8 C
Bistrița
duminică, martie 26, 2023

VIDEO. Se fură lemn din Parcul Național Munții Rodnei? Valentin Grapini, primar Rodna: „Suntem în legalitate”

Invitat la emisiunea Direct în problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul.ro, primarul Valentin Grapini din Rodna a vorbit și despre problemele referitoare la lemnul de foc.

S-a încheiat studiul de fezabilitate referitor la Parcul Național Munții Rodnei. Proiectul urmează să fie depus la POIM și are mari șanse să fie finanțat.

De multe ori am auzit comentarii de genul – Faceți drumuri ca să fure oamenii lemne mai ușor. Dar nu este așa. Facem drumuri ca să vină turiștii în zonă pe un drum așa cum ar trebui ele să arate în anul 2020. În Parcul Național Munții Rodnei nu se exploatează lemnul. Sunt rangeri, sunt pădurari, este foarte bine venit și acel DNA al pădurilor…”, a precizat primarul Valentin Grapini.

Cititorii Bistrițeanul.ro au semnalat că prin zonă trec zilnic foarte multe mașini încărcate cu lemne. Primarul a replicat că mașinile nu vin din Parcul Național.

Comuna Rodna are în Parcul Național Munții Rodnei 1200 de hectare. Din fericire pentru noi sunt în zonă de strictă protecție. Avem un amenajament silvic după care facem exploatări forestiere. Avem posibilitatea de a tăia din pădurile noastre de 4000 de hectare 12.000 de metri cubi anual”, a explicat Valentin Grapini.

Primarul a mai spus că această cifră trebuie respectată. „Sunt rărituri și acțiuni de igienizare prioritare, conform codului silvic”, a mai spus Valentin Grapini.

Controale tendențioase la Primăria din Rodna. „Suntem în legalitate…!”

„Având în vedere că avem foarte multă masă lemnoasă în depozite, eu am luat hotărârea, împreună cu cei din Consiliul Local, ca lemnul de foc să ajungă la populație. În administrațiile trecute, lemnul de foc ajungea la agenții economici.

Valentin Grapini a mai subliniat că la ora actuală se oferă 2.000 de metri cubi către populație. 1000 de metri cubi s-au distribuit deja populației, în primăvară.

„Sigur că deranjezi anumite firme de specialitate când iei asemenea măsuri. Dar avem produsele principale și celelalte produse care se reflectă în activitatea agentului economic”, a mai explicat Valentin Grapini.

Au fost multe controale la Primărie pentru lemnul de foc, inclusiv de la Ministerul Mediul Pădurilor… Au constatat că suntem în legalitate. Avem depozite de masă lemnoasă autorizate temporar, până la sfârșitul lunii mai. În curând vom avea și un depozit autorizat definitiv la Kilometrul 4 pe Valea Vinului”, a mai punctat Valentin Grapini.

Alte detalii despre problemele administrative din Rodna puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F264876734922863%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...