10.6 C
Bistrița
marți, februarie 27, 2024

VIDEO: Dr Laura Crețu va coordona la Bistrița grupuri de învățare a tehnicilor de relaxare, dedicate special pacienților care suferă de cancer

La Bistrița se vor organiza, începând cu 15 decembrie, grupuri dedicate pacienților cu afecțiuni oncologice. Vor fi coordonate de dr. psihiatru Laura Crețu, care a explicat pentru Bistrițeanul.ro că pacienții vor învăța aici tehnici de control al anxietății.

„În ultimele luni am avut destul de multe consultații solicitate de pacienți cu afecțiuni oncologice. Chiar discutam cu psihologul de la Oncologie, Loredana Drăgănescu, care îmi spunea că sunt multe multe cazuri în ultima vreme. Primul simptom pentru care mi se adresau era anxietatea. Anxietate intensă și teroare care aveau un impact nefavorabil asupra calității vieții atât în timpul zilei, cât mai ales în timpul nopții.

Erau pe de o parte simptomele psihologice, dar și simptomele somatice accentuate: durerile, vărsăturile, greața. Se întrebau dacă e tratamentul care provoacă aceste efecte sau boala…?”, a povestit dr. Laura Crețu, în emisiunea Medicină pe limba ta.

De altfel, dr. Laura Crețu s-a arătat interesată de tot ceea ce înseamnă psiho-oncologie încă din 2008. Atunci a parcurs o formare post-universitară în psiho-oncologie, la Intitutul Curie din Paris.

Pacientul nu este un instrument sau o boală. Este o persoană în primul rând. Vreau ca pacienții să-și păstreze această libertate în toată această călătorie, în lupta cu o boală somatică, organică”, a precizat dr. Laura Crețu.

Specialistul a mai subliniat că în această luptă este foarte important echilibrul psihologic. Este fundamental cum ne poziționăm în fața bolii. Este o încercare vitală. Iar atunci când te trezești cu un asemenea diagnostic înspăimântător, toate capacitățile de adaptare vor fi solicitate.

E vorba de un maraton, indiferent de stadiul bolii sau mijloacele financiare sau medicale pe care le avem la dispoziție.

Ca majoritatea luptelor importante din viață – și pe aceasta o porți totuși singur. De aceea este foarte important să menții o stabilitate internă. În ciuda momentelor inevitabile de zguduire, trebuie să poți să te reconectezi la acea forță vitală”, a explicat dr. Laura Crețu.

Grupul de relaxare nu presupune să asculți alte povești dureroase ale altor pacienți și nici să-ți împărtășești propria experiență. „Pacienții sunt protejați de poveștile dureroase ale altora. Avem  fixate încă de la început un număr de cinci ședințe. Grupul este închis. Vor fi maxim 5 – 8 pacienți. 

Învățăm împreună, la fiecare ședință, câte o tehnică de relaxare. Fiecare va avea libertatea să testeze acasă ce i se pare în acord cu sensibilitatea proprie. 

Se pot obține efecte importante prin relaxare, se pot controla greața sau vărsăturile anticipatorii legate de chimioterapie. Se pot reduce frecvența și intensitatea acestor simptome neplăcute. Sunt tehnici care – statistic – funcționează. De aceea vorbim de medicină integrativă bazată pe dovezi, care este complementară. În niciun caz nu înlocuiește, ci se asociază tratamentelor oncologice standard”, a mai explicat dr. Laura Crețu.

Costul celor 5 ședințe este de 100 de lei. Dr Laura Crețu a stabilit acest preț modic pentru că își dorește să fie vorba mai mult de un angajament moral pentru pacienți.

Întâlnirile se vor desfășura la Policlinica MedTotal de pe str. 1 Decembrie. Pentru înscriere, e suficient să precizați la recepția policlinicii că vă doriți participarea la terapie. Dr. Laura Crețu îi va contacta pe fiecare

Primul grup începe ședințele de relaxare chiar mâine. „Aș vrea să fie o întâlnire cât mai plină de lumină. Acum este momentul să se poată bucura de a simți cu totul altfel vibrația sărbătorilor, nu în lacrimi, zguduiți de îngrijorări sau copleșiți de vinovăție. Dacă vor să fie ajutați, eu stau la dispoziția lor…”, a mai spus dr. Laura Crețu.    

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Automobilul tău Mercedes-Benz sau Škoda are nevoie de o reparație? Profită de oferta Materom Automotive

Materom Automotive Bistrița îți oferă Vouchere cu reducere la Lucrări în Service*, pentru autoturisme Mercedes-Benz și Škoda cu vârsta de peste 5 ani.

ItalTextil Sărata angajează electrician și mecanic întreținere, Aquabis caută consilier juridic

Se fac angajări la ItalTextil Sărata! Aquabis are nevoie de un consilier juridic, iar Eurocompozite SRL caută lăcătuș mecanic și operatori. Locuri de muncă sunt disponibile și la RCB Electro, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.