VIDEO: Gavril Mureșan, directorul Electroplast, despre calitatea care poate salva vieți. Sau care, ignorată, provoacă adevărate catastrofe

VIDEO: Gavril Mureșan, directorul Electroplast, despre calitatea care poate salva vieți. Sau care, ignorată, provoacă adevărate catastrofe

Încă nu înțelegem pe deplin, dar calitatea unui produs ne poate salva viața. La fel cum, ignorată, ea generează adevărate tragedii sau catastrofe. „Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională: mă uit peste tot după cabluri. Tot ce este în interior acolo este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu înăuntru!

Directorul general Electroplast, Gavril Mureșan, a povestit pe îndelete cât este de importantă calitatea fiecărui produs.  „Să fabrici cabluri este un proces mediu ca și complexitate. În schimb responsabilitatea pentru produsele pe care le faci este extrem de mare. Cablurile electrice – indiferent dacă sunt sau nu izolate – pot să determine adevărate catastrofe. Atunci când nu respecți anumite lucruri legate de standarde și de modul de construcție”, a explicat Gavril Mureșan. 

Directorul a admis și că s-a confruntat cu „dificultăți” sau mici dezamăgiri, când s-a încăpățânat să respecte calitatea până la capăt.

Tocmai respectul pentru calitate i-a împiedicat pe cei din companie să câștige bani mulți, rapid, cu produse ieftine. Și la licitații se impune cel mai mic preț, fără să mai conteze calitatea execuției prea mult. 

Dar noi ne-am creat acest sistem. Măcar dormim liniștiți noaptea. Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională de a mă uita după cabluri. Tot ce este în interior în acel supermarket este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu acolo înăuntru! Sunt cabluri în PVC, se văd de la o poștă. În spații închise trebuie puse cabluri care nu degajă clor. Nu verifică nimeni, nu ia atitudine, pentru că nu există un sistem pus la punct prin care să se facă treaba asta…”, a avertizat Gavril Mureșan.

Cât de simplu ne punem viața în pericol…

Indiferent că vrei să faci o casă sau o companie, ai nevoie de autorizație de la primărie și de alte documente. La recepția oricărei lucrări, se pot face verificări, dacă se dorește. „Ar trebui să vezi măcar proveniența a cel puțin 7, 8 materiale esențiale care pot periclita viața. Lucrul acesta nu se întâmplă. Noi am încercat să ne batem pentru asta. Dar e o luptă cu morile de vânt…”, a recunoscut Gavril Mureșan.

Poate unii își mai amintesc de tragedia de la Maternitatea Giulești… „Expertiza a fost făcută de Insemex Petroșani. Iar Insemex a ales – între cele 4 laboratoare autorizate din România – laboratorul Electroplast pentru a face expertiza cablurilor de acolo.

Nu erau produse de noi și nici nu aveau ce căuta cablurile acelea acolo… Dar asta este o altă discuție… Fără să ai laboratorul propriu acreditat, este foarte greu să poți asigura calitatea just in time pentru ceea ce produci. Orice livrare de cablu trebuie însoțită de o declarație de conformitate și de cel puțin 3 probe de lot obligatorii. Declarații dă toată lumea. Problema este că în spatele declarației trebuie să existe un laborator acreditat care poate certifica ceea ce livrezi…”, a subliniat Gavril Mureșan.

Când a fost deschisă Cutia Pandorei…

În 1997, în România nu prea se vorbea despre asigurarea calității. Cam pe atunci, împreună cu Teraplast, am reușit să implementăm ISO 9001, cu TUV Beyern Germania. În țară nu exista nicio entitate care să ateste certificarea ISO”, a povestit Gavril Mureșan la Bistrițeanul Live. 

Acest lucru te obligă extraordinar de mult. Pentru că nu se referă doar la calitatea unui cablu. Ci la calitatea întregii activități a companiei. Acest ISO a deschis el însuși o întreagă cutie a Pandorei în ceea ce privește modul de lucru.

