9.6 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

VIDEO – Dr. Bogdan Ion din Târgu Mureș, despre terapia hiperbară în cazul unui AVC sau în tratamentul post-Covid

Dr. Bogdan Ion, șeful secției ATI la Spitalul de Recuperare Neuro-Motorie si Medicină Hiperbară Târgu Mureș, a explicat, la Bistrițeanul Live în ce situații funcționează terapia hiperbară.

Bazându-se pe un studiu Covid publicat de Karolinska (referitor la scăderea IL6) și pe un studiu al profesorului Shai Efrati de la Institutul Sagol din Tel Aviv (Israel), dr Bogdan Ion a aplicat terapia hiperbară în tratamentul Covid când nimeni în lume nu a făcut așa ceva.

Nu a fost vorba de curaj – a subliniat dr. Bogdan Ion. Sunt instrucțiuni cât se poate de clare. Terapia hiperbară este o terapie standardizată și aplicabilă în hipoxii, în hipoxiile acut instalate. De asemenea, terapia hiperbară este aplicabilă în leziunile ischemice.

Dr. Bogdan Ion a mărturisit că a ajuns la concluzia că e vorba de hipoxie, și în cazurile Covid. Și că se poate aplica ventilație mecanică sau non-mecanică, invazivă sau non-invazivă, și inclusiv terapia hiperbară.

Lucrăm cu ATI-urile din Ardeal de la sfârșitul lui august 2020. Am preluat pacienții de la Terapiile Intensive din Ardeal care nu mai aveau nicio șansă. Cu 85%, 90%, 95% afectare pulmonară. Recent am lăsat acasă un pacient care venise cu afectare pulmonară de 100%. A plecat acasă fără suport de oxigen. Încă nu e perfect, dar e bine. Însă eu nu l-am tratat de Covid. Eu nu am treabă cu Covidul, nu tratez Covidul. Oxigenul nu are efect pe Covid. Omul a venit cu o leziune ischemică pulmonară, a stat o vreme în ATI în clinica din Târgu Mureș, unde a primit tratamentul corespunzător.

Aplicabilitatea terapiei hiperbare nu are neapărat legătură cu un organ afectat. Indiferent unde apare, ai o posibilitate de a jongla cu terapia. Poate să fie una locală sau una generalizată, cum e în covid, unde scade saturația de oxigen… prin terapie hiperbară îi oferi pacientului oxigenul necesar…

Nu am știut de la început că pacienții se pot trata prin terapie hiperbară. Am bănuit, m-am convins în timp”, a mai explicat dr. Bogdan Ion.

Dacă dintr-un motiv sau altul ai un garou pus pe deget, degetul ischemizat încet-încet se necrozează. Medicina are o soluție: îl amputează. Dar sunt șanse ca degetul, chiar negru fiind, să nu fie cu totul distrus.

Dacă pacientul are atunci acces la o cameră hiperbară – sunt șanse foarte mari să-și recupereze degetul – a explicat dr. Bogdan Ion.

Așa se manifestă hipoxia: cantitatea de oxigen se reduce drastic într-un organ sau în tot organismul. Ne dăm seama de asta pentru că în general, organele afectate de lipsa oxigenului se înnegresc și se „usucă”.

Trebuie să păstrăm niște limite. Te-ai lovit la o unghie, îți apare acolo o pată, un mic hematom, dar datorită compresiei, în spatele hematomului apare și o ischemie. Dar ea nu necesită tratament în camera hiperbară. Trece de la sine, în cinci zile.

Dar dacă degetul mare, care e foarte important, suferă o necroză – în loc să-l tai, îl tratezi în camera hiperbară. Desigur, necroza este progresivă: întâi se necrozează pielea, apoi poate să apară o necroză profundă, se distrug mușchii iar atunci nu mai putem nici noi să facem față. Dar în cele mai multe cazuri, putem să evităm masiv amputațiile. În special în ischemiile induse de bolile care afectează vasele: diabetul, arteriopatia obliterantă, insuficiența venoasă, ischemia traumatică sau arsurile”, a explicat dr. Bogdan Ion.

Specialistul s-a referit și la posibilitatea de a recupera pacienți care au suferit un AVC.

Doctorul Bogdan Ion a subliniat însă că prima vizită, într-un asemenea caz, trebuie făcută la spital. Medicii de acolo decid ce fel de accident este. Dacă e un accident hemoragic, se intervine chirurgical. Dacă e un accident ischemic se face o tromboliză. Se evaluează pacientul și se stabilește un procedeu terapeutic.

Cei de la Neurochirurgie sau Chirurgie cardio-vasculară au momentul lor de acțiune. Cei de la ATI mențin funcțiile pacientului. Iar dacă în spitalul acela există și o cameră hiperbară, pacientul poate fi introdus și aici, într-o fereastră.

Oxigenând zona respectivă, combatem hipoxia prin hiperoxigenare, dar și leziunile ischemice. Dacă spitalul nu are cameră hiperbară, pacientul se tratează clasic. Rămâne o daună care poate fi tratată ulterior mult mai repede, oxigenând-o, într-o cameră hiperbară. De aici, vorbim de un alt caz, post-ischemic care poate beneficia prin efectele terapiei hiperbare de neuroplasticitate – a mai explicat dr. Bogdan Ion.

Alte detalii despre beneficiile medicinei hiperbare puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.