VIDEO – CUM vede chirurgul Modovan Spitalul Județean, comparativ cu cele din Franța sau Pakistan, unde a lucrat

VIDEO – CUM vede chirurgul Modovan Spitalul Județean, comparativ cu cele din Franța sau Pakistan, unde a lucrat

S-a reîntors la Bistrița, după 11 ani de pauză. În acest interval a lucrat la spitale din Franța, dar și într-un program de doi ani, în Pakistan. „Aici avem bloc operator mai bun decât aveam în Franța. În Pakistan eram cu poliția lângă mine, dar aveam numai operații interesante”, a povestit chirurgul Sever Moldovan.

Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul,ro, chirurgul Sever Călin Moldovan s-a arătat încântat de ce a găsit la Spitalul Județean Bistrița. Asta după 11 ani de pauză.

Profesional mă simt foarte bine și am și termene de comparație”, a explicat chirurgul, care a profesat atât în Franța cât și în Pakistan.

PUNCTE FORTE, comparativ cu Franța

Deși poate e greu de crezut, Sever Moldovan a explicat că sunt lucruri în care Spitalul Județean ia fața celor din Franța.

„Aici avem resurse de care nu dispuneam în Franța, avem o flexibilitate extraordinară. Durata de așteptare până la intervenție e mult mai scurtă aici. Avem niște asistente instrumentare fabuloase. Acolo, tot la 6 luni se schimba personalul, și trebuia să îi reinstruiești. Unii evoluau mai repede, alții mult mai lent. Organizarea la blocul operator era și mai puțin flexibilă”, a explicat chirurgul.

Acesta a accentuat faptul că e frustrant să poți să ajuți un număr mare de pacienți și să ajungi să-i operezi doar pe o treime din câți ai putea.

„Aveam zile în Franța când mă simțeam subutilizat. Era foarte mare timpul de transfer a pacienților între intervenții. Personalul avea pauză de masă. Am văzut chirurgi care puneau un câmp peste organele pacientului, mergeau, mâncau, și apoi veneau să-și continue operația. DAR, aici avem un bloc operator cu 8 săli, ultramodern, mult mai modern ca ce aveam în Franța. Posibilitățile tehnice sunt mult mai mari aici”, a mai spus Sever Moldovan.

PUNCTE SLABE, comparativ cu Franța

„Ce mi se pare perfectibil, aici, e că dincolo, spre exemplu, aveam zile când operam, aveam zile când nu. Când doar consultam. Și asta, întrucâtva, ne-ar ajuta să ne organizăm mai bine. Dar la Bistrița e imprevizibil numărul de urgențe. Avem foarte mult de lucru pe urgențe. Trebuie să facem gărzi”, a explicat chirurgul Moldovan.

Un alt minus ar fi locurile de consultații. Acestea, așa cum ar trebui să fie, nu ar exista în Spitalul Județean. Ci doar la Policlinică.

„În Franța aveam birouri la care le puteam închide ușa. Ne concentram la textul epicrizei, făceam codajele. Ori aici e doar o sală, fabuloasă, unde se întrunește comisia oncologică”, a explicat chirurgul.

Un alt lucru care trage totul în jos e… birocrația.

„În Franța nu ne sufoca birocrația. În România nu există profesiunea de secretar medical. Când făceam o operație, luam dictafonul, dictam ce am făcut, secretara își punea căștile și transcria. Pe adresa de intranet îmi transmitea textul pe care eu îl verificam. Puteai din sala de operație să dictezi o foaie de ieșire telefonic. Pentru că acolo există taxiuri convenționate, care transportă pacientul de acasă la spital sau invers. Și acestea sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ori alea, sau ambulanța, nu au vreme să aștepte să ieși tu din operație”, a explicat Sever Moldovan.

Tot birocrația îi „omoară” și când e vorba de achiziționarea de echipamente.

„Apoi, avem dosare în care trebuie să scriem același lucru de câte trei ori în locuri diferite. ACELAȘI TEXT. Scriem anumite lucruri de mână. Și e o chestiune la nivel național, nu numai la Spitalul Județean Bistrița”, a spus chirurgul în cadrul emisiunii.

Aici, oarecum, birocrația încurajează… lenea.

Mai e un lucru. O colecistită, spre exemplu, dincolo o făceam în ambulatoriu. Dimineața îl operam și seara îl lăsam acasă. Dar aici, din cauza birocrației, e altfel. Dacă să spunem, operezi unul azi, pe care-l lași acasă, unul mâine și unul pomâine, primești, de exemplu 400 de lei de caz rezolvat, deci 1200 de lei. Dar la noi, dacă-l internezi azi, mâine îl plimbi pe la cardiolog și apoi îl operezi în a treia zi, statul de «recompensează» cu 1850 de lei, de pacient, pentru serviciile hoteliere, că ai inclus personal de noapte etc. Deci la noi, dacă vrei să fii mai eficient, ești în pierdere. Deci sistemul mă încurajează să fiu leneș”, a explicat Sever Moldovan.

Acesta a mai explicat că dincolo echipele erau mult mai mici: 2- 4 chirurgi. Aici ar fi 7 chirurgi la chirurgia generală. În Franța, un serviciu cu 26 de paturi era mare. Aici sunt 75 -80, cu tot cu neurochirurgie, chirurgie pediatrică, cardiacă.

„Stăm chiar foarte foarte bine și mă surprinde că nu se cunoaște asta”, a spus mirat medicul.

