VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate

VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate

Totul a început în 1983, când Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Electrotehnică Bucureşti (ICPE), pe atunci un colos cu 3.500 de angajați, și-a constituit câteva filiale. La Iași, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe și – spre surpriza multora – la Bistrița.

Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.

Institutul de Cercetare și Proiectare pentru Electrotehnică din Bistrița i se datorează unui fizician din oraș, Gheorghe Rusu. El a insistat cu mult succes ca o asemenea filială să existe și la Bistrița – a mai povestit in. dr. Grigore Vlad.

În 1989 Institutul din Bistrița avea 120 de angajați. Ideea era ca ICPE Bistrița să deservească prin activitatea de cercetare aplicativă – zona industrială”, a explicat ing. dr. Grigore Vlad.

Managerul ICPE Bistrița a recunoscut că muncește aici din 1985. De-a lungul timpului s-a ocupat de diverse proiecte, începând de la instalațiile pentru reglarea cuptoarelor de sticlă, la miniacumulatori, instalații pentru neutralizarea sarcinilor electrice, la fosta fabrică Netex.

Diversitatea era foarte mare. Erau colective mixte de ingineri electrotehniști, electroniști, chimiști, biologi, fizicieni. O lume cu foarte multă experiență. Aveai de la cine să înveți… A fost o perioadă foarte interesantă atunci, în primii ani. Poate că ai găsi și astăzi de la cine să înveți, dar parcă nu mai este timp. Lumea aleargă, tinerii sunt mai pragmatici, parcă nu mai au atâta răbdare… Dar nu se poate clădi nimic fără să înveți. Orice lipsă de studiu la timpul lui se regăsește mai târziu într-o lipsă de profesionalism…”, a mărturisit ing. dr. Grigore Vlad.

ICPE Bistrița, de la institut de stat, la societate comercială

Trecerea de la filiala unui institut bucureștean la societatea comercială cu capital integral privat s-a făcut în 2006, cu destule emoții. „Practic am cumpărat institutul la licitație. Am cumpărat acțiunile de la stat, și ne-am continuat activitatea… Înainte de 1989, în România erau 120-130.000 de cercetători. Era o forță imensă de muncă foarte calificată. După 1989, ei nu au mai putut fi susținuți financiar. Așa a început decimarea sistematică a institutelor de cercetare. Printr-o subfinanțare permanentă care se menține și azi, sub cotele oricărei țări europene. Azi s-a ajuns la sub 20.000 de cercetători atestați”, a recunoscut ing. dr. Grigore Vlad.

Managerul ICPE Bistrița a admis că după 1990 instituția a traversat o perioadă foarte dificilă.

Nu se știa încotro o luăm, nu se știa ce facem. Contractele de cercetare erau din ce în ce mai puține. Piața era destul de slabă și reticentă. Era la modă mai mult comerțul decât producția. În 1999, la ICPE Bistrița rămăseserăm doar 25 de oameni. Atunci am luat o hotărâre. Devenisem șef de filială și hotărârea să ne despărțim de București. Am luat-o pe un traseu propriu”, a mai povestit Grigore Vlad. 

Multe institute au supraviețuit în funcție de interesele managementului sau al oamenilor din interior. Multe au dat faliment ori s-au transformat în afaceri imobiliare.

Dacă înainte de 1989, aceste instute de cercetare funcționau pe baza unei strategii legate de industria românească, de cultură, medicină, și altele. După 1990 nu a mai existat niciun fel de strategie, totul s-a prăbușit – a mai punctat ing. dr. Grigore Vlad.

Ne-au tot întrebat dacă vrem să rămânem institut național public, sau să ne afiliem unei universități sau ne privatizăm… Privatizarea era însă foarte riscantă. Până în 2004, când guvernul Năstase a scos o lege de privatizare a institutelor de cercetare. Trebuia să prezinți o ofertă de privatizare care să ducă activitatea mai departe. Nu a fost atât de greu, pentru că nu a fost nimeni interesat. Au dat târcoale doi sau trei care voiau să se prezinte la licitație. Dar nu au putut să prezinte o ofertă corespunzătoare caietului de sarcini…”, și-a amintit ing. Grigore Vlad. 

Un episod important: Nu a trecut nimeni peste semnătura mea…

Multe institute de cercetare au depins de managementul existent în acele vremuri de cotitură. Și managerul ICPE Bistrița a avut parte de suficiente provocări. „Încheiasem un parteneriat cu Facultatea de Știința Mediului de la Universitatea Babeș Bolyai. Prin 2004 rectorul Universității Tehnice din Cluj, Gheorghe Lazea, căruia îi fusesem student, ne-a făcut o vizită, însoțit de două cadre didactice. Mi-a spus că există o hotărâre de guvern ca institutul să fie transferat la Politehnică. Am rămas fără replică.

Ulterior abia am primit o adresă de la Ministerul Cercetării. Ne informau acolo și despre hotărârea aceea de guvern și ne întrebau ce vrem să facem. Faptul că nu am fost de acord să fim transferați în curtea nimănui a contat enorm. Nu a trecut nimeni peste semnătura mea, semnătura unui director de firmă, practic. Deși nu aveam niciun fel de pile. Nicăieri pe tot traseul meu profesional, de altfel, nu există așa ceva…”, ne-a mai mărturisit ing. dr. Grigore Vlad. 

În prezent, la ICPE Bistrița muncesc 50 de specialiști cu studii tehnice. Aici se derulează atât activităţi de cercetare-dezvoltare, cât şi activităţi de producţie de echipamente şi implementare de tehnologii în domeniul protecției mediului.

Alte detalii fascinante despre ICPE Bistrița puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

Ionuț Simionca: 30 de ani, PNL și PSD au condus împreună Primăria Bistrița. Cine îi mai crede? septembrie 18, 2020 - Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, candidatul PMP la Primăria Municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, a lansat un apel la solidaritate împotriva partidelor tradiționale, PNL și PSD.
AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nu de donatori de plasmă, trombocite sau sânge este vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni. 
Bătrânica lovită de șoferița vitezomană a decedat! septembrie 17, 2020 - O mamă și fetița ei de nouă luni au ieșit azi la plimbare, prin  Șieuț. Li s-a alăturat și o vecină. Cele trei au fost lovite însă de o șoferiță vitezomană care a pierdut controlul mașinii într-o curbă periculoasă.
VIDEO. Mircea Romocea, despre primii pași realizați pentru centura ocolitoare a Năsăudului septembrie 17, 2020 - Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a anunțat în studioul Bistrițeanul Live, că s-au făcut deja primii pași pentru centura ocolitoare a Năsăudului. „Este o lucrare de mare anvergură, aproximată la 9,5 milioane de euro.”
Ionuț Simionca: Primăria va cumpăra și reabilita Stadionul „Jean Pădureanu” septembrie 17, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca, susține că Bistrița poate să redevină un punct de referință în sportul românesc dacă administrația publică dă dovadă de viziune și pune în practică proiecte de largă susținere populară în domeniu, cu mare impact în viitor.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud) – Un MESAJ pentru Ioan Turc și Lorand Toth: „Dați șansa și celorlalte partide să ia parte la procesul electoral” septembrie 17, 2020 - Silviu Rus, președintele PER Bistrița-Năsăud, adresează un mesaj public celor doi președinți Ioan Turc și Lorand Toth, făcând apel la solidaritate și colaborare. „Este o problemă de neconstituționalitate și de încălcare a prevederilor de la Veneția!
Via Transilvanica, traseul de drumeții pus pe picioare de Tășuleasa Social, a ajuns la 800 de kilometri! septembrie 17, 2020 - Un vis se transformă, cu pași mici, în realitate! Via Transilvanica a ajunge la 800 de kilometri. Tășuleasa Social, asociația care se află în spatele proiectului marchează cei 800 de kilometri în Sibiu, care, în premieră pentru România, a fost ales Capitala Europeană a Drumeției în 2021.
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, printre care un preot și un asistent medical, 18 bistrițeni externați și un deces septembrie 17, 2020 - Avem 1.356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 18 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.679 cazuri noi de infecție.
Bebeluș de nouă luni, mămica și o bunică, băgați în spital de o șoferiță vitezomană septembrie 17, 2020 - O șoferiță din Mărișelu a reușit să bage în spital un bebeluș, pe mămica acestuia și o bunică. Totul s-a întâmplat într-o curbă în care a intrat cu prea mare viteză, reușind și să se răstoarne, după ce a agățat pe cele două femei și căruciorul cu bebele.
N-a rămas cu geaca, dar a primit o lună cazare gratis …după gratii septembrie 17, 2020 - Tânărul care a lovit o vânzătoare și patronul unui magazin, pentru o geacă, a ajuns în arestul IPJ BN. Ieri, instanța din Năsăud a decis că adolescentul merită o pedeapsă mai dură pentru ce a făcut, așa că l-a trimis 30 de zile după gratii.
PNL BN: Traian Ogâgău nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal septembrie 17, 2020 - Ca urmare a înregistrării apărute în spaţiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistriţa-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal.
Robert Sighiartău : Cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud septembrie 17, 2020 - Robert Sighiartău a transmis că cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că ministerul va deschide 26 de sedii secundare ale Serviciului de Înmatriculări Auto.
Poliția și DGASPC s-au sesizat în cazul filmulețului în care primarul Traian Ogâgău își pedepsește unul dintre copii septembrie 17, 2020 - Inspectoratul de Poliție Județean, precum și DGASPC s-au autosesizat în cazul filmulețului în care apare fiica primarului Traian Ogâgău, pedepsită de tatăl său, pentru că ar fi fost obraznică. Deocamdată nu este cercetată o persoană anume, ci doar faptele.
Povestea din spatele accidentului mortal de azi-noapte. Totul ar fi pornit de la o glumă…proastă septembrie 17, 2020 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Ilva Mică. Un tânăr de 26 de ani și-a pierdut viața. Cel care a condus mașina ar fi vrut să facă o glumă. Dar aceasta s-a terminat prost, la 200 de metri de locul din care au pornit.
Aquabis: Fără apă, astăzi, în Bistrița, Beclean și Figa septembrie 17, 2020 - Două străzi din Bistrița rămân astăzi, 17 septembrie 2020, fără apă potabilă. Defecțiuni, semnalate la rețeaua de apă potabilă din Beclean și Figa: 
FOTO/VIDEO: Accident mortal în Ilva Mică provocat de un tânăr fără permis septembrie 16, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. În urma impactului, o persoană a decedat. În urma verificărilor polițiștii au descoperit că șoferul vinovat de producerea accidentului nu are permis de conducere.
EDITORIAL: La copil v-ați gândit? Sau doar la lupta politică? Nu v-ar fi rușine! septembrie 16, 2020 - Ați întrecut orice limită! ÎNCETAȚI! ACUM! Ați ajuns să vă jucați cu sufletul unui copil în lupta voastră politică mizerabilă... Chiar nu aveți nici un Dumnezeu! Este viral un video cu primarul din Sângeorz-Băi, video în care dincolo de acuzațiile care i se aduc primarului apare și fiica sa, într-o poziție degradantă și umilitoare.
Încă o criză a vârstei mijlocii: S-a urcat pe moped, rupt de beat, și-a ajuns…la spital septembrie 16, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a ajuns ieri la spital. Asta după ce s-a urcat pe un moped, deși nu avea permis de conducere și era și rupt de beat. A pornit la drum, s-a răsturnat și acum e sub îngrijire medicală.
VIDEO: Excedent de spațiu, la Spitalul orășenesc din Năsăud. Cum vrea Mircea Romocea să îl exploateze septembrie 16, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Mircea Romocea din Năsăud a explicat care sunt proiectele derulate în Năsăud. „La finalul celui de-al doilea mandat pot veni cu o carte de vizită în fața năsăudenilor. Sunt 22 de proiecte finalizate, și alte 10 investiții în derulare și implementare...”, a precizat Mircea Romocea.
VIDEO. Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, despre un proiect revoluționar de grădiniță japoneză septembrie 16, 2020 - „Astăzi pare incredibil, dar pe măsură ce va trece timpul – veți vedea că totul va deveni credibil, iar proiectul va fi și implementat”, a explicat Nicolae Moldovan, primarul din Beclean. S-a referit, între altele, și la un concept revoluționar de grădiniță japoneză care va fi inaugurată, în curând, la Figa.