12.3 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

VIDEO: Psihoterapia ar trebui inclusă în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19

Dr. Nicoleta Dumitrean, medic UPU – SMURD și fost pacient COVID, a fost prezentă în studioul Bistrițeanul LIVE și a povestit despre experiența traumatizantă prin care a trecut ca pacient infectat cu coronavirus. Aceasta a spus că stresul psihic este foarte puternic, iar psihoterapia ar trebui să facă parte din tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

Printre medicii bistrițeni infectați cu COVID-19 se numără și Dr. Nicoleta Dumitrean, medic specialist în medicina de urgență. Aceasta a fost prezentă în studioul Bistrițeanul LIVE și a vorbit despre modul în care a contactat virusul și despre experiența traumatizantă prin care a trecut ca pacient infectat cu coronavirus.

„M-am simțit rău, foarte rău, din postura de pacient. Mă gândesc și acum cum se simt pacienții care află că sunt pozitivi de COVID. Te simți rău, ești izolat. Cumva se uită la tine toată lumea ca la un pacient care ar avea lepră… Ești ca un lepros efectiv…”, a mărturisit Dr. Nicoleta Dumitrean.

Mai multe despre experiența prin care a trecut ca pacient infectat cu COVID-19 puteți reciti în materialul de mai jos:

VIDEO: Mărturia unui medic din prima linie infectat cu COVID-19 – „Toată lumea se uită la tine ca la un lepros”

Dr. Nicoleta Dumitrean spune că după ce a avut de a face cu această experiență a ales să se ocupe în special de pacienții suspecți că ar fi infectați cu coronavirus care se prezintă la Unitatea de Primire Urgențe Bistrița pentru a-i ajuta să nu treacă prin ceea ce a trecut ea.

„Se evită contactul cu suspecții COVID ca protocol. Eu mi-am propus, trecând prin ipostaza de pacient care a fost izolat, să nu fac așa cu pacienții mei. Pe mine m-a durut atitudinea asta și chiar nu îmi doresc să fac același lucru cu oamenii care trec prin aceeași boală și ipostază ca mine. Încerc să merg să vorbesc cu ei, să îmi spună ce îi doare, să îi consult, să văd despre ce e vorba. Nu am timpul necesar să stau să fac psihoterapie cu ei (…) După simptome și după cum se prezintă îmi dau seama că sunt obosiți. Au o stare de moleșeală care se vede înainte de a spune ei că au febră, cefalee… Dacă ești un pic atent se vede. De fiecare dată când am avut o suspiciune, mi s-a confirmat. În fiecare tură am cazuri în care sunt aproape sigură că sunt pozitivi, doar că nu am testul în urgență. Printre cele mai frecvente simptome se numără oboseala. Insist pe oboloseală pentru că nu este cea de zi cu zi. Pacienții nu vin să spună de oboseală, dar eu îi întreb”, povestește Dr. Nicoleta Dumitrean.

Pentru a trece mai ușor peste tot stresul care se creează în jurul pacienților, medicul spune că pentru a evita o experință traumatizantă, psihoterapia ar trebui să fie introdusă în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

„Insist că ar trebui și că e nevoie de psihoterapie în tratament. Chiar ajungi în punctul în care cedezi psihic. Cred că ne influențează foarte mult ce vedem. Și televizorul, și știrile și atunci clachezi”, a concluzionat Dr. Nicoleta Dumitrean.

Dacă ați ratat sau doriți să revedeți momente din emisiunea în care Dr. Nicoleta Dumitrean a discutat despre experința traumatizantă prin care a trecut ca pacient infectat cu COVID-19, puteți să o urmăriți în materialul video de mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/3428441723881417/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.