VIDEO: Gavril Mureșan, directorul Electroplast, despre calitatea care poate salva vieți. Sau care, ignorată, provoacă adevărate catastrofe

VIDEO: Gavril Mureșan, directorul Electroplast, despre calitatea care poate salva vieți. Sau care, ignorată, provoacă adevărate catastrofe

Încă nu înțelegem pe deplin, dar calitatea unui produs ne poate salva viața. La fel cum, ignorată, ea generează adevărate tragedii sau catastrofe. „Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională: mă uit peste tot după cabluri. Tot ce este în interior acolo este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu înăuntru!

Directorul general Electroplast, Gavril Mureșan, a povestit pe îndelete cât este de importantă calitatea fiecărui produs.  „Să fabrici cabluri este un proces mediu ca și complexitate. În schimb responsabilitatea pentru produsele pe care le faci este extrem de mare. Cablurile electrice – indiferent dacă sunt sau nu izolate – pot să determine adevărate catastrofe. Atunci când nu respecți anumite lucruri legate de standarde și de modul de construcție”, a explicat Gavril Mureșan. 

Directorul a admis și că s-a confruntat cu „dificultăți” sau mici dezamăgiri, când s-a încăpățânat să respecte calitatea până la capăt.

Tocmai respectul pentru calitate i-a împiedicat pe cei din companie să câștige bani mulți, rapid, cu produse ieftine. Și la licitații se impune cel mai mic preț, fără să mai conteze calitatea execuției prea mult. 

Dar noi ne-am creat acest sistem. Măcar dormim liniștiți noaptea. Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională de a mă uita după cabluri. Tot ce este în interior în acel supermarket este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu acolo înăuntru! Sunt cabluri în PVC, se văd de la o poștă. În spații închise trebuie puse cabluri care nu degajă clor. Nu verifică nimeni, nu ia atitudine, pentru că nu există un sistem pus la punct prin care să se facă treaba asta…”, a avertizat Gavril Mureșan.

Cât de simplu ne punem viața în pericol…

Indiferent că vrei să faci o casă sau o companie, ai nevoie de autorizație de la primărie și de alte documente. La recepția oricărei lucrări, se pot face verificări, dacă se dorește. „Ar trebui să vezi măcar proveniența a cel puțin 7, 8 materiale esențiale care pot periclita viața. Lucrul acesta nu se întâmplă. Noi am încercat să ne batem pentru asta. Dar e o luptă cu morile de vânt…”, a recunoscut Gavril Mureșan.

Poate unii își mai amintesc de tragedia de la Maternitatea Giulești… „Expertiza a fost făcută de Insemex Petroșani. Iar Insemex a ales – între cele 4 laboratoare autorizate din România – laboratorul Electroplast pentru a face expertiza cablurilor de acolo.

Nu erau produse de noi și nici nu aveau ce căuta cablurile acelea acolo… Dar asta este o altă discuție… Fără să ai laboratorul propriu acreditat, este foarte greu să poți asigura calitatea just in time pentru ceea ce produci. Orice livrare de cablu trebuie însoțită de o declarație de conformitate și de cel puțin 3 probe de lot obligatorii. Declarații dă toată lumea. Problema este că în spatele declarației trebuie să existe un laborator acreditat care poate certifica ceea ce livrezi…”, a subliniat Gavril Mureșan.

Când a fost deschisă Cutia Pandorei…

În 1997, în România nu prea se vorbea despre asigurarea calității. Cam pe atunci, împreună cu Teraplast, am reușit să implementăm ISO 9001, cu TUV Beyern Germania. În țară nu exista nicio entitate care să ateste certificarea ISO”, a povestit Gavril Mureșan la Bistrițeanul Live. 

Acest lucru te obligă extraordinar de mult. Pentru că nu se referă doar la calitatea unui cablu. Ci la calitatea întregii activități a companiei. Acest ISO a deschis el însuși o întreagă cutie a Pandorei în ceea ce privește modul de lucru.

Noi am investit extrem de mult în calitate și laboratoare. Cred că acest lucru de fapt a reușit să ne ridice foarte mult în anii care au urmat. În lucrări complexe, în proiecte mari și acolo unde sunt cerințe deosebite – acolo trebuie să poți garanta calitatea produselor”, a mai mărturisit Gavril Mureșan.

În 1994 la Electroplast se produceau 10 tipuri de conductori electrici – alimentări prize, becuri, și altele asemenea.

În momentul acesta în portofoliul Electroplast se află peste 5.000 de produse. Unele de o complexitate foarte ridicată.

Acest lucru a fost posibil pentru că am pus accent foarte mare pe asigurarea calității. Am investit extrem de mult în laboratoare. Se poate verifica relativ ușor. Sunt mulți producători de cabluri, dar unii muncesc empiric. Avem o competiție foarte mare. Dar o fabrică ce nu deține un laborator omologat de o instituție recunoscută internațional – din punctul meu de vedere – nici nu ar trebui să funcționeze”, susține Gavril Mureșan.

50 de milioane de euro, investite în calitate… Totul s-a întors ca un bumerang, împotriva lor

Mulți nu înțeleg de ce este atât de important. Ei bine, este important pentru că în spatele oricărei certificări, pe lângă faptul că ai nevoie de aparatura adecvată – trebuie să existe și un sistem de asigurare a calității muncii efective. Un sistem extrem de bine pus la punct și materializat în documente care să aibă în spate o trasabilitate impecabilă”, afirmă directorul general Eletroplast.

Din păcate, în România – chiar și în domeniul cablurilor există o concurență neloială extrem de mare, la un nivel de peste 50%. „Concurența asta neloială produce foarte mult rău. Vorbim despre produse extrem de complexe, din perspectiva autorizării. Nu ar fi deloc greu să monitorizezi, să vezi dacă în spatele producătorului există într-adevăr asigurarea calității și trasabilitatea solicitată de standarde…”, a mai spus Gavril Mureșan.

El a recunoscut că de-a lungul anilor s-au făcut investiții de vreo 50 de milioane de euro. Dar accentul pe care l-au pus pe calitate s-a întors ca un bumerang împotriva lor. „Pentru că România NU este teritoriul în care calității i se dă prea mare importanță. Politica e foarte deficitară, din această perspectivă. Sunt încă lucruri pentru care trebuie să ne batem ca să le schimbăm…”, a admis Gavril Mureșan. 

Puțini știu, dar Electroplast a produs nu doar cabluri. Ci și instituții esențiale în România, recunoscute pe plan  internațional

Eletroplast și UGIR 1903 au pus bazele Certind – organismul de certificare în domeniul asigurării calității.

Se întâmpla la finalul anilor 90, în cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România, la București.

Electroplast a fost atunci sufletul acelei instituții, alături de alte 7 companii, la care a aderat ulterior și Teraplast.

Tot în cadrul Uniunii Generale a Industriașilor, Electroplast a pus și bazele Rețelei Naționale de Laboratoare. „După 89, dispăruseră laboratoarele. Singurul organism național rămas în viață a fost ICPE București. Imediat după Revoluție, a dispărut și acesta o bună bucată de timp. În acele vremuri, toate aceste certificări și nevoi de asigurare a calității și certificării muncii, trebuiau făcute cu instituții din afara țării. Cel puțin în domeniul nostru. Poate în alte domenii lucrurile au stat mai bine.

Am făcut aceste demersuri și presiuni. Iar acum aceste instituții există. Din Rețeaua Națională de Laboratoare dinainte de 1989 s-a născut practic RENAR-ul. Este, actualmente organismul național – recunoscut pe plan internațional – care certifică laboratoarele din România. Suntem membri, participăm la toate deciziile RENAR, noi, ca și companie. Am fost și în Consiliul de Administrație, o bună perioadă de timp”, și-a amintit Gavril Mureșan.

Demersuri și presiuni. „Pentru că altfel nu puteam progresa…”

„Toate au apărut din nevoia vremurilor respective, când aceste instituții nu existau. Noi trebuia să producem, dar ne gândeam și la exporturi, ne gândeam la lucruri mai îndrăznețe. Visam să ieșim din spațiul local către zona internațională. Acolo lucrurile erau puse în cu totul altă ordine…”, a explicat directorul Electroplast.

Electroplast este și membru în Institutul Național de Standardizare în Cabluri, ca și Iproeb, de altfel. „Nu sunt foarte mulți acolo. E un comitet foarte restrâns pentru standardizare. E o mândrie pentru noi. Facem parte din acest organism de vreo 18 ani. Periodic, când intervin noutăți, participăm activ și încercăm să ne impunem un punct de vedere…

Dincolo de fabricația de caluri, vremurile au necesitat și aceste acțiuni. Ne-am implicat foarte activ în toată această poveste, pentru că altfel nu puteam progresa…”

Alte fascinante povești despre începuturile unei afaceri de succes puteți afla urmărind întreaga emisiune – AICI

Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni. 
Bătrânica lovită de șoferița vitezomană a decedat! septembrie 17, 2020 - O mamă și fetița ei de nouă luni au ieșit azi la plimbare, prin  Șieuț. Li s-a alăturat și o vecină. Cele trei au fost lovite însă de o șoferiță vitezomană care a pierdut controlul mașinii într-o curbă periculoasă.
VIDEO. Mircea Romocea, despre primii pași realizați pentru centura ocolitoare a Năsăudului septembrie 17, 2020 - Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a anunțat în studioul Bistrițeanul Live, că s-au făcut deja primii pași pentru centura ocolitoare a Năsăudului. „Este o lucrare de mare anvergură, aproximată la 9,5 milioane de euro.”
Ionuț Simionca: Primăria va cumpăra și reabilita Stadionul „Jean Pădureanu” septembrie 17, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca, susține că Bistrița poate să redevină un punct de referință în sportul românesc dacă administrația publică dă dovadă de viziune și pune în practică proiecte de largă susținere populară în domeniu, cu mare impact în viitor.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud) – Un MESAJ pentru Ioan Turc și Lorand Toth: „Dați șansa și celorlalte partide să ia parte la procesul electoral” septembrie 17, 2020 - Silviu Rus, președintele PER Bistrița-Năsăud, adresează un mesaj public celor doi președinți Ioan Turc și Lorand Toth, făcând apel la solidaritate și colaborare. „Este o problemă de neconstituționalitate și de încălcare a prevederilor de la Veneția!
Via Transilvanica, traseul de drumeții pus pe picioare de Tășuleasa Social, a ajuns la 800 de kilometri! septembrie 17, 2020 - Un vis se transformă, cu pași mici, în realitate! Via Transilvanica a ajunge la 800 de kilometri. Tășuleasa Social, asociația care se află în spatele proiectului marchează cei 800 de kilometri în Sibiu, care, în premieră pentru România, a fost ales Capitala Europeană a Drumeției în 2021.
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, printre care un preot și un asistent medical, 18 bistrițeni externați și un deces septembrie 17, 2020 - Avem 1.356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 18 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.679 cazuri noi de infecție.
Bebeluș de nouă luni, mămica și o bunică, băgați în spital de o șoferiță vitezomană septembrie 17, 2020 - O șoferiță din Mărișelu a reușit să bage în spital un bebeluș, pe mămica acestuia și o bunică. Totul s-a întâmplat într-o curbă în care a intrat cu prea mare viteză, reușind și să se răstoarne, după ce a agățat pe cele două femei și căruciorul cu bebele.
N-a rămas cu geaca, dar a primit o lună cazare gratis …după gratii septembrie 17, 2020 - Tânărul care a lovit o vânzătoare și patronul unui magazin, pentru o geacă, a ajuns în arestul IPJ BN. Ieri, instanța din Năsăud a decis că adolescentul merită o pedeapsă mai dură pentru ce a făcut, așa că l-a trimis 30 de zile după gratii.
PNL BN: Traian Ogâgău nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal septembrie 17, 2020 - Ca urmare a înregistrării apărute în spaţiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistriţa-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal.
Robert Sighiartău : Cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud septembrie 17, 2020 - Robert Sighiartău a transmis că cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că ministerul va deschide 26 de sedii secundare ale Serviciului de Înmatriculări Auto.
Poliția și DGASPC s-au sesizat în cazul filmulețului în care primarul Traian Ogâgău își pedepsește unul dintre copii septembrie 17, 2020 - Inspectoratul de Poliție Județean, precum și DGASPC s-au autosesizat în cazul filmulețului în care apare fiica primarului Traian Ogâgău, pedepsită de tatăl său, pentru că ar fi fost obraznică. Deocamdată nu este cercetată o persoană anume, ci doar faptele.
Povestea din spatele accidentului mortal de azi-noapte. Totul ar fi pornit de la o glumă…proastă septembrie 17, 2020 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Ilva Mică. Un tânăr de 26 de ani și-a pierdut viața. Cel care a condus mașina ar fi vrut să facă o glumă. Dar aceasta s-a terminat prost, la 200 de metri de locul din care au pornit.
Aquabis: Fără apă, astăzi, în Bistrița, Beclean și Figa septembrie 17, 2020 - Două străzi din Bistrița rămân astăzi, 17 septembrie 2020, fără apă potabilă. Defecțiuni, semnalate la rețeaua de apă potabilă din Beclean și Figa: 
FOTO/VIDEO: Accident mortal în Ilva Mică provocat de un tânăr fără permis septembrie 16, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. În urma impactului, o persoană a decedat. În urma verificărilor polițiștii au descoperit că șoferul vinovat de producerea accidentului nu are permis de conducere.
EDITORIAL: La copil v-ați gândit? Sau doar la lupta politică? Nu v-ar fi rușine! septembrie 16, 2020 - Ați întrecut orice limită! ÎNCETAȚI! ACUM! Ați ajuns să vă jucați cu sufletul unui copil în lupta voastră politică mizerabilă... Chiar nu aveți nici un Dumnezeu! Este viral un video cu primarul din Sângeorz-Băi, video în care dincolo de acuzațiile care i se aduc primarului apare și fiica sa, într-o poziție degradantă și umilitoare.
Încă o criză a vârstei mijlocii: S-a urcat pe moped, rupt de beat, și-a ajuns…la spital septembrie 16, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a ajuns ieri la spital. Asta după ce s-a urcat pe un moped, deși nu avea permis de conducere și era și rupt de beat. A pornit la drum, s-a răsturnat și acum e sub îngrijire medicală.
VIDEO: Excedent de spațiu, la Spitalul orășenesc din Năsăud. Cum vrea Mircea Romocea să îl exploateze septembrie 16, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Mircea Romocea din Năsăud a explicat care sunt proiectele derulate în Năsăud. „La finalul celui de-al doilea mandat pot veni cu o carte de vizită în fața năsăudenilor. Sunt 22 de proiecte finalizate, și alte 10 investiții în derulare și implementare...”, a precizat Mircea Romocea.
VIDEO. Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, despre un proiect revoluționar de grădiniță japoneză septembrie 16, 2020 - „Astăzi pare incredibil, dar pe măsură ce va trece timpul – veți vedea că totul va deveni credibil, iar proiectul va fi și implementat”, a explicat Nicolae Moldovan, primarul din Beclean. S-a referit, între altele, și la un concept revoluționar de grădiniță japoneză care va fi inaugurată, în curând, la Figa.