatele primăriei, curtea care are intrare din Piața Mică, pentru că nu mai are rost să cumpăr pavaj. Cel de acolo este de foarte bună calitate și plătesc doar manopera. Am angajat repede o firmă care a venit cu oamenii, am făcut toate lucrările care ar fi legate de manoperă și am pavat curtea respectivă. Cineva spunea că primăria este în faliment că nu are bani să cumpere pavaj nou. Nu e așa! Eu spun că am făcut o eficiență deosebită și dacă vă uitați pe postările mele o să vedeți cum arată curtea care s-a pavat în lunile precedente. M-am tot gândit că acolo unde era o lemnărie și nu arată cum îmi doream eu să arate, m-am gândit și am vorbit cu un prieten care face amenajări peisagistice. Am foarte mulți arbuști în fostul parc care ar trebui mutați undeva. De exemplu, în spațiul ăsta, de atâția metri pătrați, vreau să îmi faceți o amenajare peisagistică frumoasă, cu o fântână arteziană în mijloc, să fie ceva plăcut în momentul în care cei care vin să se căsătorească la primărie să aibă unde să își facă o poză. Am primit foarte repede propunerea, mi-a plăcut, am prezentat-o luna trecută în cadrul Consiliului Local spre dezbatere cu consilierii. Acolo nu mai e nevoie decât de doi paleți de pavaj pentru a putea face aleile, câțiva saci de gazon să înierbăm și toate minunățiile astea verzi din parc le mutăm acolo. O să iasă ceva de vis! Cu costuri minime o să facem un loc foarte frumos”, transmite Valentin Grapini.

Mai multe informații despre lucrările întreprinse în urma viiturilor, și planurile de viitor, puteți asculta în cadrul emisiunii „Direct în problemă

Lazany: S-a gândit cineva cum se va vota în spitale?? Vor duce buletinele covidate…pe unde le va purta valul august 15, 2020 - Alegerile locale se apropie cu pași repezi. Ceea e pare să ”scape” autorităților e tocmai izbucnirea unui focar COVID 19. De la pacienții internați în spital, care și ei au dreptul să voteze. ”S-a gândit cineva că vor lua....buletinele de vot posibil covidate, pe care să le ducă ulterior la secția de votare și pe unde le-o mai purta valul?” atrage atenția managerul spitalului, Gabriel Lazany.
Sfânta Marie Mare: Mii de credincioși, la mănăstirile Nicula și Dobric, răsfirați pe dealurile din jur… august 15, 2020 - Sărbătorim pe 15 august cea mai mare sărbătoare religioasă a verii, Adormirea Maicii Domnului. Azi se  cinstește moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.  Mii de credincioși răsfirați pe dealurile mănăstirii Nicula au cântat ieri seară Prohodul Maicii Domnului, alături de corul de măicuțe de la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Piatra Fântânele. Și la Mănăstirea Dobric este sărbătoare mare astăzi.
FOTO: Accident mortal în Uriu! O mașină a fost spulberată de un camion august 15, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această dimineață în Uriu. O mașină în care se aflau cinci persoane, printre care trei copii, a lovit un parapet metalic. În urma impactului mașina a fost proiectată pe contrasens, fiind spulberată de un camion. Șoferul autoturismului a decedat.
FOTO: Turist înțepat de un roi de albine, salvat de jandarmii montani din Rodna august 14, 2020 - Un turist care făcea o drumeție prin Munții Rodnei a dat nas în nas cu un roi de albine. Albinele l-au înțepat pe bărbat, iar acesta a început să se simtă rău. Jandarmii montani, împreună cu un echipaj SAJ au pornit înspre zona indicată și i-au acordat bărbatului ajutor.
Tânărul care a accidentat mortal un bărbat a fost reținut august 14, 2020 - Un tânăr de 20 de ani a accidentat astăzi mortal un bărbat pe o stradă din Bistrița. În urma cercetărilor polițiștii au constatat că tânărul nu avea permis de conducere și se afla sub influența băuturilor alcoolice. În această seară tânărul a fost reținut.
CHESTIUNEA ZILEI: Florin Călinescu alături de Dan Ciobănică, la lansarea candidaturii oficiale la primăria municipiului Bistrița august 14, 2020 - Surpriză de zile mari pentru bistrițenii aflați în această seară în Parcul Municipal! Aceștia au dat nas în nas cu președintele Partidului Verde, actorul și omul de televiziune Florin Călinescu. Prezența lui Călinescu la Bistrița este strâns legată de candidatura omului de afaceri Dan Ciobănică la fotoliul de primar al municipiului Bistrița. Îmbrăcat simplu, de „teren”, Călinescu a dovedit, din nou, că este un „one man show” și că este actorul perfect în orice fel de situații.
