VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate

VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate

Totul a început în 1983, când Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Electrotehnică Bucureşti (ICPE), pe atunci un colos cu 3.500 de angajați, și-a constituit câteva filiale. La Iași, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe și – spre surpriza multora – la Bistrița.

Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.

Institutul de Cercetare și Proiectare pentru Electrotehnică din Bistrița i se datorează unui fizician din oraș, Gheorghe Rusu. El a insistat cu mult succes ca o asemenea filială să existe și la Bistrița – a mai povestit in. dr. Grigore Vlad.

În 1989 Institutul din Bistrița avea 120 de angajați. Ideea era ca ICPE Bistrița să deservească prin activitatea de cercetare aplicativă – zona industrială”, a explicat ing. dr. Grigore Vlad.

Managerul ICPE Bistrița a recunoscut că muncește aici din 1985. De-a lungul timpului s-a ocupat de diverse proiecte, începând de la instalațiile pentru reglarea cuptoarelor de sticlă, la miniacumulatori, instalații pentru neutralizarea sarcinilor electrice, la fosta fabrică Netex.

Diversitatea era foarte mare. Erau colective mixte de ingineri electrotehniști, electroniști, chimiști, biologi, fizicieni. O lume cu foarte multă experiență. Aveai de la cine să înveți… A fost o perioadă foarte interesantă atunci, în primii ani. Poate că ai găsi și astăzi de la cine să înveți, dar parcă nu mai este timp. Lumea aleargă, tinerii sunt mai pragmatici, parcă nu mai au atâta răbdare… Dar nu se poate clădi nimic fără să înveți. Orice lipsă de studiu la timpul lui se regăsește mai târziu într-o lipsă de profesionalism…”, a mărturisit ing. dr. Grigore Vlad.

ICPE Bistrița, de la institut de stat, la societate comercială

Trecerea de la filiala unui institut bucureștean la societatea comercială cu capital integral privat s-a făcut în 2006, cu destule emoții. „Practic am cumpărat institutul la licitație. Am cumpărat acțiunile de la stat, și ne-am continuat activitatea… Înainte de 1989, în România erau 120-130.000 de cercetători. Era o forță imensă de muncă foarte calificată. După 1989, ei nu au mai putut fi susținuți financiar. Așa a început decimarea sistematică a institutelor de cercetare. Printr-o subfinanțare permanentă care se menține și azi, sub cotele oricărei țări europene. Azi s-a ajuns la sub 20.000 de cercetători atestați”, a recunoscut ing. dr. Grigore Vlad.

Managerul ICPE Bistrița a admis că după 1990 instituția a traversat o perioadă foarte dificilă.

Nu se știa încotro o luăm, nu se știa ce facem. Contractele de cercetare erau din ce în ce mai puține. Piața era destul de slabă și reticentă. Era la modă mai mult comerțul decât producția. În 1999, la ICPE Bistrița rămăseserăm doar 25 de oameni. Atunci am luat o hotărâre. Devenisem șef de filială și hotărârea să ne despărțim de București. Am luat-o pe un traseu propriu”, a mai povestit Grigore Vlad. 

Multe institute au supraviețuit în funcție de interesele managementului sau al oamenilor din interior. Multe au dat faliment ori s-au transformat în afaceri imobiliare.

Dacă înainte de 1989, aceste instute de cercetare funcționau pe baza unei strategii legate de industria românească, de cultură, medicină, și altele. După 1990 nu a mai existat niciun fel de strategie, totul s-a prăbușit – a mai punctat ing. dr. Grigore Vlad.

Ne-au tot întrebat dacă vrem să rămânem institut național public, sau să ne afiliem unei universități sau ne privatizăm… Privatizarea era însă foarte riscantă. Până în 2004, când guvernul Năstase a scos o lege de privatizare a institutelor de cercetare. Trebuia să prezinți o ofertă de privatizare care să ducă activitatea mai departe. Nu a fost atât de greu, pentru că nu a fost nimeni interesat. Au dat târcoale doi sau trei care voiau să se prezinte la licitație. Dar nu au putut să prezinte o ofertă corespunzătoare caietului de sarcini…”, și-a amintit ing. Grigore Vlad. 

