11.1 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

VIDEO: Un proiect fantastic, în mâinile noastre…! O experiență de neuitat

Sunt o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București sau Mureș și au un proiect de suflet, un proiect extraordinar din care putem să facem și noi parte. În schimb, avem onoarea să participăm la o experiență de neuitat…

Este vorba despre Mocănița Transilvaniei, trenul cel mic și îngust din Câmpia Transilvaniei care încă provoacă o imensă fascinație și încă ne oferă spectaculoase peisaje – cu sate arhaice și pitorești, dealuri brăzdate cu livezi sau viță de vie și o adevărată grădină zoologică în jurul pădurilor de foioase.

Din fericire, încă se mai păstrează un tronson de cale ferata îngustă pe o lungime de 35 de kilometri, între Teaca (Bistrița-Năsăud) și Râciu (Mureș) pe care voluntarii de la Asociația Mocănița Transilvaniei l-au preluat în administrare de la Statul Român și pentru care luptă din răsputeri să-l readucă la viață.

Am început în anul 2015, iar de atunci ne-am concentrat înspre dezvoltarea proiectului de reabilitare a traseului: lucrări de mentenanță la calea de rulare, erbicidare, cositul vegetației, defrișarea arbuștilor crescuți în gabaritul liniei, curățarea pasajelor, masurători topografice, instalarea panourilor informative…”, povestesc cei de la Mocănița Transilvaniei.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/txyz3L4o1g4″ /]

Acum au nevoie de ajutorul nostru pentru a construi primul depou al Mocăniței, în capătul traseului din gara Teaca. Depoul este necesar pentru drezină – cel mai important mijloc de transport care îi ajută să se deplaseze pe traseu și îi ajută în toate activitățile necesare: plimbări cu turiști, curățatul vegetației, erbicidat, intervenții la calea de rulare etc.

Tocmai de aceea, în această primăvară ne dorim tare mult să construim un mic depou pentru drezina noastră, fiindcă în ultimii 3 ani a fost cazată în curtea unui localnic binevoitor… De fiecare dată trebuia transportată 100 de metri până la calea ferată, ceea ce implica mult efort”, explică voluntarii.

Depoul va fi extrem de util în deplasarea dezinei la diferite lucrări și le va asigura voluntarilor și un spațiu în care să-și țină utilajele.

Depoul va avea o suprafață de 32 metri pătrați, construit pe structură din lemn, pereți din scândură cu acoperiș din OSB și țiglă bituminoasă. Ne dorim ca din punct de vedere estetic să se încadreze cât mai plăcut în arealul gării, construită în anul 1914. 

Pentru a construi această clădire avem nevoie de materiale de construcție în valoare de 10.000 lei, iar pentru manopera vom apela la meșteri locali din Teaca și voluntari din Asociatia Mocănița Transilvaniei”, mai spun voluntarii.

Ei au deschis și o campanile de sprijin la care avem onoarea să participăm fiecare dintre noi: „Avem mare nevoie de sprijinul tău pentru ca proiectul Mocăniței din Câmpia Transilvaniei să se dezvolte! Fii unul dintre susținătorii noștri, iar noi te recompensăm cu o experiență de neuitat cu drezina pe traseul Mocăniței!”, anunță voluntarii asociației.

Puteți opta să contribuiți cu o anumită sumă accesând linkul de AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.