VIDEO: O adevărată tehnică de provocare și controlare a sentimentelor. Teatru… august 14, 2020 - Nu mai sunt la vârsta tinereții, când totul pare posibil, dar sunt pasionați de teatru. Și au înțeles că acesta le poate deschide nebănuite porți sau șanse spre curajul de a învăța oricând. „Toate acestea le-am învățat un pic cam târziu. Ar fi fost foarte util și important dacă aș fi urmat un astfel de curs de artă dramatică în timpul liceului......” 
Aquabis: Avarie majoră în Anieș. Încă două localități vor fi afectate în weekend august 14, 2020 - O avarie majoră a fost semnalată, în această după-amiază, în Anieș. Localnici din trei sate rămân în acest sfârșit de săptămână făr apă - anunță Aquabis. 
VIDEO: O firmă din Bistrița a executat lucrări esențiale la Porțile de Fier. „De multe ori am pus oamenii înaintea firmei” august 14, 2020 - Puțină lume știe, însă firma din Bistrița a executat lucrări esențiale la Porțile de Fier I și II, având contracte în numeroase alte localități din România. „În proporție de 80%, realizăm instalații de tratarea și epurarea apei. De multe ori am pus oamenii înaintea firmei”
La doar 10 ani, Tania a luat la pas Via Transilvanica. Câți kilometri face zilnic copila august 14, 2020 - Cum arată cel mai tânăr drumeț de pe Via Transilvanica? Ei bine, are 10 ani și se numește Tania. Copila, împreună cu tatăl său, străbate zilnic în jur de 20 de kilometri.
Bistrița-Năsăud, în topul județelor cu cel mai mult lemn tăiat ilegal august 14, 2020 - Bistrița-Năsăud se regăsește în topul județelor cu cel mai mult lemn tăiat ilegal, a dezvăluit ministrul Mediului, Costel Alexe. Cu toate acestea, Bistrița-Năsăud nu se regăsește și pe lista cu cele mai multe dosare penale întocmite pentru tăieri ilegale.
Un tânăr băut și fără permis a accidentat mortal un pieton pe o stradă din Bistrița august 14, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc în jurul prânzului pe o stradă din Bistrița. Un tânăr a dat cu mașina peste un bărbat care se deplasa pe partea carosabilă. În urma leziunilor suferite, victima a decedat. Polițiștii au constatat că tânărul șofer era băut.
Bistrița-Năsăud trece de pragul de 1000 de cazuri de infecție cu COVID-19 august 14, 2020 - Avem 1.003 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore nouă bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șapte persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Romeo Florian, primar Lechința: „Spre bucuria noastră, am rezolvat problema canalizării” august 14, 2020 - Romeo Florian, primar de 12 ani în Lechința, a fost invitat ieri la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre cele mai importante proiecte derulate aici, dar și despre investițiile pe care le-a realizat în comunitate.
Florin Călinescu, la Bistrița, pentru a-l susține pe Dan Ciobănică! Astă-seară renumitul actor vine și la Bistrițeanul Live august 14, 2020 - Faimosul actor și prezentator Pro Tv Florin Călinescu va fi prezent astăzi la Bistrița. De această dată, în calitate de președinte al Partidului Verde. El în va participa la o întâlnire cu simpatizanții acestui partid, în Parcul Municipal Bistrița, la foișor, la ora 17.30. Florin Călinescu va susține public, cu această ocazie, candidatura lui Dan Ciobănică.
Cele mai frumoase flori pentru cele mai iubite Mării le găsiți la Euforia Floral Boutique! Poți comanda și online august 14, 2020 - "Drag mi-i numele Mărie, mi l-o pus mama și mie" sună versurile unui cântec tare iubit, dedicat Măriilor, cel mai întâlnit și drag nume pe care-l poartă româncele. În fiecare familie există cel puțin o Marie și mâine, în marea sărbătoare dedicată Sfintei Mării, toate primesc cel puțin un buchet de flori din partea celor dragi. La Euforia Floral Boutique, florăria de la intrarea în magazinul Kaufland de pe B-dul Independenței, găsiți în fiecare zi din an zeci de buchete de flori și aranjamente din flori naturale, sofisticate, rustice, mai mici, mai mari, pe buzunarul oricui și gata de dăruit la aniversarea cuiva drag.
Starea de alertă se prelungește pentru încă 30 de zile august 14, 2020 - Guvernul se pregătește să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Practic aceasta este a patra lună de stare de alertă. Nu se va renunța la restricțiile valabile până acum.
Aquabis: Străzi din Reteag, Lușca și Feldru, fără apă, astăzi, pentru câteva ore august 14, 2020 - Câteva străzi din Reteag, Lușca și Feldru rămân fără apă, astăzi, 14 august 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
BISTRIȚA – O invitație, pentru bistrițenii cu suflet mare: „Nu ne ocoliți, ar fi păcat… Este mare nevoie de plasmă…!” august 14, 2020 - „Vă așteptăm pe la noi! Nu ne ocoliți, ar fi păcat... Este mare nevoie de plasmă pentru pacienții infectați cu Covid-19, în stare gravă! Sunt sigură ca aveți multe întrebări legate de această procedură și legislație. Le deslușim împreună, nu va faceți griji! Doar treceți pe la noi sau sunați-ne ! Ei cu legile, noi cu testările”
FOTO/VIDEO: Carambol în Unirea după ce unei autobasculante i-a explodat o roată și s-a răsturnat august 13, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu câteva minute în Unirea. Unei autobasculante i-a explodat o roată, a intrat într-o coloană de nouă mașini oprite la culoarea roșie a semaforului și s-a răsturnat.  Nu sunt anunțate victime.
FOTO: Telcișor – A apăsat pedala de accelerație prea tare și a intrat într-un parapet august 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după masă în localitatea Telcișor. Un șofer a apăsat pedala de accelerație prea tare într-o curbă și a pierdut controlul volanului. Mașina a intrat într-un parapet, iar un bărbat a ajuns la spital.
Din 2021 ne va obliga legea să adunăm separat resturile de la fructe și legume sau deșeurile vegetale august 13, 2020 - Parlamentul a aprobat o lege a compostului, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Toate primăriile din țară sunt obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Cristian Niculae sare la gâtul lui Ioan Turc: „Este meschin să te bucuri în astfel de situații” august 13, 2020 - „Este meschin să te bucuri în astfel de situații”, a comentat Cristian Niculae, candidat la Primăria Bistrița. Acesta s-a referit la reacția contra-candidatului său, liberalul Ioan Turc.
VIDEO: Planuri de viitor. Care este prioritatea numărul 1, în Tiha Bârgăului august 13, 2020 - Vasile Șut, primarul din Tiha Bârgăului, a fost prezent zilele trecute la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat în primii 4 ani de mandat, dar și despre planurile sale de viitor. Care este prioritatea numărul 1:
Vâltoare în PNL! Notarul Groza s-a retras de pe lista consilierilor CJ. Diana Morar trage lista CL deși n-a rugat-o nimeni! august 13, 2020 - Precampania electorală este, de fapt, campanie în toată regula. Singurul lucru incert sunt... listele de consilieri locali și județeni. Atât la PSD cât și la PNL.
Liberalul Jenor Beudean a fost achitat! Bistrițeanca pe care a îmbrâncit-o în plină stradă are de-i plătit daune morale august 13, 2020 - Surpriză la Judecătoria Bistrița cu puțin timp înainte de alegerile locale. Liberalul Jenor Beudean, care și-a anunțat candidatura la Primăria Șieu-Odorhei, a fost achitat de magistrații de la Judecătoria Bistrița. Este vorba despre procesul în care era judecat pentru lovire sau alte violențe. Culmea, victima sa are de-i plătit daune morale.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 6 bistrițeni vindecați. 329 persoane, în carantină august 13, 2020 - Avem 994 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șase persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de infecție.
VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate august 13, 2020 - Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.
Conferințele de vară la Telciu, într-o variantă online. Program. Ce nu aveți voie să ratați august 13, 2020 - Conferințele de vară de la Telciu, ajunse la a 9-a ediţie, debutează mâine, 14 august, în spațiul virtual. Reputați profesori și conferențiari universitari vor vorbi despre mișcări sociale, spiritualități și devălmășire. Se anunță dezbateri și prezentări captivante. Ce nu aveți voie să ratați: 
Fosta locație a Teraplast se transformă în complex imobiliar. Câte apartamente vor fi amenajate pe Zefirului: august 13, 2020 - Vechea locație de pe strada Zefirului unde a funcționat până acum câțiva ani Teraplast va fi transformată într-un complex imobiliar. Acesta va fi dezvoltat tocmai de Teraplast, în colaborare cu un dezvoltator imobiliar local.