11.1 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

VIDEO: Zilele filmului maghiar, la Bistrița!

În avanpremieră naţională, exclusiv la Bistriţa, la Zilele Filmului Maghiar – cinefilii din oraș vor avea șansa să urmărească o răscolitoare poveste despre trecut, prezent şi viitor, dar și un film care a câştigat Ursul de Aur la Berlin în 2017 şi este nominalizat la Premiile Oscar în 2018:

Pentru că fiecare început este important, Centrul Cultural Dacia ne pregăteşte un eveniment special la început de august: trei filme de succes, în 6 şi 7 august – la  Zilele Filmului Maghiar!

Bistrițenii vor putea urmări pe marele ecran, la Centrul Cultural Dacia – On Body and Soul, câştigător al Ursului de Aur la Berlin în 2017 şi nominalizat la Premiile Oscar în 2018,  Budapest Noir – despre o crimă misterioasă într-o atmosferă unică, după al doilea război mondial în Budapesta şi Aurora Borealis: Luminile nordului, o poveste despre trecut, prezent şi viitor – în avanpremieră naţională, exclusiv la Bistriţa!

Cel mai nou film de Éva Gárdos, bine cunoscută pentru lucrările sale în filme cum ar fi An American Rhapsody (2001), Apocalypse Now (1979) and An Invisible Army.

Bazat pe cartea de succes a lui Vilmos Kondor, Budapest Noir spune povestea unei  misterioase crime, într-o atmosferă unică, după al doilea război mondial din Budapesta – un film realizat într-un stil excepțional! Filmul a avut avanpremiera în cadrul TIFF-ului și s-a bucurat de succes atât în cadrul proiecțiilor, cât și a sesiunilor Q&A-ul cu regizoarea, Éva Gárdos.

Budapesta, 1936: Când Ungaria trebuie să decidă dacă va fi următorul aliat al Germaniei naziste, reporterul specializat pe omoruri Zsigmond Gordon are altele pe cap. Un cinic care crede că le-a văzut pe toate, Gordon primeşte un pont care îl conduce la locul unei crime din partea rău famată a oraşului. O tânără frumoasă şi bine îmbrăcată zace moartă, având asupra ei doar o carte de rugăciuni iudaice. Investigaţia îl va arunca pe Gordon într-o lume a pornografilor, a bordelurilor şi a celulelor comuniste cu tentacule până la cele mai înalte eşaloane ale puterii. Sapă tot mai adânc, neştiind în cine să se încreadă şi ce motive ulterioare stau în calea sa şi a adevărului.

Aurora Borealis: Luminile Nordului (Aurora Borealis: Északi fény, 2017) este întoarcerea după o pauză de aproape opt ani a cineastei care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară: Márta Mészáros – autoare, printre multe altele, a filmelor Adopțiune (Ursul de Aur la Berlin, 1975) și Jurnal pentru copiii mei (Marele Premiu al Juriului la Cannes, 1984) – revine pe marile ecrane cu pelicula Aurora Borealis: Luminile Nordului, film care a avut avanpremiera în cadrul TIFF-ului anul acesta, regizoarea Márta Mészáros fiind omagiată cu un Premiu pentru întreaga carieră. Filmul urmează să fie lansat pe 24 august 2018, dar bistrițenii vor avea ocazia să-l vizioneze cu două săptămâni mai repede.

Despre trup și suflet („On Body and Soul”), cel mai de succes film maghiar al ultimilor ani și marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din 2017, va fi proiectat în premieră la Bistrița, în cadrul Zilelor Filmului Maghiar.

Despre trup și suflet este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire, dar mai ales despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.

Despre trup și suflet (titlu original: Teströl és lélekröl) reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena internațională a cinema-ului european, după 18 ani de absență. Precedentul ei film, Simon Mágus, lansat în 1999, a câștigat Premiul Special al Juriului la Locarno, iar filmul ei de debut, My Twentieth Century, a câștigat Camera d’Or la Cannes și a fost desemnat unul dintre cele mai bune 12 filme ungurești din toate timpurile.

Despre trup și suflet a fost nominalizat la Oscar 2018 categoria Cel mai bun film european și i-a adus actriței Alexandra Borbély premiul EFA pentru Cea mai bună actriță din Europa.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/0UE6IU2mhU8″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...