17.2 C
Bistrița
marți, mai 6, 2025

VIDEO – Anca Toader, directoarea CJRAE: În premieră, din acest an școlar, la Bistrița există profesori itineranți / de sprijin pentru preșcolarii cu CES din grădinițe și elevii de liceu

Psiholog profesor consilier Anca Toader, de doi ani director la CJRAE BN, și Ana Dragu, dr. psiholog clinician și coordonator al Centrului „Micul Prinț” au vorbit, la Bistrițeanul Live despre integrarea copiilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă.

Ne confruntăm cu multe provocări. Situația copiilor cu CES integrați în învățământul de masă este delicată și complexă.

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională BN este prezent în școli prin profesorii consilieri școlari și profesorii logopezi. De ceva timp există și profesori itineranți și de sprijin. O parte dintre aceștia din urmă vor trece – din anul școlar viitor – în subordinea CJRAE. Dar ce am constatat eu, ca psiholog, om al școlii și specialist care a lucrat îndeaproape cu familiile, este că trebuie făcută o echipă funcțională, pentru copiii cu CES integrați în învățământul de masă”, a explicat prof. Anca Toader.

În acest moment, în CJRAE există 94 de norme. Dintre acestea, 17 sunt profesori logopezi care acoperă tot județul, iar 7 sunt profesori itineranți și de sprijin. În tot județul există 41 de astfel de profesori itineranți – împărțiți între școlile speciale și CJRAE. Există, de asemenea și 63 de profesori consilieri școlari, a mai explicat prof. Anca Toader.

Sunt școli în Bistrița-Năsăud cu 80 de copii cu CES și un singur profesor consilier școlar care trebuie să se ocupe și de ceilalți copii din școală. Trebuie să facă activități și ateliere de dezvoltare personală. Adică ar trebui să ajute, să discute cu aproximativ 900 – 1000 de copii – a completat Ana Dragu.

Sunt aproape 46.000 de elevi și preșcolari în Bistrița-Năsăud și 2495 copii cu certificat CES.

Dintre aceștia, 1725 sunt integrați în învățământul masă. Profesorii de la CJRAE se ocupă de cei 1725 de elevi cu CES.

Acum vreo 10-15 ani, când Centrul Micul Prinț a cerut informații pe acest subiect erau 750 de elevi cu cerințe educative speciale integrați în învățământul de masă. Acum sunt de trei ori mai mulți. Când am început activitatea la Micul Prinț, erau cam 10% dintre copii integrați. Restul erau trimiși în școlile speciale”, a explicat Ana Dragu.

Prof. Anca Toader a mai explicat că prevederile legislative recomandă ca un profesor itinerant să se ocupe de 8-12 copii cu CES.

Asta înseamnă că la CJRAE ar trebui să existe 143-144 de profesori itineranți și de sprijin. La CJRAE există acum doar 41. Fiecare profesor și-a asumat numărul maxim de elevi posibil, dar tot suntem în deficit de profesori itineranți… Nu sunt norme, din păcate…

Noi suntem totuși într-o situație fericită. După multe strădanii, și cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean, am obținut 15 norme în plus, în acest an școlar.

A fost o bucurie foarte mare și un real progres. Am reușit în sfârșit să trimitem profesori de sprijin și la grădinițe, unde până acum nu aveam deloc. În condițiile în care sunt tot mai mulți preșcolari cu CES. Unde e cel mai important să ajuți? Intervenția e foarte importantă la vîrstele mici.

Nu aveam profesori itineranți și de sprijin nici la liceu. În acest an am normat și pe liceu primul profesor itinerant și de sprijin”, a mai precizat Anca Toader.

Consilieri școlari există în toate școlile din Bistrița-Năsăud. Legea prevede ca un consilier școlar să lucreze cu maximum 500 de elevi.

La noi nu există asa ceva. Este o medie de 800 de copii la un consilier școlar. Iar în mediul rural, numărul copiilor care revin unui consilier școlar este și mai mare. 

Alte detalii despre acest subiect puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Start Grătare cu Sergiana: Câștigă un Grătar + Bunătăţuri pentru tine și 10 prieteni!

Ai poftă de grătar și ești din Bistrița sau împrejurimi? Acum e momentul perfect să îți pregătești porția de Bunătăţuri pentru Grătar de la Sergiana și să intri în cursa pentru premii delicioase!

NOI locuri de muncă la Colina Restaurant și INST-NISTOR. Se caută asistent manager, inginer construcții, tehnician instalații, electricieni

INST-NISTOR angajează asistent manager, inginer construcții civile, tehnician instalații, electricieni și instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Colina Restaurant, FAN Courier Bistrița, Arena by Casa EMA sau ROMBAT.  Oferta completă, mai jos:

În Mai, TORT de prezentare GRATUIT la Cofetăria Cristina pentru pachetele complete de evenimente!

Ai un eveniment important în viața ta și vrei ca totul să iasă așa cum îți...