Un episod important: Nu a trecut nimeni peste semnătura mea…

Multe institute de cercetare au depins de managementul existent în acele vremuri de cotitură. Și managerul ICPE Bistrița a avut parte de suficiente provocări. „Încheiasem un parteneriat cu Facultatea de Știința Mediului de la Universitatea Babeș Bolyai. Prin 2004 rectorul Universității Tehnice din Cluj, Gheorghe Lazea, căruia îi fusesem student, ne-a făcut o vizită, însoțit de două cadre didactice. Mi-a spus că există o hotărâre de guvern ca institutul să fie transferat la Politehnică. Am rămas fără replică.

Ulterior abia am primit o adresă de la Ministerul Cercetării. Ne informau acolo și despre hotărârea aceea de guvern și ne întrebau ce vrem să facem. Faptul că nu am fost de acord să fim transferați în curtea nimănui a contat enorm. Nu a trecut nimeni peste semnătura mea, semnătura unui director de firmă, practic. Deși nu aveam niciun fel de pile. Nicăieri pe tot traseul meu profesional, de altfel, nu există așa ceva…”, ne-a mai mărturisit ing. dr. Grigore Vlad. 

În prezent, la ICPE Bistrița muncesc 50 de specialiști cu studii tehnice. Aici se derulează atât activităţi de cercetare-dezvoltare, cât şi activităţi de producţie de echipamente şi implementare de tehnologii în domeniul protecției mediului.

Alte detalii fascinante despre ICPE Bistrița puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

