4.7 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 3, 2022

S-a prăbușit o parte a acoperișului bisericii din Vermeș: Este nevoie de ajutorul nostru, pentru o intevenție rapidă!

O parte din acoperișul bisericii gotice din Vermeș s-a prăbușit ieri, sub presiunea zăpezii masive care s-a topit! Avertismentul vine de la voluntarii Petrus Italus Trust. „Prieteni, avem nevoie de susținerea voastră…”

Ieri a căzut o parte din acoperișul bisericii (foste) evanghelice din Vermeș. Expusa intemperiilor, biserica poate pieri până la intervenția planificată din toamnă”, au anunțat cu îngrijorare voluntarii Petrus Italus Trust.

Pentru multi cunoscători, biserica din Vermeș este cel mai interesant monument istoric din zona rurală a județului. Ne permitem oare deteriorarea, eventual terminală, a acestei bijuterii de arhitectură gotică, cu straturi de baroc?

O fetiță din sat a fost cea care a semnalat tristul eveniment. Fetița, alături de bunicul ei, a dat o mână de ajutor în timpul săpăturilor arheologice – a explicat Oana Turdean pentru Bistrițeanul.ro.

Voluntarii Petrus Italus Trust subliniază că evenimentul demonstrează cât de gravă este starea acestui monument extraordinar. 

Camelia Târnovan, directorul Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a confirmat că „din păcate, biserica gotică din Vermeș se află în precolaps structural. Așteptăm de foarte mulți ani o variantă de salvare a acestei biserici. Este un monument istoric extrem de valoros, cu elemente care încep în secolul 14 și vin până în secolul 20”, a explicat Camelia Târnovan într-o emisiune AS Tv moderată de Vasile Duda.

Biserica din Vermeș este una dintre puținele biserici fortificate care mai există în Bistrița-Năsăud. A fost construită peste o necropolă din epoca bronzului. Are în interior o întreagă „capelă sixtină” de pictură gotică.

Prin proiectul Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud, Petrus Italus Trust a depus deja dosar de finanțare națională. Obiectivul principal este punerea în siguranță a bisericii.

Până atunci, însă, cei care iubesc istoria acestor locuri și monumentele din zonă, sunt invitați să acționeze. 

Vă puteți implica contribuind la urgentarea lucrărilor de punere în siguranță. Donați în contul: IBAN:  RO26BRDE060SV46964260600

Titular cont: Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean.

BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița.

Pentru mai multe detalii și înscrieri vă rugăm se ne contactați la:

  • 0755.600.115
  • sau 0754.552.125

Ambulanța pentru Monumente se apucă de treabă și în Bistrița-Năsăud! Cum poți da și tu o mână de ajutor

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Alegeti cateva monumente reprezentative din judet si renovati-le.
    Restructurati acest birou ce zice ca’ se ocupa’cu mon. istorice,
    Restul, e frectie la un picior de lemn,din cand in cand mai cade cate un acoperis, iar atunci ei cer ajutor si publica nr. cont!

  2. Ați stat de 30 de ani în fotolii calde , înbogățiindu-vă și îngrășîndu-vă . Ați făcut burți mari din banii mei iar acuma îmi trimiteți nr, de cont ? Nu vă e rușine ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...