21.6 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

VIDEO – Dr. Răzvan Couți, despre afecțiunile urologice: Foarte mulți bărbați în Bistrița suferă de pietre la rinichi

Așa cum femeile ar trebui să se prezinte la medicul ginecolog o dată pe an, la fel și bărbații peste 45 de ani ar trebui să treacă pe la urolog. „Dacă toți bărbații ar trăi 125 de ani, toți – fără excepție – ar face cancer la prostată…

Dr. Răzvan Couți a vorbit în emisiunea „Medicină pe limba ta” despre cele mai frecvente afecțiuni urologice. „Cea mai întâlnită afecțiune în sfera urologică este cancerul de prostată. Studiile spun că dacă toți bărbații ar trăi 125 de ani, toți – fără excepție – ar suferi de așa ceva…”, a explicat dr. Răzvan Couți.

Cancerul de prostată este pentru bărbați așa-numitul călcâi al lui Ahile, a mai explicat specialistul.

Cu atât mai mult bărbații peste 45 de ani care știu că în familia lor au existat asemenea antecedente, că bunicul sau tatăl a suferit de așa ceva – ar trebui să se prezinte la medicul urolog.

Există și alte afecțiuni, fără nicio legătură cu cancerul. „Cu toții am auzit de pietre la rinichi. Nu știu care este motivul, dar în Bistrița există o mai mare pondere a afecțiunilor litiazice între bărbați. Respectiv – pietre la rinichi.

Se formează în rinichi și de cele mai multe ori pacientul află despre ele în momentul când o pietricică din aceea se pornește pe canale și blochează rinichiul. Se produc apoi crize extrem de dureroase”, a mai explicat dr. Răzvan Couți.

Acesta a admis că în anumite cazuri se impun operații chirurgicale, în alte situații – nu.

„Din fericire, la Bistrița avem toată gama de tehnologie prin care aceste afecțiuni se pot rezolva”, a mai spus dr Răzvan Couți.

Fiind chirurg urolog, Răzvan Couți a vorbit și despre operațiile laparoscopice – operații deschise prin care se deschide rinichiul. Este de preferat să nu se ajungă la așa ceva. Sunt extrem de rare.

La Bistrița există și o variantă modernă pentru rezolvare a pietrelor la rinichi. E vorba despre bombardarea cu ultrasunete, ureteroscopie (spargerea pietrei la rinichi cu ajutorul laserelor).

O chestie specială care se face la Bistrița este ureteroscopia flexibilă. Depășim ureterul și operăm piatra în rinichi, înainte ca ea să ajungă pe ureter și să provoace durere. Este una dintre satisfacțiile mele: că am reușit să facem asta frecvent la Bistrița, și eu și colegii mei. Operăm fără niciun fel de tăietură, privind un ecan, cu un joystick în mână. Nu e ușor. Dar pentru pacient este un beneficiu extraordinar”, a explicat dr. Răzvan Couți.

Cel mai tânăr pacient care a suferit de litiază avea sub 18 ani, a recunoscut chirurgul urolog. Acesta a mai spus că – din punctul său personal de vedere – suntem o generație mai bolnavă decât părinții noștri, din cauza a ceea ce consumăm și bem.

Alte detalii interesante despre afecțiunile urologice puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Un proiect Bistrițeanul.ro susținut de MedTotal – Policlinica Ta, tratamentul TOTAL pentru sănătatea ta. MEDTOTAL – Bistrița, Str 1 Decembrie, Nr 30

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...