Prefectul Dolha: Domnul Arafat și-a dat ok-ul! Ieșim din carantină decembrie 2, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a fost azi tot în ședințe, prezentând documentația necesară ieșirii din carantină a municipiului. Autoritățile centrale și-au dat acordul. CE înseamnă ieșirea din carantină a Bistriței:
FRUMOS: Șeful postului de poliție Parva a cadorisit 16 copii nevoiași cu tablete decembrie 2, 2020 - Un gest impresionant al unui om al legii a adus bucurie pe fața a 16 copii. Șeful postului de poliție Parva a văzut o fetiță care mergea la vecini pentru a participa la orele online. Și-a provocat câțiva prieteni să pună mână de la mână și au cumpărat nu una, ci 16 tablete. Au fost împărțite copiilor din mai multe localități.
VIDEO: Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România decembrie 2, 2020 - Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România. Programul de guvernare PSD prevede măsuri bune și concrete pentru toate sectoarele importante ale României.
Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală decembrie 2, 2020 - Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar sări cu amenzi pe ei dacă ar intra cu un buldoexcavator să curețe Someșul acum”. Cei de la Apele Române au trimis un drept la replică privind acuzațiile aduse de primarul Rodnei.
Ionuț Simionca a muncit în Parlament mai mult decât Robert Sigiartău și Daniel Suciu la un loc decembrie 2, 2020 - Deputatul PMP, Ionuț Simionca, este, de departe, cel mai harnic parlamentar de Bistrița-Năsăud. Activitatea sa parlamentară însumează, la mai multe capitole, mai multe acțiuni decât ale lui Robert Sighiartău (PNL) și Daniel Suciu (PSD) la un loc.
Șeful Statului anunță redeschiderea piețelor! CÂND s-ar putea întâmpla acest lucru: decembrie 2, 2020 - În cadrul unei conferințe prilejuită de deschiderea variantei ocolitoare Bacău, președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la măsurile impuse de pandemie. Acesta a explicat că ia în considerare redeschiderea piețelor. ”În ultimele săptămâni numărul de persoane noi infectate a scăzut, semnificativ” a declarat acesta. CÂND se vor redeschide piețele:
COVID-19: 45 de cazuri pozitive și 3 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 2, 2020 - Avem 5.887 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 45 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.916 de cazuri noi de infecție.
FOTO – Imagini ce te lasă fără grai: Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint decembrie 2, 2020 - Cel mai frumos cadou de final de toamnă și început de iarnă a fost un „album foto” cu imagini ce-ți taie respirația. Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint a fost acoperit de-o țesătură argintie. Imagini spectaculoase din Munții Rodnei:
Programul de Guvernare PNL: Peste 560.000 noi locuri de muncă; salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro pe lună decembrie 2, 2020 - Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19. Guvernul PNL speră într-o revenire rapidă a economiei, iar măsurile de sprijin oferite pieţei muncii încep să se resimtă. De asemenea, Guvernul Orban vine cu un nou plan de măsuri pentru perioada 2020-2024 care va minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor.
Te îmbraci bine de la MARECOM și-l ajuți pe Moș Crăciun să ajungă și la copiii săraci! decembrie 2, 2020 - E luna decembrie, luna cadourilor, luna în care ne gândim mai mult la cei din jurul nostru. Îmbracă-te de iarnă cu haine de la Marecom și devi automat ajutorul lui Moș Crăciun. O parte din banii care îi plătești vor fi folosiți pentru a cumpăra tablete copiilor nevoiași. Unde mai pui că bunătatea ta e răsplătită și cu un voucher pe care îl vei putea folosi la cumpărăturile de anul viitor.
FOTO/VIDEO: O bunică a murit după ce a rămas blocată în casa cuprinsă de flăcări decembrie 2, 2020 - Intervenție dificilă în Dealu Ștefăniței! O casă izolată, la care nu pot ajunge autospecialele pompierilor, a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult, o persoană ar fi prinsă în casa unde a izbucnit incendiul.
BECLEAN: Lift panoramic în exterior, la Spitalul Orășenesc decembrie 2, 2020 - Spitalul Orășenesc din Beclean va avea un lift panoramic în exterior, în curând, au anunțat autoritățile locale. În instituția medicală din localitate se implementează un proiect de 2,2 milioane de euro.
Producătorul unor celebre filme, nominalizat la Oscar, participă la un eveniment special din Bistrița! decembrie 2, 2020 - Producătorul celebrelor filme „Maleficent”, „Lion King”, „Frumoasa și Bestia”, „Cocoșatul de la Notre Dame” – nominalizat pentru două premii Oscar – participă alături de alți invitați de seamă, la un eveniment special în Bistrița!
Aquabis: Stradă din Năsăud, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore decembrie 2, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 2 decembrie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Posibilă crimă la Runcu Salvei! O femeie a fost găsită fără suflare decembrie 2, 2020 - O femeie de 40 de ani din Runcu Salvei a fost găsită aseară, fără suflare, în Runcu Salvei. Se pare că aceasta prezintă lovituri pe corp, însă la această oră nu se știe dacă acestea au fost provocate de o altă persoană sau prin autoaccidentare.
PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis decembrie 2, 2020 - PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis, în disperarea de a ține la putere, încă 4 ani, un guvern incompetent și corupt. 
FOTO/VIDEO: Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări decembrie 1, 2020 - Pompierii au fost solicitați în această după-masă să stingă flăcările ce au cuprins o casă de locuit din Florești. Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului în prag de iarnă. De vină...un coș de fum.
FOTO: Ce ți-e Franța, ce ți-e România? Un primar a „încurcat” culorile tocmai de Ziua Națională decembrie 1, 2020 - La Șanț, noua administrație a cam uitat care-s culorile drapelului și de Ziua Națională au defilat cu o coroană în culorile...Franței. Mândru nevoie mare, noul primar Forogău a „defilat” și-n spațiul virtual cu coroana, care-ar face mândru orice...parizian.
VIDEO – Robert Sighiartău (PNL): „Avem rețeta necesară! Dezvoltarea înseamnă investiții, nu consum” decembrie 1, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, deputatul PNL BN Robert Sighiartău a vorbit despre investițiile în dezvoltarea economică a României și a județului Bistrița-Năsăud. Mesaj al deputatului liberal de 1 Decembrie:
VIDEO: Ce poate să facă pentru Rodna Ovidiu Florean, candidatul PNL BN la un loc în Senat decembrie 1, 2020 - Originar din Rodna, ing. Ovidiu Florean – candidatul PNL BN la un loc în Senatul României – a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul Live despre proiectele cu care vrea să-și ajute comunitatea din care a plecat. „Toți primarii din Bistrița-Năsăud vor avea o ușă deschisă la mine, indiferent de culoarea politică...”
Ionuț Simionca (PMP): Îmi doresc ca, la 1 decembrie 2024, în Bistrița-Năsăud să circulăm pe Autostrada Nordului decembrie 1, 2020 - Într-un mesaj de 1 Decembrie, deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, le urează bistrițenilor ca, peste 4 ani, să circule pe de Ziua Națională pe Autostrada Nordului.
Prefectul Stelian Dolha: Bistrița va ieși joi din carantină! decembrie 1, 2020 - Prezent la evenimentul din fața statuii poetului Andrei Mureșanu, acolo unde, decent și în liniște, a fost sărbătorită Ziua României, prefectul Stelian Dolha, a anunțat că, joi dimineață, la ora 5.00, municipiul Bistrița va ieși din carantină.
FRUMOS: Ceai și cafea pentru oamenii legii, în miez de noapte decembrie 1, 2020 - Polițiștii și jandarmii stau zi și noapte în stradă, verificând respectarea măsurilor impuse de carantinarea municipiului. Azi-noapte, câțiva taximetriști și voluntari au împărțit cafea și ceai fierbinte oamenilor legii aflați la datorie.
COVID-19: 56 de cazuri pozitive și 5 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 1, 2020 - Avem 5.842 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 56 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 5 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.272 de cazuri noi de infecție.
Dosar penal pentru șoferița ce a lovit un copilaș în Subcetate și apoi a plecat decembrie 1, 2020 - Un copilaș era lovit ieri, de o mașină, în timp ce traversa în fugă strada. Șoferița nu a anunțat accidentul, polițiștii făcând cercetări din oficiu în urma articolului din presă. Bistrițeanca a fost identificată și s-a ales cu dosar penal.
Silviu Rus (PER BN): Adevăratul jaf din pădurile noastre decembrie 1, 2020 - Silviu Rus (PER BN): Conform INSSE, in anul 2019 s-au recoltat LEGAL din pădurile României 18,9 milioane de metri cubi de lemn. „Noi credem că, dacă am elimina cererea de export și scoaterea din țară a materiei lemnoase pentru piața din interiorul UE, s-ar reduce până spre ZERO tăierile ilegale...”
Găsiți de jandarmi la Colibița! CE motiv bifaseră bistrițenii pe declarație ca să poată ieși din municipiu decembrie 1, 2020 - Bistrițenii au imaginația bogată! Și, dacă ieri a fost zi liberă, au vrut să facă o escapadă în natură. Au fost găsiți de jandarmi la Colibița. CE bifaseră pe declarația pe propria răspundere, pentru a putea ieși din oraș:
Consiliul Județean a pus la bătaie două milioane de lei pentru a cumpăra Hotelul Krone decembrie 1, 2020 - Consiliul Județean intenționează să participe la licitația organizată pentru vânzarea hotelului Krone, situat la doi pași de Casa de Asigurări de Sănătate. Instituția a pus la bătaie două milioane de lei, prețul de pornire a licitației.
VIDEO: Cum va arăta Rodna, ca viitoare stațiune turistică de interes național decembrie 1, 2020 - Într-un viitor nu prea îndepărtat, Rodna ar trebui să atragă aproximativ 5.000 de turiști pe zi, atât în perioada de vară, cât și în perioada de iarnă… Totul se bazează pe studii foarte bine fondate și cercetări făcute de specialiști invitați din Austria - a precizat primarul Valentin Grapini.
Începând de astăzi puteți plăti biletele la Transmixt cu mobilul și vă puteți planifica călătoriile cu o aplicație decembrie 1, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt pune la dispoziția călătorilor, începând de astăzi, o aplicație pentru mobil, care le permite călătorilor să-și planifice călătoriile și chiar să își plătească biletul cu ajutorul telefonului mobil.