VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate

VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate

Totul a început în 1983, când Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Electrotehnică Bucureşti (ICPE), pe atunci un colos cu 3.500 de angajați, și-a constituit câteva filiale. La Iași, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe și – spre surpriza multora – la Bistrița.

Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.

Institutul de Cercetare și Proiectare pentru Electrotehnică din Bistrița i se datorează unui fizician din oraș, Gheorghe Rusu. El a insistat cu mult succes ca o asemenea filială să existe și la Bistrița – a mai povestit in. dr. Grigore Vlad.

În 1989 Institutul din Bistrița avea 120 de angajați. Ideea era ca ICPE Bistrița să deservească prin activitatea de cercetare aplicativă – zona industrială”, a explicat ing. dr. Grigore Vlad.

Managerul ICPE Bistrița a recunoscut că muncește aici din 1985. De-a lungul timpului s-a ocupat de diverse proiecte, începând de la instalațiile pentru reglarea cuptoarelor de sticlă, la miniacumulatori, instalații pentru neutralizarea sarcinilor electrice, la fosta fabrică Netex.

Diversitatea era foarte mare. Erau colective mixte de ingineri electrotehniști, electroniști, chimiști, biologi, fizicieni. O lume cu foarte multă experiență. Aveai de la cine să înveți… A fost o perioadă foarte interesantă atunci, în primii ani. Poate că ai găsi și astăzi de la cine să înveți, dar parcă nu mai este timp. Lumea aleargă, tinerii sunt mai pragmatici, parcă nu mai au atâta răbdare… Dar nu se poate clădi nimic fără să înveți. Orice lipsă de studiu la timpul lui se regăsește mai târziu într-o lipsă de profesionalism…”, a mărturisit ing. dr. Grigore Vlad.

ICPE Bistrița, de la institut de stat, la societate comercială

Trecerea de la filiala unui institut bucureștean la societatea comercială cu capital integral privat s-a făcut în 2006, cu destule emoții. „Practic am cumpărat institutul la licitație. Am cumpărat acțiunile de la stat, și ne-am continuat activitatea… Înainte de 1989, în România erau 120-130.000 de cercetători. Era o forță imensă de muncă foarte calificată. După 1989, ei nu au mai putut fi susținuți financiar. Așa a început decimarea sistematică a institutelor de cercetare. Printr-o subfinanțare permanentă care se menține și azi, sub cotele oricărei țări europene. Azi s-a ajuns la sub 20.000 de cercetători atestați”, a recunoscut ing. dr. Grigore Vlad.

Managerul ICPE Bistrița a admis că după 1990 instituția a traversat o perioadă foarte dificilă.

Nu se știa încotro o luăm, nu se știa ce facem. Contractele de cercetare erau din ce în ce mai puține. Piața era destul de slabă și reticentă. Era la modă mai mult comerțul decât producția. În 1999, la ICPE Bistrița rămăseserăm doar 25 de oameni. Atunci am luat o hotărâre. Devenisem șef de filială și hotărârea să ne despărțim de București. Am luat-o pe un traseu propriu”, a mai povestit Grigore Vlad. 

Multe institute au supraviețuit în funcție de interesele managementului sau al oamenilor din interior. Multe au dat faliment ori s-au transformat în afaceri imobiliare.

Dacă înainte de 1989, aceste instute de cercetare funcționau pe baza unei strategii legate de industria românească, de cultură, medicină, și altele. După 1990 nu a mai existat niciun fel de strategie, totul s-a prăbușit – a mai punctat ing. dr. Grigore Vlad.

Ne-au tot întrebat dacă vrem să rămânem institut național public, sau să ne afiliem unei universități sau ne privatizăm… Privatizarea era însă foarte riscantă. Până în 2004, când guvernul Năstase a scos o lege de privatizare a institutelor de cercetare. Trebuia să prezinți o ofertă de privatizare care să ducă activitatea mai departe. Nu a fost atât de greu, pentru că nu a fost nimeni interesat. Au dat târcoale doi sau trei care voiau să se prezinte la licitație. Dar nu au putut să prezinte o ofertă corespunzătoare caietului de sarcini…”, și-a amintit ing. Grigore Vlad. 

