VIDEO- Lazany: Am propus obligarea prin lege a medicilor de familie să facă de gardă la UPU

VIDEO- Lazany: Am propus obligarea prin lege a medicilor de familie să facă de gardă la UPU

Aglomerația de la UPU este cea mai mare problemă. Atât a cadrelor medicale cât și a pacienților. Totuși, mulți din cei ce se prezintă la Urgențe NU au o urgență. Managerul Spitalului Județean a propus obligarea prin lege a medicilor de familie să facă de gardă la UPU.

La Spitalul Județean Bistrița, secția cu cel mai mare deficit de personal e la UPU, unde nu sunt destui medici. Asta deoarece medicina de urgență e o ramură grea, indiferent de câte bonusuri și avantaje le sunt oferite celor ce ar veni să lucreze.

„Deficit de medici mai avem la UPU. Am făcut până acum patru concursuri și nu am avut nicio prezentare. Și mai avem nevoie de un medic radiolog ca să închidem linia de gardă ce am deschis-o la UPU, la CT. Pe medicina de urgență sunt foarte puțini. E o specialitate medicală grea și medicii absolvenți nu o aleg la rezidențiat. Și anul acesta, chiar m-am uitat, pe rezidențiat, au fost singurele locuri neocupate. Ca să fie atractivă medicina de urgență, ar trebui să li se ofere condiții și facilități. Nivelul de stres e foarte mare. Eu încă nu am prins un medic de la UPU care să iasă la pensie. Pleacă ei. De altfel, în alte țări, nu ai voie să lucrezi în UPU mai mult de 10 ani, după care ești mutat pe altă specialitate”, a spus Gabriel Lazany.

La Bistrița, medicilor li se oferă apartament, sporuri maxime, preiau medici din rezidențiat, din anul III tocmai pentru a-i pregăti și a le oferi un loc de muncă stabil pe când termină studiile.

Am reușit să aducem acuma două fete de la Cluj, care au început să facă gărzi. Rezidente la Cluj, că ele nu sunt din Cluj. Să sperăm că la finalizarea rezidențiatului, peste un an jumate, vor rămâne la Bistrița. Ne-ar rezolva, în mare parte, problema”, a spus optimist managerul Spitalului.

O altă rezolvare a problemei ar fi ca medicii de familie să facă gărzi la UPU. Doar că, deși au la dispoziție numeroase facilități, medicii de familie nu s-au arătat interesați să colaboreze. Aceștia ar avea la dispoziție bază materială performantă, plus doctorii care sunt de gardă pe diferite specialități, în cazul în care pacientul ar avea nevoie și de un control pe o anumită specialitate.

I-am propus doamnei ministru Sorina Pintea să introducă în lege obligativitatea ca medicii de familie să facă de gardă în UPU. Altfel nu văd cum am putea degreva UPU ăsta și va fi tot mai greu”, a spus Gabriel Lazany.

Anul trecut, 44.000 de pacienți au trecut pragul UPU. Iar de când s-a modernizat UPU Pediatrie, media zilnică de pacienți este de 85 de copii care se prezintă. Cu toate aceste, multe cazuri nu sunt urgențe.

 

 

 

FOTO: S-a încheiat cu bine prima ediţie a Cupei Cârlionț la Șah pentru Juniori decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost prima ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
PROVOCARE: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta, alături de echipa Cheers! decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină. 
FOTO/VIDEO: Cei mai buni dintre bistriţeni au fost sărbătoriţi şi premiaţi azi de Primăria Bistriţa decembrie 13, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița”, astă-seară, la Palatul Culturii. Ceremonia a debutat cu un film documentar regizat de Ciprian Moldovan şi dedicat jurnalistului bistriţean  interbelic – Gustav Zikeli. Lia Band ne-a introdus în atmosferă, interpretând un celebru hit al Tinei Turner - You’re simply the Best...
Pa, Complex Polivalent sportiv din Wonderland decembrie 13, 2019 - Într-o conferință de presă, liderul PNL Ioan Turc a precizat că complexul polivalent sportiv din Wonderland nu este o prioritate, existând șanse mari ca un astfel de proiect să nu fie finanțat.
Amendat de polițiști, pentru că… a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după ce a băgat în mormânt un tânăr decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.