10 C
Bistrița
duminică, februarie 25, 2024

VIDEO: Despăgubiri, pentru familiile afectate de inundații în Rodna. Un tir de alimente, de la Supercom

Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Valentin Grapini din Rodna a vorbit despre pagubele produse în Rodna, în urma ploilor de săptămâna trecută.

O mare și gravă problemă pentru locuitorii din Rodna a fost alunecarea de teren de pe Coasta Morii. „O aluviune s-a pornit la vale pe o suprafață de vreo 80 de hectare. A măturat o casă din câmp, a deviat spre pădure și de a afectat trei proprietăți de pe strada Tudor Vladimirescu. Teoretic și practic s-a crăpat pădurea în două, acolo… O situație fără precedent…

Le mulțumesc proprietarilor din zonă, pentru mobilizarea de care au dat dovadă, și firmei care a pus la dispoziție utilajul cu care s-a săpat șanțul pentru scurgerea apei”, a transmis primarul Grapini.

Voluntarii de la SVSU Rodna au dat o mână de ajutor în zona Măgurii – cea mai grav afectată. S-a lucrat și pe Valea Marte, pentru decolmatarea râului, cu utilajele și angajații Primăriei.

O situație fără precedent, cu care Rodna nu s-a confruntat niciodată până acum

Valentin Grapini a amintit și de problema gravă care a afectat stația de distribuție a energiei electrice. Aproape de miezul nopții, râul ieșise din matcă. Mai avea circa 20 de centimetri și intra în stație. Ar fi trebuit să întrerupă energia electrică în toată comuna. „Am trimis rapid acolo un buldoexcavator, o volă și o basculă, să decolmatăm zona. Ar fi fost foarte grav să se întrerupă curentul electric în toată localitatea”, a mai explicat Valentin Grapini.

Pentru cele patru zone grav afectate s-a cerut sprijin de la ISU Bistrița. Le mulțumesc pe această cale, pentru că ne-au trimis toate echipajele din dotare. Îi mulțumesc domnului colonel care a coordonat operațiunile de salvare, ca un adevărat profesionist. Le mulțumesc pompierilor și voluntarilor de la SVSU Sângeorz-Băi, Năsăud și Rodna. Au stat până la 4 dimineața, în 23/24 iunie. Abia atunci s-au liniștit apele și am reușit să plecăm către case. După ce am scos cu motopompe apa din curțile oamenilor. A venit în teren și prefectul, și președintele Consiliului Județean… A fost o situație cu care Rodna nu s-a mai confruntat niciodată până acum…”, a admis Valentin Grapini.

S-a intervenit prima oară pentru a se înlătura efectul. Cauza încă există, a subliniat primarul din Rodna.

Ce este de făcut, ce măsuri se iau după inundații

Începând de astăzi, în Rodna începem să punem piatră spartă, pe fiecare străduță măturată de aluviuni… În curțile oamenilor s-au produs pagube. Urmează să fie rezolvate și acestea”, a mai spus primarul din Rodna.

Din zonă au fost evacuate peste 30 de persoane – bătrâni și copii. Aceștia au fost cazați în sediul SVSU Rodna, unde există paturi de campanie special pregătite pentru asemenea situații. Li s-a oferit și o masă caldă.

Echipe din cadrul Primăriei Rodna au inventariat pagubele produse la gospodăriile din zonă. Sunt despăgubiri între 500 și 4.000 de lei acordate de Guvern. „Am oferit și noi a doua zi pachete de hrană rece și apă pentru 200 de persoane”, a mai spus Valentin Grapini.

Un tir de alimente, din partea Supercom

Valentin Grapini a transmis mulțumiri și celor de la Supercom. Astăzi vor sosi la Rodna cu un tir de alimente. Ele vor fi distribuite celor afectați de inundații începând de miercuri, 1 iulie, a mai punctat primarul din Rodna.

Valoarea pagubelor este însemnată, a admis primarul din Rodna. Este vorba de peste 900 de metri de canalizare și apă distruse și colmatate în totalitate. Cei de la Aquabis au făcut o primă evaluare și vor trimite o vidanjă de mare capacitate, în ajutor.

Peste 2 kilometri de drumuri recent asfaltate au fost distruse. Aproximativ 1 kilometru și jumătate de drum forestier a fost de asemenea distrus. Peste 900 de metri de râuri au fost colmatate. S-au curățat exemplar și șanțurile.

Dar pericolul nu a trecut. Au fost semnalate și alte alunecări de teren iar administrația locală se confruntă zilnic cu noi provocări. Ce planuri are Valentin Grapini pentru a ameliora situația, aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/270929714119112/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.