21.3 C
Bistrița
joi, septembrie 21, 2023

VIDEO – Detalii importante despre nodulii tiroidieni și tiroidita cronică autoimună, cu dr. Andreea Peica

Dr. Andreea Peica, medic specialist endocrinolog la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, a vorbit, în emisiunea Medicină pe limba ta despre nodulii tiroidieni și tiroidita cronică autoimună.

Endocrinologia este specialitatea care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor endocrine. Cele mai frecvente afecțiuni sunt cele legate de glanda tiroidă. Acestea pot să apar inclusiv la copii.

Cel mai frecvent apar la femei, în perioada adlută. Nu este legată de niște factori anume. Sunt și boli care se transmit pe linie genetică. Aici vorbim de cancere tiroidiene.

Cea mai frecventă afecțiune – tiroidita cronică autoimună care determină hipotiroidism.

Problemele acestea tiroidiene pot să nu genereze niciun simptom.

Tiroidita cronică Hashimoto, de pildă, poate evolua cu funcție tiroidiană normală. Nu se impune tratament, ci doar urmărire periodică.

Dar există și cazuri când poate să apară o hipofuncție a glandei tiroidiene. Asta înseamnă un deficit de hormoni tiroidieni. O distrucție a celulelor proprii din tiroidă. Există analize de sânge care se fac, iar dacă se identifică o disfuncție endocrină, se administrează tratament substitutiv. Se administrează, de regulă, bine-cunoscutul Eutirox. Mai sunt și înlocuitori. A apărut siropul Acutirox. Medicul curant alege ce prescrie.

După ce pacienții sunt diagnosticați cu acest hipotiroidism și luăm tratament, se fac evaluări periodice, să vedem că substituția sau dozele de medicamente sunt corecte. Sunt cazuri în care doza trebuie crescută sau redusă…”, a explicat dr. Andreea Peica.

Dacă nu se respectă tratamentul prescris, iar pacienții nici nu spun asta medicului, apar dezechilibrele și se bulversează întreaga stare de sănătate.

Specialist endocrinolog a subliniat că printre simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze se numără oboseala cronică, constipația, căderea părului sau pielea uscată. Acestea sunt simptome pentru care ar trebui să ne programăm la un specialist endocrinolog, pentru a ne convinge că glanda tiroidă funcționează în limitele normale.

Există și cazuri în care ne putem confrunta cu exces de hormoni tiroidieni. Atunci simptomele sunt opuse: Ne confruntăm cu scăderi în greutate, tahicardie sau palpitații. „Ochii par că ies din orbite, apare senzația de nisip în ochi sau hiperlacrimație. Aici se manifestă un hipertiroidism.

Există mai multe glande endocrine în corp. Între acestea, glanda hipofiză, o glandă de mici dimensiuni, localizată la baza creierului.

Este un fel de comandă pentru toate celelalte glande endocrine. O patologie frecvent întâlnită în pediatrie este nanismul hipofizar: copii care nu cresc cum ar trebui… Ei necesită tratament cu hormoni de creștere”, a mai explicat dr. Andreea Peica.

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.