13.4 C
Bistrița
vineri, mai 20, 2022

Vinerea Patimilor: Timp al haosului și întunericului, fără protecție divină…

Vinerea Mare, Vinerea Seacă, Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră – cum este numită ziua de azi – este ziua în care a murit Mântuitorul Iisus Hristos și care deschide un timp al haosului şi întunericului. Oamenii rămân astăzi fără protecţie divină, susţin cercetătorii etnografi, amintind că în comunităţile tradiţionale se spunea că Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obişnuite.

Este o zi de post negru, iar cei mai superstiţioşi dintre bătrâni erau convinși că cine face vreun rău semenului său, în această zi, va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa.

Se mai credea că cine reuşeşte să ţină post azi va fi ajutat de Dumnezeu să scape de boli, să-i meargă bine tot anul, să fie ferit de necazuri şi nevoi. Pe vremuri circula şi superstiţia că dacă respectăm întocmai postul de azi, vom şti cu trei zile înainte când anume vom muri.

Femeile nu au voie să coacă azi pâine sau cozonaci, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului, şi nu au voie nici să se apuce de cusut, ţesut sau croşetat ca sa nu orbească şi să n-o supere pe Sfânta Vineri.

Abia mâine, în Sâmbăta Mare, gospodinele au voie să-şi pregătească cozonacii, să roşească ouăle (dacă nu au făcut-o în Joia mare) sau să coacă pasca.

Dacă în Vinerea Mare plouă, anul va fi roditor. În biserici nu se bat clopotele, nici măcar dacă moare cineva. În acest caz, preoţii au voie să folosească doar toaca pentru a anunţa moartea vreunui creştin pentru că este o zi a durerii şi a patimilor Mântuitorului.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: