6.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

VIDEO: Când se va redeschide Târgul de Joi, de la Năsăud

Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Mircea Romocea din Năsăud, a vorbit despre proiectele care se derulează aici.

Mircea Romocea a explicat și care este stadiul lucrărilor la centura ocolitoare a Năsăudului, dar s-a referit și la șantierele din oraș. În acest moment, în Năsăud se implementează 17 proiecte care vor produce mutații consistente în bine în viața comunității, a precizat Mircea Romocea.

Târgul de joi, de la Năsăud, a fost suspendat, de la mijlocul lunii martie. Aici își dădeau întâlnire săptămânal în jur de 2500 – 3000 de persoane. Având în vedere pandemia și riscul ridicat de contaminare prin apropiere, târgul nu a mai fost posibil.

Problema este că acest târg de joi nu este unul autorizat. El funcționează în afara pieții agroalimentare și a platoului aferent acesteia, pe cinci străzi. Pe străzile Mihai Eminescu, Rahovei, Iulian Marțian, Piața Nouă și Gării”, a explicat primarul Mircea Romocea.

Edilul a recunoscut că 60 sau 70 de comercianți au venit la Prefectură și la Primăria din Năsăud, solicitând redeschiderea Târgului. „Le-am explicat că regret, dar nu putem redeschide Târgul de joi. Pentru că nu avem autorizație. Și având în vedere epidemia, riscul este foarte mare”, a mai spus Mircea Romocea.

Hotărârea de Guvern 348/2004 obligă administrația locală să îndeplinească cel puțin trei condiții. În primul rând zona respectivă trebuie să fie inclusă în Planul Urbanistic General. Acesta a fost întocmit în 2008, urma să fie reactualizat în 2018, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. „Am prelungit termenul, datorită lipsei de doritori care să facă această lucrare de amploare. Suntem și acum în așteptare cu cererea de oferte pentru PUG”, a explicat Mircea Romocea. 

O altă condiție se referă la includerea Târgului de Joi în Strategia de Dezvoltare a orașului. Nici această condiție nu este îndeplinită. Mai important, însă, pentru redeschiderea Târgului este necesar un aviz de la Direcția de Sănătate Publică.

Trebuie asigurate și utilitățile pentru toată această suprafață. Ceea ce nu putem face deocamdată, în condițiile actuale. Nici Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Năsăud nu a fost de acord cu redeschiderea târgului”, a mai explicat Mircea Romocea. 

Comercianții sunt nemulțumiți, dar…

Primarul știe că oamenii sunt nemulțumiți. „Ni s-a reproșat că am făcut o ușoară discriminare. Pentru comercianții din Năsăud, vreo 25 la număr, piața agroalimentară și platforma adiacentă sunt suficiente. Acolo putem asigura distanțarea fizică și condițiile impuse de starea de alertă… Dar nu putem risca să deschidem Târgul de Joi, neavând autorizații. Autorizațiile nu se pot elibera fără avizele acelea”, a punctat primarul orașului.

Se vor supăra pe mine, dar nu avem ce să facem… Riscul este prea mare. Până la apariția pandemiei, lucrurile au mers așa cum au mers. Am avut o tentativă și în 2012 de a reloca piața. Dar m-am lovit de o opoziție teribilă, așa că am renunțat”, a recunoscut Mircea Romocea.

Târgul de Joi, benefic inclusiv pentru bugetul local

Aproape 100.000 de euro se colectau anual la bugetul local din Târgul de Joi, piața agroalimentară sau spațiile închiriate de primărie. Cu siguranță, suma se va înjumătăți, dacă Târgul nu funcționează.

E posibil ca veniturile să scadă și mai mult de jumătate. „Dar sănătatea oamenilor este mai importantă. Ca și respectarea legii, de altfel…”, a subliniat primarul din Năsăud.

Mircea Romocea speră ca într-un viitor apropiat să poată obține avizele necesare pentru a elibera autorizația de funcționare. Cel mai probabil, Târgul de Joi se va redeschide abia anul viitor.

Despre alte proiecte administrative care se derulează în Năsăud aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/308951586900212/

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Supercom și IMP România! Se oferă condiții excelente de muncă

Se fac angajări la ItalTextil Sărata, care caută muncitori și secretar administrativ. Panouri Decorative are nevoie de montator în Bistrița, iar Transmixt angajează / școlarizează șoferițe pentru transportul local. Oferta completă, mai jos: