17.5 C
Bistrița
marți, septembrie 10, 2024

VIDEO: Sezonul căpușelor: Tu știi ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă?!?

Este sezonul căpușelor, iar plimbările în natură ne pot oferi experiențe nedorite. Valentin Habor, asistentul șef UPU SMURD Bistrița, ne-a explicat ce trebuie făcut în cazul unei mușcături de căpușă. CE trebuie să facem pentru a evita o astfel de experiență:

În plin sezon al verii, riscul să ne întoarcem acasă cu o căpușă, după o plimbare în natură, este mult mai crescut. Tocmai de aceea, reporterii Bistrițeanul.ro au întrebat specialiști medicali CE ar trebui să știm atunci când vine vorba despre căpușe.

CUM ne protejăm de mușcătura de căpușă

Pentru a ne proteja de o eventuală mușcătură de căpușă se recomandă evitarea zonelor de câmp deschis, păduri, zone cu vegetație mare, pe unde au trecut animale. De asemenea, se recomandă îmbrăcarea hainelor de culoare deschisă, astfel încât căpușele să fie vizibile.

Au apărut pe piață acum și sprayurile anti-insecte/căpușe care protejează. Există, mai nou, pe piață și brățări pentru mână sau picior. Acestea sunt recomandate inclusiv pentru animalele de companie.

CUM îndepărtăm o căpușă:

Asistentul șef al UPU SMURD Bistrița ne-a explicat care sunt pașii ce trebuie urmați pentru îndepărtarea căpușei.

Nu trebuie să ne speriem, că am trăit cu căpușele dintotdeauna. Trebuie tratat totul cu calm. Acum există ustensile cu instrucțiuni în farmacii. Acestea îți explică exact cum să îndepărtezi căpușa.

Apoi zona se spală cu apă și cu săpun și se aplică betadină până la îndepărtarea leziunii. Dacă nu se reușește îndepărtarea căpușei acasă, se adresează unui medic de familie, unui centru medical sau serviciului de Urgență. Apoi, dacă situația o impune, se va da tratament medicamentos. Nu se mai recomandă vaccinul anti-tetanos”, a explicat Valenin Habor.

CÂND trebuie mers la Secția Boli Infecțioase

Vasilica Reman, medic primar la secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița a explicat, la fel, că e important să tratăm totul cu calm.

Panica nu e bună! Nu necăjim căpușa cu chibrituri, cu soluții… NU! Pur și simplu cu o pensetă ascuțită dezinfectată cu spirt, prindem căpușa cât mai aproape de piele, o răsucim și o extragem. Dar trebuie să o ținem cât mai bine.

Dacă rămâne o bucățică mică, mică, nu e nicio problemă! Ne adresăm medicului de boli infecțioase când apar simptome. Iar prima ar fi că în zona mușcăturii apare o formă inelară de culoare roz – si în centru mai palid. Aceasta apare undeva la 2 – 3 săptămâni după mușcătură”, a explicat medicul Vasilica Reman.

Alte simptome la care trebuie să fim atenți sunt: palpitații, oboseală, stare de rău, stări ca de răceală, ganglioni.

În ce privește tratamentul cu antibiotic după mușcătură, părerile sunt împărțite. Dacă a stat căpușa mai puțin timp, nu se recomandă neapărat tratament medicamentos. Iar pentru depistarea bolii Lyme, există analize de sânge care se fac pentru depistarea acesteia – la o săptămână, două – la cabinetele de analize.

Dacă rezultatul este pozitiv, atunci cu rezultatul și trimiterea de la medicul de familie, pacientul se prezintă la secția de Boli Infecțioase”, a mai spus medicul Vasilica Reman.

În ce privește boala Lyme, aceasta se manifestă diferit de la om la om. Așa că și tratamentul este dat în funcție de specificul fiecăruia. Doctorul Cristian Bogdan Ion de la Clinica de Recuperare și Medicină hiperbară Târgu Mureș a povestit AICI despre acest subiect. La clinica pe care o coordonează se poate depista infectarea cu Borrelia – bacteria care provoacă boala Lyme.

Mai multe puteți afla urmărind episodul despre mușcăturile de căpușă din emisiunea „Medicina pe limba ta”:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30. 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud: Se caută asistent producție, instalatori, antrenor de înot, cameristă

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: STEWO are nevoie de un asistent producție, iar Aquabis caută instalatori, cititor contoare și încasator. Posturi libere de consilier vânzare, antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. Lista completă - mai jos: 

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda, în 14 – 15 septembrie și participă la TOMBOLĂ

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda în 14 și 15 Septembrie 2024, în parcare la Bistrița Retail Park, înscrie-te la Test drive și participă la TOMBOLĂ. Ce poți câștiga: