VIDEO: Voi știți care este arma secretă a copilului dumneavoastră…?

VIDEO: Voi știți care este arma secretă a copilului dumneavoastră…?

Care credeți că este arma secretă a copilului dumneavoastră, pentru a atinge excelența, în orice domeniu? Vă închipuiți cum ar arăta copilul vostru peste 20 de ani? Cât de bine își cunoaște și își stăpânește emoțiile? Știe care sunt punctele lui forte sau slăbiciunile?

La sediul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița (CJRAE) s-a desfășurat recent conferința județeană „Crește-mă sănătos!”, care i-a avut drept invitați pe psihologul Bianca Florea și nutriționistul Lorena Someșan.

Ni s-a părut important să facem publice concluziile la care am ajuns în urma proiectului Joacă-te cu mine, proiect care se desfășoară la noi în Grădinița „Rază de Soare” de câțiva ani deja… Proiectul se adresează în primul rând părinților, pentru că am constatat în ultimii 10 ani că părinții nu mai știu ce anume, când sau cum să procedeze cu copiii în acel scurt timp pe care îl au la dispoziție… mai ales că unii dintre ei au chiar câte două, trei joburi. Am considerat important să chemăm niște specialiști care să ne ajute să înțelegem cum putem să punem anumite limite în comportamentul copilului, astfel încât drumul lor în viață să fie mai lin, dar și cum anume să procedeze părinții pentru a exploata la maximum timpul și așa limitat pe care îl petrec alături cu copii…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Viorica Farcaș, directoarea grădiniței „Rază de Soare”.

Proiectul aplicat în grădinița din Bistrița a fost descris pe scurt de consilierul educativ al instituției de învățământ, educatoarea Antoneta Oruna, în timp ce psihologul Bianca Maria Florea i-a provocat pe părinții prezenți la câteva exerciții de imaginație, prezentând, interactiv detalii și informații esențiale despre dezvoltarea socio-emoțională a copiilor.

Care credeți că este arma secretă a copilului dumneavoastră, pentru a atinge excelența, în orice domeniu…? Vă închipuiți cum ar arăta copilul vostru peste 20 de ani?”, s-a adresat psihologul celor prezenți, subliniind, în final, că arma secretă pentru fiecare copil sunt chiar părinții și felul în care aceștia reușesc să-l sprijine și să-l ajute să devină independent.

Bianca Florea a vorbit și despre competențele emoționale de ordin personal, de ordin social – cum ar fi empatia pe care copiii o resimt atunci când sunt învățați să participe activ la îngrijorările celorlalți, să îi ajute pe ceilalți și să perceapă corect relațiile de putere, dar și sociabilitatea sau acceptarea necondiționată a celorlalți.

Psihologul a povestit părinților și educatorilor prezenți și despre obiceiurile mentale pozitive care ajută la dezvoltarea sistemului de organizare în viața copilului sau despre cum ar putea fi copilul ajutat să-și stabilească obiective sau să-și planifice timpul.

Mai multe detalii despre proiectul care a generat această conferință puteți reciti accesând linkul de mai jos:

FOTO/VIDEO: Vă închipuiți părinți recitând poezii la serbări, în locul copiilor? Se întâmplă într-o grădiniță din Bistrița

Conferința județeană a fost organizată de Grădinița cu Program Prelungit „Rază de Soare”, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr 1, Cabinetul individual de nutriție Lorena Someșan și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița.

VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).