Un episod important: Nu a trecut nimeni peste semnătura mea…

Multe institute de cercetare au depins de managementul existent în acele vremuri de cotitură. Și managerul ICPE Bistrița a avut parte de suficiente provocări. „Încheiasem un parteneriat cu Facultatea de Știința Mediului de la Universitatea Babeș Bolyai. Prin 2004 rectorul Universității Tehnice din Cluj, Gheorghe Lazea, căruia îi fusesem student, ne-a făcut o vizită, însoțit de două cadre didactice. Mi-a spus că există o hotărâre de guvern ca institutul să fie transferat la Politehnică. Am rămas fără replică.

Ulterior abia am primit o adresă de la Ministerul Cercetării. Ne informau acolo și despre hotărârea aceea de guvern și ne întrebau ce vrem să facem. Faptul că nu am fost de acord să fim transferați în curtea nimănui a contat enorm. Nu a trecut nimeni peste semnătura mea, semnătura unui director de firmă, practic. Deși nu aveam niciun fel de pile. Nicăieri pe tot traseul meu profesional, de altfel, nu există așa ceva…”, ne-a mai mărturisit ing. dr. Grigore Vlad. 

În prezent, la ICPE Bistrița muncesc 50 de specialiști cu studii tehnice. Aici se derulează atât activităţi de cercetare-dezvoltare, cât şi activităţi de producţie de echipamente şi implementare de tehnologii în domeniul protecției mediului.

Alte detalii fascinante despre ICPE Bistrița puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!
FOTO: Cu lemne furate în camionetă, a dat nas în nas cu jandarmii aprilie 11, 2021 - Un bărbat a avut o ”întâlnire de neuitat” cu jandarmii, ieri. Acesta a furat lemne din pădure, pe care le transporta cu camioneta. CE a pățit bărbatul:
ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult aprilie 11, 2021 - Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890...! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!
VIDEO – SUPERB: Peste 20 de pui de mistreți, surprinși în zăpadă, în Munții Rodnei aprilie 11, 2021 - Căprioare, capre neagre, cerbi - deja parcă ne-am obișnuit să le vedem în Munții Rodnei. Dar un drumeț a avut parte de o ALTĂ priveliște. Acesta a surprins „29 de giuvaeruri ale muntelui. Așadar, iată ce ți se poate întâmpla când umbli de unul singur, pe poteci ninse, într-o zi de prier capricios”.
Un medic de la Spitalul Județean s-a ales cu sancțiune pentru că a întârziat la o consultație aprilie 10, 2021 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, medicii care nu își fac treaba sau chiar întârzie la program sunt sancționați. Este și cazul unui medic care avea programată o consultație în policlinică, la care a întârziat...
VIDEO: Primarul Eugen Bușcoi, despre o „problemă foarte mare pentru comunitatea din Zagra” aprilie 10, 2021 - Primarul Eugen Bușcoi a recunoscut că este vorba despre o „problemă foarte mare” pentru comunitatea din zonă: pentru a ajunge din Zagra în satul Perișor, oamenii au de făcut un ocol de peste 30 de kilometri. „Și copiii de clasele V-VIII de acolo ar putea fi aduși la școală mult mai simplu...”
Să-l cunoască lumea… din avion! Bistrițeanul „uns” la conducerea aeroporturilor din București și-a pus afiș cu el la intrare aprilie 10, 2021 - „Uns” în luna ianuarie la conducerea Companiei Naționale de Aeroporturi București, bistrițeanul Cosmin Peșteșan s-a gândit să se facă cunoscut încă de la intrarea în Aeroportul Otopeni. Printre primele măsuri luate s-a numărat un afiș de dimensiuni mari cu el, plasat chiar la intrare într-unul din aeroporturile conduse.
FOTO: PANICĂ în gară! O fată s-a prăbușit la pământ, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor aprilie 10, 2021 - Momente de panică aseară, în  Gara Bistrița Nord. Doi tineri au coborât din trenul care venea de la Cluj. Fata s-a prăbușit la pământ, iar prietenul ei a început să strige după ajutor. Din fericire, în zonă se aflau jandarmii...
FOTO: Avansează lucrările la „cea mai frumoasă Sală Polivalentă din țară” aprilie 10, 2021 - „Cea mai frumoasă Sală Polivalentă din  țară” - așa a fost catalogat în 2019 cel mai important proiect sportiv al județului nostru. Lucrările începute la mijlocul anului 2020 se desfășoară în ritm alert, iar complexul sportiv se ridică văzând cu ochii.
Bistrițenii, sătui de reguli?!? Jandarmii au aplicat aseară mai multe amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități: aprilie 10, 2021 - Ploaie de amenzi - aplicate de jandarmi, ieri seară, în Bistrița. Mai mulți bistrițeni s-au „revoltat” pe regulile impuse de autorități, comportându-se ca și cum viața și-ar fi revenit la normal.
Bistrița intră în șantier: Verde pentru lucrările la Linia Verde! aprilie 10, 2021 - Proiectul de mobilitate urbană Linia Verde intră, în sfârșit,  în  etapa de ȘANTIER. Primarul a anunțat că a semnat contractul de începere a lucrărilor. „Vor urma doi ani grei, dar vom căuta soluții și rute alternative!”, a declarat Ioan Turc.
S-a reinventat munca patriotică la Primăria Bistrița! Funcționarii, scoși din birouri să curețe orașul aprilie 9, 2021 - În timp ce bistrițenii așteaptă mai bine de o lună după un certificat de urbanism, funcționarii din Primăria Bistrița sunt scoși la curățenie, ca să-și amintească ce e munca patriotică. Mai bine de 500 de angajați ai municipalității au lăsat pixurile jos, au luat saci de gunoi și s-au apucat de colindat spațiile verzi, locurile de joacă și malurile râului.
Scăpăm de cerșetori până la final de iunie??? Așa ar susține primarul! aprilie 9, 2021 - Problema cerșetorilor care împânzesc orașul ar putea lua sfârșit în scurt timp. Conform primarului Ioan Turc, problema ar trebui să fie rezolvată până la finele lunii iunie.
Cum este posibil să intri în spital cu test Covid negativ și să ieși pozitiv? Explicațiile managerului Spitalului Județean, Gabriel Lazany aprilie 9, 2021 - Intrebat de un urmăritor al emisiunii Bistrițeanul Live cum e posibil ca un bolnav să intre în spitalul județean cu test Covid negativ și să iasă cu unul pozitiv, managerul unității medicale a prezentat situațiile în care se poate întâmpla acest lucru:
OPINII – Adrian Linca: Of, ce sport, ce chin, ce jale! aprilie 9, 2021 - Finanțarea sportului local este o bătaie de joc la adresa tuturor bistrițenilor care înțeleg ce înseamnă mișcarea și o umilință continuă pentru cei care se mai ocupă cu acest domeniu al vieții sociale.
Ioan Turc: Încă cercetăm situația cu cele două PUG-uri aprilie 9, 2021 - Primarul orașului a cerut un audit intern după ce au apărut informații în media că, la Primărie, s-ar lucra după DOUĂ PUG-uri. La un moment dat, audit-ul a fost finalizat, iar Ioan Turc explica faptul că există șanse să fie anunțat Parchetul. „Încă investigăm. Pe când am toate documentele, vă voi anunța ce am descoperit exact și ce măsură voi lua”, a declarat edilul.
Supă și desert, în curând în meniul bolnavilor internați la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2021 - Un proiect de hotărâre a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu vine să modifice alocația de hrană din spitalele din țară. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, alocația de hrană a unui bolnav nu poate fi mai mică de 16 lei. Managerul Spitalului Județean de Urgență spune că va reintroduce supa și chiar și un desert la una dintre mese.
VIDEO: Sever Mureșan, primarul din Telciu, despre cea mai mare provocare a ultimilor 16 ani de când conduce administrația locală aprilie 9, 2021 - Sever Mureșan conduce administrativ comuna Telciu de 16 ani, povestind, într-o emisiune la Bistrițeanul Live, care a fost cea mai mare provocare cu care s-a confruntat de când conduce comuna. „Toți au considerat că Telciu este o comună bogată și se descurcă singură, considerând că nu avem nevoie de sprijin. Dar, știți cum se spune – întotdeauna dai în calul care trage…”
FOTO: Oferte irezistibile la mobilier, la CASA RUSU aprilie 9, 2021 - Primăvară plină de culoare la CASA RUSU! Dacă te muți în casă nouă și vrei să  amenajezi interiorul sau pur și simplu te-ai gândit să schimbi mobilierul, la Casa Rusu găsești, până în 12 aprilie, oferte de nerefuzat. Îți poți schimba bucătăria, biblioteca, sau dormitorul, cu mobilier la un SUPER preț. Sau te poți bucura de un colțar nou, care să se asorteze perfect cu orice pată de culoare pe care vrei să o adaugi camerei tale...
VIDEO – Ce se mai fură la socialele din Viișoara? Curent! aprilie 9, 2021 - Jandarmii și reprezentanți ai Electrica au identificat o locuință din blocurile sociale care fura energie electrică printr-o racordare ilegală la rețeaua electrică, astfel încât consumul să nu fie înregistrat. Familia respectivă riscă amendă sau chiar închisoare.
VODAFONE a PICAT! Clienții, lăsați fără NICIO conexiune! aprilie 9, 2021 - Operatorul de telefonie VODAFONE se confruntă cu niște probleme grave! Semnalul pentru apel sau internet NU mai este disponibil niciunui client. Se pare că și la ei există această problemă, și nu se știe când se va rezolva.
NĂSĂUD: Începe reabilitarea termică a blocurilor! AMICII Building a semnat contractul cu primăria aprilie 9, 2021 - Primăria Năsăud a decis în privința constructorului cu care va colabora în vederea anveloparii termice a blocurilor din Năsăud. Este vorba de compania bistrițeană Amicii Building care va reabilita 9 blocuri din orașul academicienilor.
Noi restricții, de azi, în Bistrița și alte cinci comune! Starea de alertă în România – prelungită! aprilie 9, 2021 - Weekend-ul aduce noi restricții în Bistrița și în alte cinci comune, unde rata incidenței cazurilor COVID a trecut de 4 la mia de locuitori. Astfel, de azi și până duminică inclusiv, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația este restricționată de la ora 20.00. Autoritățile centrale au anunțat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României:
Vrei să participi la dezbaterea publică a Bugetului orașului?!? Trebuie să te înscrii, pentru că e EXCLUSIV online aprilie 9, 2021 - Administrația locală invitase bistrițenii luni, 12 aprilie, la dezbaterea publică a bugetului municipiului. Însă, dat fiind contextul pandemic, s-a decis ca dezbaterea să fie EXCLUSIV online. Așa că cei interesați trebuie să se înscrie, pentru a primi invitația aferentă pe ZOOM. Sunt și locuri limitate!
OPINII: Ia bugetul, nu-i bugetul, bine c-am închis bufetul! aprilie 8, 2021 - Am decis să scriu acest articol pentru că am văzut în proiectul de buget propus, care se află în stadiul de propuneri, câteva lucruri care mi-au sărit în ochi la o primă lectură a documentului PDF ,,Proiect-buget-municipiul-Bistrita-anul-2021”... 
Primăria Șieu o ia pe urmele orașului-stațiune Sângeorz-Băi și iese la pândă de nesimțiți aprilie 8, 2021 - După ce Primăria Sângeorz-Băi a apelat la camere video pentru a-i surprinde pe cei care depozitează gunoaie aiurea, în natură, a venit rândul Primăriei Șieu să apeleze la camere video pentru a-i descuraja pe nesimțiți.
FOTO: S-au deschis azi porțile la Grădinița „Albă ca Zăpada” din Beclean! Directorul general ADR NV, prezent la eveniment aprilie 8, 2021 - S-au deschis azi porțile grădiniței „Albă ca Zăpada” din Beclean - o investiție de aproape un milion și jumătate de euro. La eveniment a fost prezent și directorul general ADR NV. VEZI cum arată noua construcție:
Turc: Ce n-au reușit alte administrații, am reușit acum! Preluăm Cinematograful 23 August! aprilie 8, 2021 - Cinematograful 23 August va ajunge în administrarea Primăriei Bistrița. Cel puțin asta a susținut primarul Turc azi, într-o conferință de presă. „Ce n-au reușit alte administrații, că au mai fost încercări, se va face acum! Vom prelua Cinematograful 23 August!”, a declarat edilul. CE va face cu el: