20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

VIDEO: Un festival-eveniment amplu cât un an şcolar, la Bistriţa…?!

Avem prea multe festivaluri în judeţ? „Un festival de 2, 3, 4 zile cum avem noi în judeţ pare să fie – cel puţin ca perioadă de desfăşurare – cât se poate de decent şi modest…”, a remarcat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, la Bistriţeanul.ro.

Gavril Ţărmure a amintit că Festivalul George Enescu durează 3, 4 săptămâni în fiecare an. „Aici vin orchestre dintre cele mai strălucitoare, iar Bucureştiul arată dintr-o dată altfel… Parcă e o altă lume, un alt oraş. Nimeni nu are sentimentul că durează prea mult, iar sălile sunt de fiecare dată arhipline…”, a subliniat Gavril Ţărmure.

La fel stau lucrurile şi în cazul Festivalului de Teatru din Sibiu sau al Festivalului Internaţional de Film din Cluj, care se întind pe câte 10-12 zile.

La Bayreuth, în Germania se desfăşoară Festivalul Wagner, care are o tradiţie de aproape 200 de ani.  Evenimentele durează o lună de zile în care se cântă doar operele lui Wagner, de dimineaţă până seara târziu. Festivalul a fost înfiinţat în 1876 de Wagner însuşi, în Festspielhaus – un teatru de operă conceput special de compozitorul neamţ şi arhitectul Otto Brückwald… Deci nu cred că este vorba de un exces de festivaluri în Bistriţa-Năsăud…”, a mai spus Gavril Ţărmure.

Cum ar trebui să arate un festival-eveniment de impact la Bistriţa?

Cred că educaţia culturală a unei comunităţi nu se poate realiza doar prin circumstanţe festivaliere. Festivalul ar trebui să dureze ca şi anul şcolar, ca anul universitar – din septembrie până la începutul verii… În felul acesta, prin frecvenţă şi insistentă consecvenţă se poate impregna o educaţie culturală corespunzătoare…”, a mai spus Gavril Ţărmure.

Acesta a precizat că ar prefera, în locul unui festival amplu, mai degrabă evenimente culturale distincte şi periodice. „Într-un exerciţiu managerial în domeniul administraţiei culturale – este foarte important să propui tot ce este mai bun, astfel încât oamenii să aibă de unde alege… Deşi lumea este tentată să aleagă facilul şi comercialul care nu presupun niciun fel de exigenţă. Care nu te obligă la niciun efort şi nici un fel de co-participare…”, a recunoscut Gavril Ţărmure.

Nu sunt pentru festivaluri care să asigure consumul cultural al unui oraş. Sunt pentru lucrurile care se desfăşoară periodic, ca la şcoală…”, a mărturisit Gavril Ţărmure la Bistriţeanul.ro.

Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a amintit, în acest sens, de Altfest – organizat în 1999 şi 2000 – un festival care propunea bistriţenilor, timp de o săptămână, o mulţime de spectacole de teatru în spaţii neconvenţionale.

Ce anume înseamnă autentic şi tradiţional în folclorul judeţului Bistriţa-Năsăud sau cum priveşte Gavril Ţărmure festivalul Nunta Zamfirei – puteţi afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F915818458816911%2F&show_text=0&width=560″ /]

Foto deschidere – Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.