12.7 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

VIDEO: Gavril Mureșan, directorul Electroplast, despre calitatea care poate salva vieți. Sau care, ignorată, provoacă adevărate catastrofe

Încă nu înțelegem pe deplin, dar calitatea unui produs ne poate salva viața. La fel cum, ignorată, ea generează adevărate tragedii sau catastrofe. „Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională: mă uit peste tot după cabluri. Tot ce este în interior acolo este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu înăuntru!

Directorul general Electroplast, Gavril Mureșan, a povestit pe îndelete cât este de importantă calitatea fiecărui produs.  „Să fabrici cabluri este un proces mediu ca și complexitate. În schimb responsabilitatea pentru produsele pe care le faci este extrem de mare. Cablurile electrice – indiferent dacă sunt sau nu izolate – pot să determine adevărate catastrofe. Atunci când nu respecți anumite lucruri legate de standarde și de modul de construcție”, a explicat Gavril Mureșan. 

Directorul a admis și că s-a confruntat cu „dificultăți” sau mici dezamăgiri, când s-a încăpățânat să respecte calitatea până la capăt.

Tocmai respectul pentru calitate i-a împiedicat pe cei din companie să câștige bani mulți, rapid, cu produse ieftine. Și la licitații se impune cel mai mic preț, fără să mai conteze calitatea execuției prea mult. 

Dar noi ne-am creat acest sistem. Măcar dormim liniștiți noaptea. Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională de a mă uita după cabluri. Tot ce este în interior în acel supermarket este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu acolo înăuntru! Sunt cabluri în PVC, se văd de la o poștă. În spații închise trebuie puse cabluri care nu degajă clor. Nu verifică nimeni, nu ia atitudine, pentru că nu există un sistem pus la punct prin care să se facă treaba asta…”, a avertizat Gavril Mureșan.

Cât de simplu ne punem viața în pericol…

Indiferent că vrei să faci o casă sau o companie, ai nevoie de autorizație de la primărie și de alte documente. La recepția oricărei lucrări, se pot face verificări, dacă se dorește. „Ar trebui să vezi măcar proveniența a cel puțin 7, 8 materiale esențiale care pot periclita viața. Lucrul acesta nu se întâmplă. Noi am încercat să ne batem pentru asta. Dar e o luptă cu morile de vânt…”, a recunoscut Gavril Mureșan.

Poate unii își mai amintesc de tragedia de la Maternitatea Giulești… „Expertiza a fost făcută de Insemex Petroșani. Iar Insemex a ales – între cele 4 laboratoare autorizate din România – laboratorul Electroplast pentru a face expertiza cablurilor de acolo.

Nu erau produse de noi și nici nu aveau ce căuta cablurile acelea acolo… Dar asta este o altă discuție… Fără să ai laboratorul propriu acreditat, este foarte greu să poți asigura calitatea just in time pentru ceea ce produci. Orice livrare de cablu trebuie însoțită de o declarație de conformitate și de cel puțin 3 probe de lot obligatorii. Declarații dă toată lumea. Problema este că în spatele declarației trebuie să existe un laborator acreditat care poate certifica ceea ce livrezi…”, a subliniat Gavril Mureșan.

Când a fost deschisă Cutia Pandorei…

În 1997, în România nu prea se vorbea despre asigurarea calității. Cam pe atunci, împreună cu Teraplast, am reușit să implementăm ISO 9001, cu TUV Beyern Germania. În țară nu exista nicio entitate care să ateste certificarea ISO”, a povestit Gavril Mureșan la Bistrițeanul Live. 

Acest lucru te obligă extraordinar de mult. Pentru că nu se referă doar la calitatea unui cablu. Ci la calitatea întregii activități a companiei. Acest ISO a deschis el însuși o întreagă cutie a Pandorei în ceea ce privește modul de lucru.

Noi am investit extrem de mult în calitate și laboratoare. Cred că acest lucru de fapt a reușit să ne ridice foarte mult în anii care au urmat. În lucrări complexe, în proiecte mari și acolo unde sunt cerințe deosebite – acolo trebuie să poți garanta calitatea produselor”, a mai mărturisit Gavril Mureșan.

În 1994 la Electroplast se produceau 10 tipuri de conductori electrici – alimentări prize, becuri, și altele asemenea.

În momentul acesta în portofoliul Electroplast se află peste 5.000 de produse. Unele de o complexitate foarte ridicată.

Acest lucru a fost posibil pentru că am pus accent foarte mare pe asigurarea calității. Am investit extrem de mult în laboratoare. Se poate verifica relativ ușor. Sunt mulți producători de cabluri, dar unii muncesc empiric. Avem o competiție foarte mare. Dar o fabrică ce nu deține un laborator omologat de o instituție recunoscută internațional – din punctul meu de vedere – nici nu ar trebui să funcționeze”, susține Gavril Mureșan.

50 de milioane de euro, investite în calitate… Totul s-a întors ca un bumerang, împotriva lor

Mulți nu înțeleg de ce este atât de important. Ei bine, este important pentru că în spatele oricărei certificări, pe lângă faptul că ai nevoie de aparatura adecvată – trebuie să existe și un sistem de asigurare a calității muncii efective. Un sistem extrem de bine pus la punct și materializat în documente care să aibă în spate o trasabilitate impecabilă”, afirmă directorul general Eletroplast.

Din păcate, în România – chiar și în domeniul cablurilor există o concurență neloială extrem de mare, la un nivel de peste 50%. „Concurența asta neloială produce foarte mult rău. Vorbim despre produse extrem de complexe, din perspectiva autorizării. Nu ar fi deloc greu să monitorizezi, să vezi dacă în spatele producătorului există într-adevăr asigurarea calității și trasabilitatea solicitată de standarde…”, a mai spus Gavril Mureșan.

El a recunoscut că de-a lungul anilor s-au făcut investiții de vreo 50 de milioane de euro. Dar accentul pe care l-au pus pe calitate s-a întors ca un bumerang împotriva lor. „Pentru că România NU este teritoriul în care calității i se dă prea mare importanță. Politica e foarte deficitară, din această perspectivă. Sunt încă lucruri pentru care trebuie să ne batem ca să le schimbăm…”, a admis Gavril Mureșan. 

Puțini știu, dar Electroplast a produs nu doar cabluri. Ci și instituții esențiale în România, recunoscute pe plan  internațional

Eletroplast și UGIR 1903 au pus bazele Certind – organismul de certificare în domeniul asigurării calității.

Se întâmpla la finalul anilor 90, în cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România, la București.

Electroplast a fost atunci sufletul acelei instituții, alături de alte 7 companii, la care a aderat ulterior și Teraplast.

Tot în cadrul Uniunii Generale a Industriașilor, Electroplast a pus și bazele Rețelei Naționale de Laboratoare. „După 89, dispăruseră laboratoarele. Singurul organism național rămas în viață a fost ICPE București. Imediat după Revoluție, a dispărut și acesta o bună bucată de timp. În acele vremuri, toate aceste certificări și nevoi de asigurare a calității și certificării muncii, trebuiau făcute cu instituții din afara țării. Cel puțin în domeniul nostru. Poate în alte domenii lucrurile au stat mai bine.

Am făcut aceste demersuri și presiuni. Iar acum aceste instituții există. Din Rețeaua Națională de Laboratoare dinainte de 1989 s-a născut practic RENAR-ul. Este, actualmente organismul național – recunoscut pe plan internațional – care certifică laboratoarele din România. Suntem membri, participăm la toate deciziile RENAR, noi, ca și companie. Am fost și în Consiliul de Administrație, o bună perioadă de timp”, și-a amintit Gavril Mureșan.

Demersuri și presiuni. „Pentru că altfel nu puteam progresa…”

„Toate au apărut din nevoia vremurilor respective, când aceste instituții nu existau. Noi trebuia să producem, dar ne gândeam și la exporturi, ne gândeam la lucruri mai îndrăznețe. Visam să ieșim din spațiul local către zona internațională. Acolo lucrurile erau puse în cu totul altă ordine…”, a explicat directorul Electroplast.

Electroplast este și membru în Institutul Național de Standardizare în Cabluri, ca și Iproeb, de altfel. „Nu sunt foarte mulți acolo. E un comitet foarte restrâns pentru standardizare. E o mândrie pentru noi. Facem parte din acest organism de vreo 18 ani. Periodic, când intervin noutăți, participăm activ și încercăm să ne impunem un punct de vedere…

Dincolo de fabricația de caluri, vremurile au necesitat și aceste acțiuni. Ne-am implicat foarte activ în toată această poveste, pentru că altfel nu puteam progresa…”

Alte fascinante povești despre începuturile unei afaceri de succes puteți afla urmărind întreaga emisiune – AICI

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: