-0.4 C
Bistrița
miercuri, decembrie 8, 2021

VIDEO: Cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, încă nu se știe cine ia măști și tablete pentru elevi

Prezent astăzi la Bistrița, premierul Ludovic Orban a oferit detalii despre începerea noului an școlar. Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, încă nu se știe cine va asigura tablete sau măști de protecție pentru elevi. În câteva școli din Bistrița, directorii i-au rugat pe părinți să le cumpere măști copiilor. 

Școala va începe la 14 septembrie. Vom analiza totul cu mare atenție. Au fost niște opinii exprimate de medicii epidemiologi, dar nu s-a discutat oficial, la nivel guvernamental sau la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență această chetiune. Dacă vom ajunge să discutăm și să luăm o decizie, o vom anunța”, a precizat premierul Ludovic Orban, prezent astăzi la Bistrița.

Premierul a adăugat că școala trebuie să înceapă, pentru că educația este un drept fundamental.

Ludovic Orban a trecut în revistă și cele trei scenarii care trebuie respectate de școlile din fiecare oraș, în funcție de numărul de îmbolnăviri din fiecare zonă. 

Premierul a anunțat că s-a inițiat un proiect de lege, solicitând și dezbateri, în regim de urgență, pentru a debloca angajările pentru personal medical în școli, dar și pentru angajarea personalului nedidactic – necesar pentru respectare măsurilor de protecție sanitară:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/O_ARUi0U1NM” /]

Premierul a făcut precizări și în legătură cu tabletele necesare elevilor pentru școala online. „Pentru o parte dintre tablete vom încheia noi contract în cadrul licitației. Din păcate, se vede că orice licitație la nivel național nu se finalizează integral”, a admis Ludovic Orban.

Dacă nu vor exista suficiente tablete transmise de la nivel guvernamental, Ludovic Orban a anunțat că se va apela la o soluție de rezervă: „Guvernul a adoptat ordonanța prin care am alocat 175 de milioane de euro către autoritățile locale. Le decontăm în limita a 100.000 euro cheltuielile cu tabletele. Se pot achiziționa, de autoritățile locale 500.000 de tablete. Lor le este mult mai ușor pentru că la nivelul localității nu e vorba de cantitățile uriașe pe care trebuie să le achiziționăm noi. Este mai ușor de achiziționat la nivel local sau județean. Decontăm în valoare de 100.000 de euro tablete pentru autoritățile locale sau unitățile școlare”, a mai spus premierul Ludovic Orban. 

Orice leu cheltuiește orice primar sau orice școală pentru măști, dezinfectanți și alte materiale de protecție sunt decontate în limita sumei de 50 de milioane. Dacă se depășește suma, vom aloca bani suplimentari”, a mai subliniat Ludovic Orban.

Cu toate acestea, în unele școli din Bistrița, dorectorii i-au rugat pe părinți să cumpere ei măști de protecție pentru elevi, scuzându-se că nu au fonduri pentru așa ceva. În timp ce alte unități școlare nu au suficiente bănci pentru a asigura distanța regulamentară de distanțare socială.  

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/Lo66JeFrfTk” /]

Cum comentează premierul Ludovic Orban problema manualelor pentru elevi. Ce soluții pregătește Guvernul în acest sens: 

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/4rZXWp7b2Fo” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

LEONI angajează 100 de muncitori. Locuri de muncă, disponibile la RCS & RDS și BETAK

Leoni Bistrița angajează ingineri și muncitori. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Betak, RCS & RDS și IMP România (Fosta Netex). Aquabis are nevoie de un electrician. Oferta completă, mai jos: 

Revoluție în domeniul frumuseții: cristale lichide pentru păr

În prezent, industria frumuseții  ne oferă din ce în ce mai multe tipuri de produse inovatoare,...

FOTO: Crăciun de vis la Baloane de Poveste! AFLĂ ce noutăți au adus în magazinul de pe Cerbului:

Magia Crăciunului te învăluie imediat ce treci pragul unuia dintre cele mai colorate și vesele magazin...