VIDEO: Dracula – mai blând, mai valah, mai de-al nostru…

VIDEO:  Dracula – mai blând, mai valah, mai de-al nostru…

O nouă dimensiune a odiosului Dracula a fost prezentată ieri, în amfiteatrul UBB Extensia Bistrița: „M-am gândit să îmbunătățesc puțin prin această carte imaginea lui Dracula. M-am gândit să facem din acest personaj unul mai blând… Într-un fel am vrut să-l fac pe Dracula mai valah, mai de-al nostru…”

Am vrut ca această carte să fie o pledoarie pentru a aduce vizitatori la noi în județ, pentru a cunoaște mai bine locurile, legendele și miturile care există în această regiune…” a povestit Ioan Bâca, ieri seară în amfiteatrul Universității Babeș-Bolyai Extensia Bistrița, cu prilejul lansării primului său roman – „Dracula. Începutul.”

M-am gândit să îmbunătățesc puțin prin această carte imaginea lui Dracula, pentru că în romanul scris de Bram Stoker este chiar o figură odioasă… M-am gândit să facem din acest personaj unul mai blând… După ce Vlad Țepeș este decapitat pe câmpul de luptă, cel care urmează să devină odiosul personaj din cartea lui Bram Stoker nu este decât fantoma voievodului care urmează o metamorfoză după niște ritualuri specifice, ajungând la un moment dat să se transforme în contele vampir Dracula… Într-un fel am vrut să-l scot pe Dracula, nu să-l mistific, nici să-i atribui o altă față – am vrut să-l fac mai valah, mai de-al nostru… Nu sunt în text acuze c-ar fi o figură sângeroasă, c-ar bea sângele copiilor, etc, etc. El de fapt scoate în evidență geografia, istoria și cultura locurilor noastre…”, a mai spus Ioan Bâca, explicând de unde i-a venit ideea să semneze cartea cu pseudonimul John Grimo:

Despre volum au mai vorbit conf. univ. dr. Mihai Mureșianu, care a recunoscut că Ioan Bâca „ne-a oferit o serie de emisiuni interesante și provocatoare, este omul care știe mai bine decât oricare dintre noi care înseamnă patima pentru munte”, dezvăluind că unul dintre proiectele profesorului autor este să ajungă în Munții Himalaya – experiență despre care sperăm să citim într-un best-seller, cât mai curând.

Asistent univ dr. Lia Maria Cioancă a mărturisit că a descoperit în cartea lui John Grimo „pasiunea extraordinară a geografului îmbinată cu măiestria literară și jocul fascinant al cuvintelor, o îmbinare perfectă între realitate și ficțiune, cu elemente de geografie, istorie, tehnici de luptă, descrieri de basm…

Poetul Al. Cristian Miloș a amintit publicului de cartea care a făcut mare vâlvă la vremea aceea, fiind publicată în 2002, la editura Orfeu din București (Biblia Reptiliană), poetul încercând să deslușească ce legătură ar fi între Dracula, Vlad Țepeș și reptilieni, concluzionând cu recomandări de la „prietenul nostru care se află la un nivel superior, Iisus Hristos, care ne transmite Purtați-vă ca adevărați fii de Dumnezeu ce sunteți, deși în biserică, atunci când ne căsătorim ni se spune „se unește robul cu roaba lui Dumnezeu”, în loc să se spună Se unește fiul lui Dumnezeu cu fiica lui Dumnezeu – dar asta este o altă discuție… Tot Iisus ne spune Îndrăzniți, adevărul vă va face liberi… Îndemnându-ne să căutăm adevărul, Iisus Hristos ne confirmă că noi de fapt trăim în eroare… Vă rog să ieșiți din întuneric la lumină – pătrundeți odată în adevăr… Felicitări, ioan Bâca!

Etnologul și jurnalistul Menuț Maximinian s-a declarat încântat de multitudinea tradițiilor care se regăsesc în carte – remarcând figurile unor spectaculoși țărani (Baba Dochia a Tomii, badea Găbriș de pe Valea Bârgăului care prevedea viitorul sau Gherasim Feldrihan) dar și a unor mituri populare:

Cartea se găsește la magazinul SPORT CENTER de pe strada Dornei din Bistrița. Este neprețuită. Costă doar… 15 lei!”, a mai anunțat autorul Ioan Bâca.

Foto deschidere Arhivă @ Robert Kovacs

ȘOC și GROAZĂ la Căminul de bătrâni: Un bunic a înjunghiat un alt bunic noiembrie 13, 2019 - Un incident grav a avut loc azi la Căminul de Bătrâni din Bistrița. Un bunic l-a înjunghiat pe altul, în zona pieptului. Victima, de 73 de ani, a ajuns la spital. În această după-masă, un echipaj medical și unul al poliției au fost solicitate să intervină la un conflict finalizat cu înjunghieri, la Căminul de...
Purtată de „aripile dragostei” la sute de km distanță! Unde a fost găsită o minoră dispărută de acasă: noiembrie 13, 2019 - O copiluță din Dumitra a plecat de acasă, luni. Ieri, mama fetei i-a anunțat dispariția. Polițiștii au găsit-o rapid. O purtaseră ”aripile dragostei” la 400 de km distanță!
FOTO: I s-a aprins mașina la care lucra noiembrie 13, 2019 - Un bistrițean făcea reparații la mașina unui prieten. La un moment dat, la compartimentul motor a izbucnit un incendiu. A fost nevoie de intervenția pompierilor. 
Michael Anders-Kraus, unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, a plecat la cer noiembrie 13, 2019 - Unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, Michael Anders Kraus, a plecat la cer, după ce ultima perioadă și-a petrecut-o într-un spital vienez. Plecat din țară de decenii, acesta a pus umărul la fondarea muzeului sașilor de la Viena și a sprijinit trimiterea de ajutoare umanitare în România.
ZVONOTECĂ: Cine-i pesedist, prieten cu sașii și n-a votat-o pe Dăncilă?! noiembrie 13, 2019 - De multe poți să-l acuzi pe primarul Ovidiu Crețu, dar nu de lipsa eleganței și că ar face ceva împotriva credințelor sale. Cum a evitat, elegant și determinat cum îl știm, să o voteze pe prima femeie președinte a PSD ca președinte al României, vă spunem noi...
Elevi, vi se mai pregătește ceva! Noul ministru al educației taie discipline din programa școlară noiembrie 13, 2019 - Elevii au primit o veste bună luna trecută. Timpul petrecut la școală ar putea fi redus. În completarea scăderii numărului de ore, noul ministru al educației vrea și tăierea de discipline.
Aquabis: O stradă din Bistriţa, fără apă potabilă, pentru câteva ore noiembrie 13, 2019 - O stradă din municipiul Bistriţa rămâne fără apă  potabilă azi, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis:
SPAIMA ȘOSELELOR! Fostul preot Cristian Pomohaci adună „premii” peste premii de la Rutieră noiembrie 13, 2019 - Fostul preot Cristian Pomohaci bate țara în lung și în lat pentru a ajunge la evenimentele la care este invitat și care îi aduc venituri substanțiale. Se pare că acesta nu prea respectă legislația rutieră și face colecție de sancțiuni de la agenții de la Rutieră.
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! noiembrie 13, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:
SURPRIZĂ! Foștii șefi ai Poliției Bistrițene, trimiși în judecată pentru fapte de corupție, și-ar putea afla pedeapsa înainte de Moș Nicolae noiembrie 13, 2019 - Foștii șefi ai Poliției Bistrițene și-ar putea afla pedeapsa peste exact o săptămână. Judecătorii ar putea veni cu o soluție în acest caz, după aproape 5 ani, zeci de martori audiați și aproape 50 de termene de judecată.
Președintele Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție pe judecătoarea Corina Iacob, după ce aceasta a fost condamnată noiembrie 13, 2019 - Corina Iacob a fost condamnată luna trecută la doi ani și 8 luni de închisoare cu supendare, după ce a luat mită de la fostul secretar de stat Ovidiu Puțura. Președintele României Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție, ieri, printr-un decret.
O girafă, noua achiziție a Spitalului Județean! noiembrie 13, 2019 - Un aparat ultra performant a ajuns ieri la Spitalul Județean. E vorba de un radiograf mobil, care seamănă cu o girafă. Această achiziție este foarte importantă pentru pacienții imobilizați.
INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: