12.4 C
Bistrița
duminică, iunie 16, 2024

S-a prăbușit o parte a acoperișului bisericii din Vermeș: Este nevoie de ajutorul nostru!

O parte din acoperișul bisericii gotice din Vermeș s-a prăbușit ieri, sub presiunea zăpezii masive care s-a topit! Avertismentul vine de la voluntarii Petrus Italus Trust. „Prieteni, avem nevoie de susținerea voastră…”

Ieri a căzut o parte din acoperișul bisericii (foste) evanghelice din Vermeș. Expusa intemperiilor, biserica poate pieri până la intervenția planificată din toamnă”, au anunțat cu îngrijorare voluntarii Petrus Italus Trust.

Pentru multi cunoscători, biserica din Vermeș este cel mai interesant monument istoric din zona rurală a județului. Ne permitem oare deteriorarea, eventual terminală, a acestei bijuterii de arhitectură gotică, cu straturi de baroc?

O fetiță din sat a fost cea care a semnalat tristul eveniment. Fetița, alături de bunicul ei, a dat o mână de ajutor în timpul săpăturilor arheologice – a explicat Oana Turdean pentru Bistrițeanul.ro.

Voluntarii Petrus Italus Trust subliniază că evenimentul demonstrează cât de gravă este starea acestui monument extraordinar. 

Camelia Târnovan, directorul Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a confirmat că „din păcate, biserica gotică din Vermeș se află în precolaps structural. Așteptăm de foarte mulți ani o variantă de salvare a acestei biserici. Este un monument istoric extrem de valoros, cu elemente care încep în secolul 14 și vin până în secolul 20”, a explicat Camelia Târnovan într-o emisiune AS Tv moderată de Vasile Duda.

Biserica din Vermeș este una dintre puținele biserici fortificate care mai există în Bistrița-Năsăud. A fost construită peste o necropolă din epoca bronzului. Are în interior o întreagă „capelă sixtină” de pictură gotică.

Prin proiectul Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud, Petrus Italus Trust a depus deja dosar de finanțare națională. Obiectivul principal este punerea în siguranță a bisericii.

Până atunci, însă, cei care iubesc istoria acestor locuri și monumentele din zonă, sunt invitați să acționeze. 

Vă puteți implica contribuind la urgentarea lucrărilor de punere în siguranță. Donați în contul: IBAN:  RO26BRDE060SV46964260600

Titular cont: Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean.

BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița.

Pentru mai multe detalii și înscrieri vă rugăm se ne contactați la:

  • 0755.600.115
  • sau 0754.552.125

Ambulanța pentru Monumente se apucă de treabă și în Bistrița-Năsăud! Cum poți da și tu o mână de ajutor

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Alegeti cateva monumente reprezentative din judet si renovati-le.
    Restructurati acest birou ce zice ca’ se ocupa’cu mon. istorice,
    Restul, e frectie la un picior de lemn,din cand in cand mai cade cate un acoperis, iar atunci ei cer ajutor si publica nr. cont!

  2. Ați stat de 30 de ani în fotolii calde , înbogățiindu-vă și îngrășîndu-vă . Ați făcut burți mari din banii mei iar acuma îmi trimiteți nr, de cont ? Nu vă e rușine ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: