6.8 C
Bistrița
duminică, martie 26, 2023

VIDEO: Uimitoarea poveste a castelului Teleki din Posmuș, istorisită de Mihaela Ivan

Mihaela Ivan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, a povestit în studioul Bistrițeanul Live despre uimitoarea istorie a castelului Teleki din Posmuș.

Se împlinește un an de când avem acest brand de județ – Poarta Transilvaniei. Cu pași mărunți, dar serioși, facem treabă bună”, a subliniat Mihaela Ivan.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean a mai explicat că reabilitarea cu fonduri europene derulată de Consiliul Județean la Posmuș este parte integrantă din Poarta Transilvaniei.

Castelul Teleki de la Posmuș a fost preluat în proprietate de Consiliul Județean în 2008. În 2017 s-a reușit depunerea unui proiect pe fonduri europene care să reabiliteze monumentul arhitectural. 

Pentru mine Posmuș este acasă, acolo am copilărit. Am o mulțime de amintiri legate castelul Teleki, inclusiv stejarul îmi amintește de adolescența mea…”, a mărturisit Mihaela Ivan. 

Practic, cel mai în vârstă locuitor din Posmuș…

Stejarul din curtea castelului Teleki de la Posmuș datează din 1406 – a povestit Mihaela Ivan. „Este cel mai în vârstă locuitor al Posmușului… Împlinește 615 ani… La fel ca și castelul, a trecut prin tot felul de peripeții. A luat foc de două ori – o dată în 1920, când Ernő Teleki, ultimul grof al castelului, a reușit să adune comunitatea în jurul lui… Oamenii povestesc că atunci a urlat cât l-au ținut corzile vocale să vină toți sătenii să salveze stejarul…”, a mai povestit Mihaela Ivan. 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului județean BN a trecut în revistă și legendele locului.

De strajă la castelul Teleki a stat Sfântul Nepomuc. Era amplasat la dreapta intrării în castelul Teleki, alături de statuia Fecioarei Maria. Statui ale sfântul Nepomuc se găsesc și la Sibiu, dar și la Hunedoara, unde se află și Castelul Huniazilor. Se spune că acolo unde există o asemenea statuie, există și o taină. Cei care vor vizita castelul Teleki de la Posmuș sunt invitați, totodată, să-i descopere și tainele…”, a mai spus Mihaela Ivan.

Una dintre aceste taine se referă și la posibilitatea existenței unui tunel. „Legendele și oamenii locului povestesc despre un tunel care pornește de la biserica greco-catolică din centrul satului. Tunelul trece pe la castelul Teleki și ajunge la cetățuia din zonă”, a mai explicat Mihaela Ivan.

Alte detalii spectaculoase despre castelul Teleki din Posmuș puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...