Noi am investit extrem de mult în calitate și laboratoare. Cred că acest lucru de fapt a reușit să ne ridice foarte mult în anii care au urmat. În lucrări complexe, în proiecte mari și acolo unde sunt cerințe deosebite – acolo trebuie să poți garanta calitatea produselor”, a mai mărturisit Gavril Mureșan.

În 1994 la Electroplast se produceau 10 tipuri de conductori electrici – alimentări prize, becuri, și altele asemenea.

În momentul acesta în portofoliul Electroplast se află peste 5.000 de produse. Unele de o complexitate foarte ridicată.

Acest lucru a fost posibil pentru că am pus accent foarte mare pe asigurarea calității. Am investit extrem de mult în laboratoare. Se poate verifica relativ ușor. Sunt mulți producători de cabluri, dar unii muncesc empiric. Avem o competiție foarte mare. Dar o fabrică ce nu deține un laborator omologat de o instituție recunoscută internațional – din punctul meu de vedere – nici nu ar trebui să funcționeze”, susține Gavril Mureșan.

50 de milioane de euro, investite în calitate… Totul s-a întors ca un bumerang, împotriva lor

Mulți nu înțeleg de ce este atât de important. Ei bine, este important pentru că în spatele oricărei certificări, pe lângă faptul că ai nevoie de aparatura adecvată – trebuie să existe și un sistem de asigurare a calității muncii efective. Un sistem extrem de bine pus la punct și materializat în documente care să aibă în spate o trasabilitate impecabilă”, afirmă directorul general Eletroplast.

Din păcate, în România – chiar și în domeniul cablurilor există o concurență neloială extrem de mare, la un nivel de peste 50%. „Concurența asta neloială produce foarte mult rău. Vorbim despre produse extrem de complexe, din perspectiva autorizării. Nu ar fi deloc greu să monitorizezi, să vezi dacă în spatele producătorului există într-adevăr asigurarea calității și trasabilitatea solicitată de standarde…”, a mai spus Gavril Mureșan.

El a recunoscut că de-a lungul anilor s-au făcut investiții de vreo 50 de milioane de euro. Dar accentul pe care l-au pus pe calitate s-a întors ca un bumerang împotriva lor. „Pentru că România NU este teritoriul în care calității i se dă prea mare importanță. Politica e foarte deficitară, din această perspectivă. Sunt încă lucruri pentru care trebuie să ne batem ca să le schimbăm…”, a admis Gavril Mureșan. 

Puțini știu, dar Electroplast a produs nu doar cabluri. Ci și instituții esențiale în România, recunoscute pe plan  internațional

Eletroplast și UGIR 1903 au pus bazele Certind – organismul de certificare în domeniul asigurării calității.

Se întâmpla la finalul anilor 90, în cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România, la București.

Electroplast a fost atunci sufletul acelei instituții, alături de alte 7 companii, la care a aderat ulterior și Teraplast.

Tot în cadrul Uniunii Generale a Industriașilor, Electroplast a pus și bazele Rețelei Naționale de Laboratoare. „După 89, dispăruseră laboratoarele. Singurul organism național rămas în viață a fost ICPE București. Imediat după Revoluție, a dispărut și acesta o bună bucată de timp. În acele vremuri, toate aceste certificări și nevoi de asigurare a calității și certificării muncii, trebuiau făcute cu instituții din afara țării. Cel puțin în domeniul nostru. Poate în alte domenii lucrurile au stat mai bine.

Am făcut aceste demersuri și presiuni. Iar acum aceste instituții există. Din Rețeaua Națională de Laboratoare dinainte de 1989 s-a născut practic RENAR-ul. Este, actualmente organismul național – recunoscut pe plan internațional – care certifică laboratoarele din România. Suntem membri, participăm la toate deciziile RENAR, noi, ca și companie. Am fost și în Consiliul de Administrație, o bună perioadă de timp”, și-a amintit Gavril Mureșan.

Demersuri și presiuni. „Pentru că altfel nu puteam progresa…”

„Toate au apărut din nevoia vremurilor respective, când aceste instituții nu existau. Noi trebuia să producem, dar ne gândeam și la exporturi, ne gândeam la lucruri mai îndrăznețe. Visam să ieșim din spațiul local către zona internațională. Acolo lucrurile erau puse în cu totul altă ordine…”, a explicat directorul Electroplast.

Electroplast este și membru în Institutul Național de Standardizare în Cabluri, ca și Iproeb, de altfel. „Nu sunt foarte mulți acolo. E un comitet foarte restrâns pentru standardizare. E o mândrie pentru noi. Facem parte din acest organism de vreo 18 ani. Periodic, când intervin noutăți, participăm activ și încercăm să ne impunem un punct de vedere…

Dincolo de fabricația de caluri, vremurile au necesitat și aceste acțiuni. Ne-am implicat foarte activ în toată această poveste, pentru că altfel nu puteam progresa…”

Alte fascinante povești despre începuturile unei afaceri de succes puteți afla urmărind întreaga emisiune – AICI

Prefectul Dolha: Domnul Arafat și-a dat ok-ul! Ieșim din carantină decembrie 2, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a fost azi tot în ședințe, prezentând documentația necesară ieșirii din carantină a municipiului. Autoritățile centrale și-au dat acordul. CE înseamnă ieșirea din carantină a Bistriței:
FRUMOS: Șeful postului de poliție Parva a cadorisit 16 copii nevoiași cu tablete decembrie 2, 2020 - Un gest impresionant al unui om al legii a adus bucurie pe fața a 16 copii. Șeful postului de poliție Parva a văzut o fetiță care mergea la vecini pentru a participa la orele online. Și-a provocat câțiva prieteni să pună mână de la mână și au cumpărat nu una, ci 16 tablete. Au fost împărțite copiilor din mai multe localități.
VIDEO: Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România decembrie 2, 2020 - Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România. Programul de guvernare PSD prevede măsuri bune și concrete pentru toate sectoarele importante ale României.
Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală decembrie 2, 2020 - Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar sări cu amenzi pe ei dacă ar intra cu un buldoexcavator să curețe Someșul acum”. Cei de la Apele Române au trimis un drept la replică privind acuzațiile aduse de primarul Rodnei.
Ionuț Simionca a muncit în Parlament mai mult decât Robert Sigiartău și Daniel Suciu la un loc decembrie 2, 2020 - Deputatul PMP, Ionuț Simionca, este, de departe, cel mai harnic parlamentar de Bistrița-Năsăud. Activitatea sa parlamentară însumează, la mai multe capitole, mai multe acțiuni decât ale lui Robert Sighiartău (PNL) și Daniel Suciu (PSD) la un loc.
Șeful Statului anunță redeschiderea piețelor! CÂND s-ar putea întâmpla acest lucru: decembrie 2, 2020 - În cadrul unei conferințe prilejuită de deschiderea variantei ocolitoare Bacău, președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la măsurile impuse de pandemie. Acesta a explicat că ia în considerare redeschiderea piețelor. ”În ultimele săptămâni numărul de persoane noi infectate a scăzut, semnificativ” a declarat acesta. CÂND se vor redeschide piețele:
COVID-19: 45 de cazuri pozitive și 3 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 2, 2020 - Avem 5.887 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 45 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.916 de cazuri noi de infecție.
FOTO – Imagini ce te lasă fără grai: Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint decembrie 2, 2020 - Cel mai frumos cadou de final de toamnă și început de iarnă a fost un „album foto” cu imagini ce-ți taie respirația. Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint a fost acoperit de-o țesătură argintie. Imagini spectaculoase din Munții Rodnei:
Programul de Guvernare PNL: Peste 560.000 noi locuri de muncă; salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro pe lună decembrie 2, 2020 - Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19. Guvernul PNL speră într-o revenire rapidă a economiei, iar măsurile de sprijin oferite pieţei muncii încep să se resimtă. De asemenea, Guvernul Orban vine cu un nou plan de măsuri pentru perioada 2020-2024 care va minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor.
Te îmbraci bine de la MARECOM și-l ajuți pe Moș Crăciun să ajungă și la copiii săraci! decembrie 2, 2020 - E luna decembrie, luna cadourilor, luna în care ne gândim mai mult la cei din jurul nostru. Îmbracă-te de iarnă cu haine de la Marecom și devi automat ajutorul lui Moș Crăciun. O parte din banii care îi plătești vor fi folosiți pentru a cumpăra tablete copiilor nevoiași. Unde mai pui că bunătatea ta e răsplătită și cu un voucher pe care îl vei putea folosi la cumpărăturile de anul viitor.
FOTO/VIDEO: O bunică a murit după ce a rămas blocată în casa cuprinsă de flăcări decembrie 2, 2020 - Intervenție dificilă în Dealu Ștefăniței! O casă izolată, la care nu pot ajunge autospecialele pompierilor, a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult, o persoană ar fi prinsă în casa unde a izbucnit incendiul.
BECLEAN: Lift panoramic în exterior, la Spitalul Orășenesc decembrie 2, 2020 - Spitalul Orășenesc din Beclean va avea un lift panoramic în exterior, în curând, au anunțat autoritățile locale. În instituția medicală din localitate se implementează un proiect de 2,2 milioane de euro.
Producătorul unor celebre filme, nominalizat la Oscar, participă la un eveniment special din Bistrița! decembrie 2, 2020 - Producătorul celebrelor filme „Maleficent”, „Lion King”, „Frumoasa și Bestia”, „Cocoșatul de la Notre Dame” – nominalizat pentru două premii Oscar – participă alături de alți invitați de seamă, la un eveniment special în Bistrița!
Aquabis: Stradă din Năsăud, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore decembrie 2, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 2 decembrie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Posibilă crimă la Runcu Salvei! O femeie a fost găsită fără suflare decembrie 2, 2020 - O femeie de 40 de ani din Runcu Salvei a fost găsită aseară, fără suflare, în Runcu Salvei. Se pare că aceasta prezintă lovituri pe corp, însă la această oră nu se știe dacă acestea au fost provocate de o altă persoană sau prin autoaccidentare.
PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis decembrie 2, 2020 - PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis, în disperarea de a ține la putere, încă 4 ani, un guvern incompetent și corupt. 
FOTO/VIDEO: Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări decembrie 1, 2020 - Pompierii au fost solicitați în această după-masă să stingă flăcările ce au cuprins o casă de locuit din Florești. Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului în prag de iarnă. De vină...un coș de fum.
FOTO: Ce ți-e Franța, ce ți-e România? Un primar a „încurcat” culorile tocmai de Ziua Națională decembrie 1, 2020 - La Șanț, noua administrație a cam uitat care-s culorile drapelului și de Ziua Națională au defilat cu o coroană în culorile...Franței. Mândru nevoie mare, noul primar Forogău a „defilat” și-n spațiul virtual cu coroana, care-ar face mândru orice...parizian.
VIDEO – Robert Sighiartău (PNL): „Avem rețeta necesară! Dezvoltarea înseamnă investiții, nu consum” decembrie 1, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, deputatul PNL BN Robert Sighiartău a vorbit despre investițiile în dezvoltarea economică a României și a județului Bistrița-Năsăud. Mesaj al deputatului liberal de 1 Decembrie:
VIDEO: Ce poate să facă pentru Rodna Ovidiu Florean, candidatul PNL BN la un loc în Senat decembrie 1, 2020 - Originar din Rodna, ing. Ovidiu Florean – candidatul PNL BN la un loc în Senatul României – a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul Live despre proiectele cu care vrea să-și ajute comunitatea din care a plecat. „Toți primarii din Bistrița-Năsăud vor avea o ușă deschisă la mine, indiferent de culoarea politică...”
Ionuț Simionca (PMP): Îmi doresc ca, la 1 decembrie 2024, în Bistrița-Năsăud să circulăm pe Autostrada Nordului decembrie 1, 2020 - Într-un mesaj de 1 Decembrie, deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, le urează bistrițenilor ca, peste 4 ani, să circule pe de Ziua Națională pe Autostrada Nordului.
Prefectul Stelian Dolha: Bistrița va ieși joi din carantină! decembrie 1, 2020 - Prezent la evenimentul din fața statuii poetului Andrei Mureșanu, acolo unde, decent și în liniște, a fost sărbătorită Ziua României, prefectul Stelian Dolha, a anunțat că, joi dimineață, la ora 5.00, municipiul Bistrița va ieși din carantină.
FRUMOS: Ceai și cafea pentru oamenii legii, în miez de noapte decembrie 1, 2020 - Polițiștii și jandarmii stau zi și noapte în stradă, verificând respectarea măsurilor impuse de carantinarea municipiului. Azi-noapte, câțiva taximetriști și voluntari au împărțit cafea și ceai fierbinte oamenilor legii aflați la datorie.
COVID-19: 56 de cazuri pozitive și 5 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 1, 2020 - Avem 5.842 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 56 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 5 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.272 de cazuri noi de infecție.
Dosar penal pentru șoferița ce a lovit un copilaș în Subcetate și apoi a plecat decembrie 1, 2020 - Un copilaș era lovit ieri, de o mașină, în timp ce traversa în fugă strada. Șoferița nu a anunțat accidentul, polițiștii făcând cercetări din oficiu în urma articolului din presă. Bistrițeanca a fost identificată și s-a ales cu dosar penal.
Silviu Rus (PER BN): Adevăratul jaf din pădurile noastre decembrie 1, 2020 - Silviu Rus (PER BN): Conform INSSE, in anul 2019 s-au recoltat LEGAL din pădurile României 18,9 milioane de metri cubi de lemn. „Noi credem că, dacă am elimina cererea de export și scoaterea din țară a materiei lemnoase pentru piața din interiorul UE, s-ar reduce până spre ZERO tăierile ilegale...”
Găsiți de jandarmi la Colibița! CE motiv bifaseră bistrițenii pe declarație ca să poată ieși din municipiu decembrie 1, 2020 - Bistrițenii au imaginația bogată! Și, dacă ieri a fost zi liberă, au vrut să facă o escapadă în natură. Au fost găsiți de jandarmi la Colibița. CE bifaseră pe declarația pe propria răspundere, pentru a putea ieși din oraș:
Consiliul Județean a pus la bătaie două milioane de lei pentru a cumpăra Hotelul Krone decembrie 1, 2020 - Consiliul Județean intenționează să participe la licitația organizată pentru vânzarea hotelului Krone, situat la doi pași de Casa de Asigurări de Sănătate. Instituția a pus la bătaie două milioane de lei, prețul de pornire a licitației.
VIDEO: Cum va arăta Rodna, ca viitoare stațiune turistică de interes național decembrie 1, 2020 - Într-un viitor nu prea îndepărtat, Rodna ar trebui să atragă aproximativ 5.000 de turiști pe zi, atât în perioada de vară, cât și în perioada de iarnă… Totul se bazează pe studii foarte bine fondate și cercetări făcute de specialiști invitați din Austria - a precizat primarul Valentin Grapini.
Începând de astăzi puteți plăti biletele la Transmixt cu mobilul și vă puteți planifica călătoriile cu o aplicație decembrie 1, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt pune la dispoziția călătorilor, începând de astăzi, o aplicație pentru mobil, care le permite călătorilor să-și planifice călătoriile și chiar să își plătească biletul cu ajutorul telefonului mobil.