VIDEO – CUM vede chirurgul Modovan Spitalul Județean, comparativ cu cele din Franța sau Pakistan, unde a lucrat

VIDEO – CUM vede chirurgul Modovan Spitalul Județean, comparativ cu cele din Franța sau Pakistan, unde a lucrat

S-a reîntors la Bistrița, după 11 ani de pauză. În acest interval a lucrat la spitale din Franța, dar și într-un program de doi ani, în Pakistan. „Aici avem bloc operator mai bun decât aveam în Franța. În Pakistan eram cu poliția lângă mine, dar aveam numai operații interesante”, a povestit chirurgul Sever Moldovan.

Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul,ro, chirurgul Sever Călin Moldovan s-a arătat încântat de ce a găsit la Spitalul Județean Bistrița. Asta după 11 ani de pauză.

Profesional mă simt foarte bine și am și termene de comparație”, a explicat chirurgul, care a profesat atât în Franța cât și în Pakistan.

PUNCTE FORTE, comparativ cu Franța

Deși poate e greu de crezut, Sever Moldovan a explicat că sunt lucruri în care Spitalul Județean ia fața celor din Franța.

„Aici avem resurse de care nu dispuneam în Franța, avem o flexibilitate extraordinară. Durata de așteptare până la intervenție e mult mai scurtă aici. Avem niște asistente instrumentare fabuloase. Acolo, tot la 6 luni se schimba personalul, și trebuia să îi reinstruiești. Unii evoluau mai repede, alții mult mai lent. Organizarea la blocul operator era și mai puțin flexibilă”, a explicat chirurgul.

Acesta a accentuat faptul că e frustrant să poți să ajuți un număr mare de pacienți și să ajungi să-i operezi doar pe o treime din câți ai putea.

„Aveam zile în Franța când mă simțeam subutilizat. Era foarte mare timpul de transfer a pacienților între intervenții. Personalul avea pauză de masă. Am văzut chirurgi care puneau un câmp peste organele pacientului, mergeau, mâncau, și apoi veneau să-și continue operația. DAR, aici avem un bloc operator cu 8 săli, ultramodern, mult mai modern ca ce aveam în Franța. Posibilitățile tehnice sunt mult mai mari aici”, a mai spus Sever Moldovan.

PUNCTE SLABE, comparativ cu Franța

„Ce mi se pare perfectibil, aici, e că dincolo, spre exemplu, aveam zile când operam, aveam zile când nu. Când doar consultam. Și asta, întrucâtva, ne-ar ajuta să ne organizăm mai bine. Dar la Bistrița e imprevizibil numărul de urgențe. Avem foarte mult de lucru pe urgențe. Trebuie să facem gărzi”, a explicat chirurgul Moldovan.

Un alt minus ar fi locurile de consultații. Acestea, așa cum ar trebui să fie, nu ar exista în Spitalul Județean. Ci doar la Policlinică.

„În Franța aveam birouri la care le puteam închide ușa. Ne concentram la textul epicrizei, făceam codajele. Ori aici e doar o sală, fabuloasă, unde se întrunește comisia oncologică”, a explicat chirurgul.

Un alt lucru care trage totul în jos e… birocrația.

„În Franța nu ne sufoca birocrația. În România nu există profesiunea de secretar medical. Când făceam o operație, luam dictafonul, dictam ce am făcut, secretara își punea căștile și transcria. Pe adresa de intranet îmi transmitea textul pe care eu îl verificam. Puteai din sala de operație să dictezi o foaie de ieșire telefonic. Pentru că acolo există taxiuri convenționate, care transportă pacientul de acasă la spital sau invers. Și acestea sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ori alea, sau ambulanța, nu au vreme să aștepte să ieși tu din operație”, a explicat Sever Moldovan.

Tot birocrația îi „omoară” și când e vorba de achiziționarea de echipamente.

„Apoi, avem dosare în care trebuie să scriem același lucru de câte trei ori în locuri diferite. ACELAȘI TEXT. Scriem anumite lucruri de mână. Și e o chestiune la nivel național, nu numai la Spitalul Județean Bistrița”, a spus chirurgul în cadrul emisiunii.

Aici, oarecum, birocrația încurajează… lenea.

Mai e un lucru. O colecistită, spre exemplu, dincolo o făceam în ambulatoriu. Dimineața îl operam și seara îl lăsam acasă. Dar aici, din cauza birocrației, e altfel. Dacă să spunem, operezi unul azi, pe care-l lași acasă, unul mâine și unul pomâine, primești, de exemplu 400 de lei de caz rezolvat, deci 1200 de lei. Dar la noi, dacă-l internezi azi, mâine îl plimbi pe la cardiolog și apoi îl operezi în a treia zi, statul de «recompensează» cu 1850 de lei, de pacient, pentru serviciile hoteliere, că ai inclus personal de noapte etc. Deci la noi, dacă vrei să fii mai eficient, ești în pierdere. Deci sistemul mă încurajează să fiu leneș”, a explicat Sever Moldovan.

Acesta a mai explicat că dincolo echipele erau mult mai mici: 2- 4 chirurgi. Aici ar fi 7 chirurgi la chirurgia generală. În Franța, un serviciu cu 26 de paturi era mare. Aici sunt 75 -80, cu tot cu neurochirurgie, chirurgie pediatrică, cardiacă.

„Stăm chiar foarte foarte bine și mă surprinde că nu se cunoaște asta”, a spus mirat medicul.

Spitalul Județean Bistrița 2008 vs 2019

Doctorul chirurg Sever Moldovan a explicat că s-au schimbat multe la Spitalul Județean, față de cum l-a lăsat.

„Avem gardă de neurochirurgie. E ceva extraordinar. Atunci nu exista CT nici la stat, nici la privat. Acum, dacă vine pacientul cu lovitură la cap, e automat trimis la CT”, a spus chirurgul.

Acesta a lăudat echipa de chirurgi existenți.

Când am venit eu se făceau operații pe oncolgie foarte multe, la un nivel extraordinar. Ce nu se făcea erau rezecțiile de ficat pentru tumori. Dar dintotdeauna s-au făcut la Bistrița intervenții extraordinare. Chiar și plagă cardiacă. Colegii mei sunt chirurgi experți care au o activitate operatorie importantă și o experiență foarte mare. Pacientul când vine la Bistrița, oricare ar fi medicul de gardă, nimerește bine. Eu m-aș lăsa operat de oricare dintre colegii mei, chiar dacă sunt și mai tineri. Avem și radiologi foarte buni. Și aparatură de ultimă generație”, a explicat Sever Moldovan.

S-ar întoarce în Pakistan, DOAR pentru că acolo avea operații interesante

Doctorul Sever Moldovan a fost doi ani într-un spital din Pakistan, dintr-o zonă săracă.

Am fost cu o echipă ce se ocupa de chirurgie hepato-pancreatico-biliară și transplant. Eu am fost în acea echipă ca să dezvolt chirurgia pancreasului și a tumorilor de ficat. Aveam și cazuri de chirurgie oncologică mai dificile. Rolul meu a fost și să îi învăț să lucreze în chirurgie laparoscopică avansată”, a explicat chirurgul.

Acesta a spus că are doi colegi care au învățat de la el o tehnică aparte de lucru. Și că împreună au făcut rezecții centrale de ficat.

„Ce era frumos acolo era că aveam exclusiv operații interesante. Activitate de asta obișnuită, o hernie, colecistectomie, apendicectomie, nu am făcut deloc.  M-aș întoarce acolo, dar nu ca să locuiesc. Eram sub pază armată. Era un pluton de poliție care ne păzea. Nu m-am simțit vreodată amenințat. Dar te însoțeau doi polițiști și ca să traversezi curtea spitalului. Iar ca să mergi la cumpărături, era un vehicul asigurat cu șofer și patru polițiști. Ei se temeau să nu fim răpiți, sau ceva de genu”, a povestit chirurgul Moldovan.

Mai multe despre activitatea sa de chirurg, viața în Franța și în Pakistan, și experiențele sale, în video de mai jos:

FOTO/VIDEO: Geci de toamnă/iarnă, la SUPER OFERTĂ, la Modelzo! Și alte produse la prețuri excepționale octombrie 19, 2020 - Toamna se apropie de final și vine iarna! Ai nevoie de o haină călduroasă, bună, și dacă s-ar putea..și ieftină! Treci pe la Modelzo, și prinde super oferta de preț la gecile de la Mangano! Îți poți asorta și o pereche de păpuci de la Pinko. Iar dacă vrei ceva elegant și unic, găsești pantofi cu toc superbi de la CasaDei. Și asta nu e tot...
Cântărețul de muzică populară Nicu Cioancă vrea în Parlament! Acesta candidează ca independent octombrie 19, 2020 - Cântărețul de muzică populară Nicolae Cioancă intră în cursa pentru un fotoliu de deputat. Acesta va candida independent, după ce pe listele PSD a primit doar poziția 4, considerata neeligibilă.
NOI SCENARII pentru școli: CARE elevi învață exclusiv online, și care merg, prin rotație, la școală octombrie 19, 2020 - CJSU a emis noi scenarii pentru anumite unități de învățământ. Scenariu ROȘU- școala online- se va aplica pentru mai multe clase primare, gimnaziale și de liceu, dar și clase de preșcolari. De asemenea, unii elevi vor învăța în scenariul galben: acasă și la școală, prin rotație.
OPINII: O monografie a comunei Rebrișoara, din 1901! „Apa trece, pietrele rămân!” octombrie 19, 2020 - O monografie a comunei Rebrișoara, din anul 1901, scrisă de Macedon Linul a fost descoperită de profesoara Mariana Neamțu, din Cluj, în biblioteca tatălui ei. A fost și va fi un motiv în plus ca rebrișorenii noștri să afle, sau să își amintească despre faptele de vitejie ale vrednicilor noștri înaintași, despre datele și întâmplările care nu pot fi acoperite de praful vremurilor. Iată ce am aflat:
Părinții vor putea sta acasă cu copiii cu 75% din salariu octombrie 19, 2020 - Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat noi restricții pentru capitală întrucât rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori. Printre altele, premierul spune că Guvernul va adopta o ordonață de urgență prin care părinţii vor primi 75% din salariu pentru perioada cât stau acasă cu copiii.
Cauți produse germane, originale?? Le găsești în magazinele Deutscher Markt, pe Decebal și la Sens octombrie 19, 2020 - Produsele pentru curățenia din casă și îngrijirea corporală, dar și gustările dulci trebuie să fie de cea mai bună calitate! Iar cea mai bună calitate, e cea nemțească, se știe! În Bistrița există DOUĂ magazine cu produse EXCLUSIV din Germania. Calitate garantată și prețuri accesibile, la ORIGINAL GERMAN SHOP, pe Bulevardul Decebal și în zona Sens.
Bistrița-Năsăud: Nici un caz pozitiv în ultimele 24 de ore! octombrie 19, 2020 - DSP BN nu a raportat astăzi nici un caz de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul bistrițenilor infectați cu COVID-19 rămâne neschimbat față de raportarea de ieri. Până la această dată județul Bistrița-Năsăud a înregistrat 1.950 de cazuri de infecție cu COVID-19. În ultimele 24 de ore 20 de bistrițeni au fost externați la cere, iar 3 persoane au fost declarate vindecate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 2.466 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Ce vă pot oferi angajatorii octombrie 19, 2020 - Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Noi locuri de muncă sunt disponibile și la IMP România (fosta Netex) sau Italtextil Sărata! Se oferă condiții avantajoase de muncă și salarizare! AFLĂ ce loc de muncă ți se potrivește:
Bistrița-Năsăud, în topul județelor cu cei mai mulți morți în accidente de muncă octombrie 19, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul cu cele mai multe persoane decedate în urma unor accidente de muncă, în primele 6 luni ale acestui an. Mai mulți morți decât în județul nostru s-au mai înregistrat doar în București.
FOTO – Groapa Sărății: Accident cu o victimă blocată octombrie 19, 2020 - O persoană a rămas blocată în autoturism, după ce a colizionat cu o altă mașină. Accidentul rutier a avut loc în Groapa Sărății. Victima a ajuns la spital.
FOTO: Coliziune frontală între un microbuz și un autoturism octombrie 19, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață, pe drumul care duce spre Sigmir. Un microbuz și un autoturism au colizionat. Din fericire, au fost doar pagube materiale.
AQUABIS: Se anulează audiențele! Acces limitat, în unitate octombrie 19, 2020 - Se anulează audiențele, iar accesul va fi limitat, în compania Aquabis, a anunțat conducerea societății. 
FOTO/VIDEO: VEZI cum a avut loc accidentul de ieri de la Lechința! octombrie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc la Lechința. Un autoturism s-a răsturnat pe acostament, după ce șoferul a efectuat o depășire neregulamentară. VEZI imagini cu accidentul, surprins de camera de bord a unui alt participant la trafic:
OPINII: Ce a rămas în urma „cercului de foc al puterii” lui Ovidiu Crețu? octombrie 18, 2020 - Domnul Ovidiu Teodor Crețu părăsește Primăria Municipiului Bistrița după 12 ani în care a deținut cea mai mare putere de decizie în instituția de conducere a orașului. Dacă în primii șase ani focul puterii l-a ajutat pe Ovidiu Crețu să modeleze și să transforme în fapte ideile bune pe care le-a avut pentru dezvoltarea orașului, în ultimii șase ani, dar în special în ultimii patru ani, acest foc al puterii a început să-i mistuie inima și să-i întunece mintea...
FOTO/VIDEO: Incendiu la o anexă gospodărească în Bistrița octombrie 18, 2020 - Un incendiu a izbucnit în urmă cu scurt timp la o anexă gospodărească, în Bistrița. În urma incendiului 90% din suprafața anexei s-a făcut scrum. Au ars o sală de forță personală, o piscină și o bucătărie de vară.
Bârgăuanca Angie Cobuț le pregătește telespectatorilor rețete învățate de la un fost ofițer în războiul din Vietnam octombrie 18, 2020 - Începând de mâine, bârgăuanca Angie Cobuț va putea fi urmărită pe TVR 1, unde va apărea zilnic la matinalul „Cu capu-n zori”. Aceasta le va prezenta telespectatorilor și spectaculoasele sale rețete, unele învățate tocmai de la un fost ofițer în războil din Vietnam.
Pandemia frânează reabilitarea CN „Liviu Rebreanu”. Motivul pentru care se poate lucra doa la exterior: octombrie 18, 2020 - Deși au fost deja demarate lucrările la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, deocamdată, muncitorii pot efectua doar lucrările de la exterior. Totul are legătură cu pandemia:
Bistrița-Năsăud: 26 de cazuri pozitive, printre care 4 cadre didactice și 2 elevi, și un deces în ultimele 24 de ore octombrie 18, 2020 - Avem 1.950 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 26 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 35 de persoane au fost externate la cerere din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 3.920 de...
FOTO/VIDEO: Noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare… octombrie 18, 2020 - „Dar acum, în poartă, oare cine bate? Bate noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare. Cu el n-o să ne meargă ca până acum… El nu va mai tolera să știm cu toții că e la fel de sănătos ca noi (...) Și se spune că fiul lui se pregătește deja de o boală cum nu s-a mai văzut… Iar tatăl e cât se poate de mândru de rezultat, așa încât se pregătește deja să-l arate lumii pe următorul nostru mare bolnav…”
Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM octombrie 18, 2020 - Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM (vegetal), cu sau fără experiență!
Șoferul fugar care a accidentat mortal un biciclist în Ilva Mică a fost găsit de polițiști octombrie 18, 2020 - Un bărbat și-a pierdut aseară viața într-un accident petrecut aseară în Ilva Mică. Șoferul vinovat de producerea accidentului și-a văzut liniștit de drum. În această dimineață, polițiștii l-au depistat pe șofer și îl vor conduce la audieri. VEZI ce au descoperit oamenii legii:
Braniștea scapă de restricții! În Monor se iau măsuri de protecție suplimentare octombrie 18, 2020 - Numărul de cazuri COVID a scăzut în Braniștea, așa că CJSU a decis ridicarea restricțiilor. În schimb, în Monor, e nevoie de luarea unor măsuri restrictive suplimentare, dat fiind numărul mare de cazuri depistate în ultimele două săptămâni.
Biciclist accidentat mortal în Ilva Mică. Șoferul vinovat a fugit de la locul accidentului octombrie 17, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. Un biciclist a fost lovit de mașină. Șoferul vinovat a părăsit locul accidentului. Din păcate, victima a decedat.
VIDEO: Bogdan-Alexandru Stănescu, la Bistrița, despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum octombrie 17, 2020 - Cuceritoare, agreabilă și relaxantă – cam așa s-a dovedit întâlnirea din această după-amiază, la Muzeul Județean din Bistrița. Aici s-a desfășurat un nou episod al festivalului de muzică și literatură „Poezia e la Bistrița”. Prozatorul Bogdan-Alexandru Stănescu a făcut mărturisiri despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum...
A fost înființată Poliția Animalelor! În două luni va fi operațională octombrie 17, 2020 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat că Poliția Animalelor a fost înființată prin Ordonanță de Urgență. Aceasta va funcționa în subordinea Poliției Române, personalul noii structuri urmând să fie angajat în următoarele două luni, la finele cărora va fi funcțională.
AFLĂ cine sunt câștigătorii Cupei MXHost Tennis Cup octombrie 17, 2020 - Bistrița a găzduit recent campionatul de tenis junior, MXHOST Tennis Cup. A fost unul din cele trei orașe din țară care a avut permisiunea de a organiza așa ceva. Printre cei peste 100 de concurenți, s-au aflat sportivi din top 500, dar și tinere speranțe ale tenisului de câmp.
Bistrița-Năsăud: 36 de cazuri pozitive și un deces în ultimele 24 de ore octombrie 17, 2020 - Avem 1.923 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 36 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 27 de persoane au fost externate la cerere din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 3.952 de cazuri noi de infecție.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Profesoara Lidia Pavăl, eroul necunoscut din spatele performanțelor unui copil special octombrie 17, 2020 - Am admirat cu toții performanțele extraordinare ale lui Eduard Dragu Sălăgean, l-am ascultat cu sufletul la gură interpretând la pian diverse piese… Dar rareori ne-am gândit până acum la profesoara răbdătoare care se află, de mai bine de zece ani, în spatele acestor performanțe: Lidia Pavăl…
Institutul Național de Sănătate: CE înseamnă caz COVID și CARE sunt cele 13 categorii de persoane testate octombrie 17, 2020 - Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus. Mai mult, acesta recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane. AFLĂ detalii:
FOTO/VIDEO: Plouă cu șiroaie… Plouă în cafeaua uitată pe balcon… Poezia a pus stăpânire pe Bistrița octombrie 16, 2020 - Poezia e la Bistrița: „Plouă pe asfalt, plouă pe țigle, plouă pe coroanele negre și rare… Mi-am luat cușma și pufoaica de maistru… Mi-a intrat apă în adidași…” Versurile de mai sus, aparținând poetului Andrei Doboș – au deschis – în perfectă armonie cu vremea mohorâtă, melancolică și ploioasă de afară – lecturile poetice de...