Spitalul Județean Bistrița 2008 vs 2019

Doctorul chirurg Sever Moldovan a explicat că s-au schimbat multe la Spitalul Județean, față de cum l-a lăsat.

„Avem gardă de neurochirurgie. E ceva extraordinar. Atunci nu exista CT nici la stat, nici la privat. Acum, dacă vine pacientul cu lovitură la cap, e automat trimis la CT”, a spus chirurgul.

Acesta a lăudat echipa de chirurgi existenți.

Când am venit eu se făceau operații pe oncolgie foarte multe, la un nivel extraordinar. Ce nu se făcea erau rezecțiile de ficat pentru tumori. Dar dintotdeauna s-au făcut la Bistrița intervenții extraordinare. Chiar și plagă cardiacă. Colegii mei sunt chirurgi experți care au o activitate operatorie importantă și o experiență foarte mare. Pacientul când vine la Bistrița, oricare ar fi medicul de gardă, nimerește bine. Eu m-aș lăsa operat de oricare dintre colegii mei, chiar dacă sunt și mai tineri. Avem și radiologi foarte buni. Și aparatură de ultimă generație”, a explicat Sever Moldovan.

S-ar întoarce în Pakistan, DOAR pentru că acolo avea operații interesante

Doctorul Sever Moldovan a fost doi ani într-un spital din Pakistan, dintr-o zonă săracă.

Am fost cu o echipă ce se ocupa de chirurgie hepato-pancreatico-biliară și transplant. Eu am fost în acea echipă ca să dezvolt chirurgia pancreasului și a tumorilor de ficat. Aveam și cazuri de chirurgie oncologică mai dificile. Rolul meu a fost și să îi învăț să lucreze în chirurgie laparoscopică avansată”, a explicat chirurgul.

Acesta a spus că are doi colegi care au învățat de la el o tehnică aparte de lucru. Și că împreună au făcut rezecții centrale de ficat.

„Ce era frumos acolo era că aveam exclusiv operații interesante. Activitate de asta obișnuită, o hernie, colecistectomie, apendicectomie, nu am făcut deloc.  M-aș întoarce acolo, dar nu ca să locuiesc. Eram sub pază armată. Era un pluton de poliție care ne păzea. Nu m-am simțit vreodată amenințat. Dar te însoțeau doi polițiști și ca să traversezi curtea spitalului. Iar ca să mergi la cumpărături, era un vehicul asigurat cu șofer și patru polițiști. Ei se temeau să nu fim răpiți, sau ceva de genu”, a povestit chirurgul Moldovan.

Mai multe despre activitatea sa de chirurg, viața în Franța și în Pakistan, și experiențele sale, în video de mai jos:

Horea Petruț, primar în Mărișelu: Este o problemă sensibilă. Dar toți copiii și profesorii vor primi tablete august 8, 2020 - „Voi fi foarte implicat în această problemă. Chiar dacă achiziția acestor tablete nu va fi probabil realizată chiar la începutul anului școlar. Prefer să iau ceva de calitate, decât să iau ceva care să nu fie benefic pentru copii...”, a spus primarul Horea Petruț.
Tinerii fără job pot primi 25.000 de euro pentru a-și pune pe picioare o afacere august 8, 2020 - Ministrul Fondurilor Europene va împărți 42 de milioane de euro pentru tinerii între 16 și 29 de ani, care nu au job. Aceștia vor primi 25.000 de euro să își pună pe picioare o afacere. Bistrița-Năsăud, printre județele eligibile.
S-au dus după apă și au furat aproape 35.000 de lei din casa unui bătrân de 90 de ani august 8, 2020 - Un bătrân de 90 de ani din Dumitrița a fost lăsat fără aproximativ 35.000 de lei. Patru tinere l-au vizitat pe bărbat sub pretextul că au nevoie de apă. După ce s-au văzut în ograda bătrânului, hoațele au început să cotrobăie după bani. Polițiștii le-au prins la scurt timp, iar banii au fost recuperați. UPDATE: Aceleași tinere au furat și din casa unei femei din Ragla.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate. 5 bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 8, 2020 - Avem 955 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.350 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Un invitat de onoare, azi, la Bistrița. Cum puteți scrie și voi istorie, contribuind la însănătoșirea lui august 8, 2020 - A fost o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira – băiatul de doar 13 ani din Năsăud care suferă de tetrapareză spastică – a venit la Bistrița. Aveți și voi onoarea să scrieți istorie, contribuind la însănătoșirea lui:
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă rece astăzi august 8, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne astăzi, 8 august 2020, fără apă rece - anunță Aquabis. 
O întâlnire cu totul specială, azi, la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud: Robert Gira poate fi salvat august 8, 2020 - Aveți parte de o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira, băiatul de doar 13 ani din Năsăud, ar putea fi salvat cu ajutorul tău:
WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
În sfârșit, un nou sediu pentru Palatul Copiilor din Bistrița…! august 6, 2020 - Ani de zile, Palatul Copiilor din Bistrița a funcționat la ultimul etaj al Școlii Gimnaziale Nr 4, după ce sediul de pe strada Cerbului a fost revendicat de foștii proprietari. Când Școala Gimnaziala 4 a intrat în renovare, profesorii și elevii de la Palatul Copiilor au rămas din nou „pe drumuri”. Viceprimarul Cristian Niculae a transmis astăzi o veste bună: