Weekend relax: Cele mai frumoase secvențe, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”! (FOTO/VIDEO)

Weekend relax: Cele mai frumoase secvențe, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”! (FOTO/VIDEO)

Curiozități, impresii, detalii din și despre Festivalul „Valeria Peter Predescu” desfășurat zilele trecute, la Centrul Cultural „Dacia”… Și cred că cele ce urmează se potrivesc și contribuie la relaxarea dumneavoastră de weekend

25 și 26 aprilie 2018, la Centrul Cultural DACIA din Bistrița, au fost două zile de neuitat: ediția a IX-a a Festivalului concursValeria Peter Predescu”. V-am promis că revin cu detalii, mă țin de cuvânt.

 1. Curiozități

A fost cea mai completă și complexă reprezentare, din toate cele 9 festivaluri dedicate marii noastre interprete – Valeria Peter Predescu:

 1. Cu excepția Dobrogei, pe scenă au fost reprezentate toate „vetrele folclorice” ale României.
 2. Au fost 21 de concurenți adevărați – studiind muzica sau cu studii de muzică terminate – adică – aveau voce, talent, toți cântau cel puțin la pian, citeau cu lejeritate partitura și la repetiții puteau relua, de exemplu, de la „măsura” 24… fără greșeală.
 3. Maestrul Ștefan Cigu a lucrat în total 18 ore cu concurenții și a fost efectiv în scenă cu ei 6 ore!
 4. Bistrița se poate lăuda la această oră cu una din primele 4, cele mai performante orchestre profesioniste din România – se numește DOR ROMÂNESC! Cântă muzică populară, cafe-concert, operetă și uvertură de orice mare spectacol de music-hall. Cu repetiții prealabile poate acompania pe orice mare artist vocal al scenei române, indiferent de genul spectacolului.
 5. Toți interpreții au venit cu costume populare autentice din zonele lor folclorice, foarte frumos aranjate, purtate cu mare fală!
 6. Ediția a IX-a a beneficiat de cel mai competent și profesionist juriu posibil. Toți membrii săi au tangență directă cu muzica populară, cu poezia populară, cu folclorul. Au făcut parte din foarte multe echipe de evaluatori din România. Sunt onești și motivați în tot ceea ce fac. Cea mai bună dovadă: Nu au existat contestații și nu au fost nemulțumiri!

7. Iată, încă un semn că jurizarea a fost foarte corectă:  a câștigat cel mai tânăr concurent – talentatul cântăreț băcăuan ȘTEFAN ALEXANDRU NEGRU, de 16 ani!

 1. Spectacolele au fost televizate pentru televiziunea regională din Cluj și indirect pentru TVR Internațional – toți românii de pretutindeni pot să le vadă! Au fost date în direct la Radio România „Antena satelor” și transmise inclusiv în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria și Ucraina – zonele limitrofe graniței noastre.
 2. Dacă concursul a fost câștigat de cel mai tânăr interpret, e bine să vă spun că în spectacolul de gală a cântat îndrăgitul artist Petre Petruse, trecut bine de 60… de ani!

Potpuriu

Iată selecția mea:

 1. ELENA ANDRADA MĂDĂLINA BETEJ – Premiul I:
 2. . CĂTĂLINA ROTARU – Premiul II :
 3. FLORINA ELENA HAZBEIU – Premiul III și Premiul de popularitate (votul publicului): 

 4. ȘTEFAN ALEXANDRU NEGRU – Marele premiu și Trofeul Festivalului – ed. a 9-a – 2018: 
  1. ALEXANDRA CHIRA cu fratele ALEX la taragot – câștigătoarea din 2017 a Festivalului:

Celelalte videoclipuri le găsiți direct pe Youtube, accesând Mircea Seleusan Channel de unde vă puteți alege ce vă interesează din cele peste 130 de filmulețe postate de mine numai în anul acesta.

Cât despre fotografii, le-am selectat pe cele de mai jos. Voi mai pune și altele pe paginile mele de Facebook, pentru a nu supraîncărca ziarul. Încă o dată: FELICITĂRI SINCERE tuturor celor implicați în realizarea ediției din 2018. Festivalul „Valeria Peter Predescu” a fost de nota 10!

Turiștii vor avea în sfârșit acces la lacul de la Colibița! Zonă de promenadă iluminată și cu loc de plajă octombrie 15, 2019 - Autoritățile locale, sprijinite de cele județene, pregătesc o zonă de promenadă la Colibița, asigurând în sfârșit accesul turiștilor și bistrițenilor la lac. Aceasta se va întinde pe mai bine de 4 kilometri, va avea băncuțe și chiar și o zonă cu nisip unde se poate face plajă.
FOTO/VIDEO – Transportul elevilor la Rodna: Mămica insistă, autoritățile spun că nu se poate! octombrie 15, 2019 - O mămică din Rodna e dispusă să mute munți pentru fiul ei. Problema e legată de transportul la și de la școală. Deși instituțiile i-au spus că nu se poate, mămica insistă. Mai mult, e determinată să meargă până în pânzele albe. Urmează să ia legătura cu politicieni.
EXTRA: Se întâmplă în Bistriţa! octombrie 15, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: ni se pregăteşte o lume fantastică, cu peisaje nocturne, legende și personaje mitice, dansuri vechi și noi! Totodată, la Centrul Cultural Dacia, se lansează o nouă publicaţie:
Rostul de dimineaţă: Niciodată toamna… Când ies fantomele la vânătoare… octombrie 15, 2019 - Niciodată toamna nu fu mai frumoasă sufletului nostru copleşit de moarte… Dar şi când ies fantomele la vânătoare… nimic nu le poate sta în cale…!
FOTO: Roșcovan, câinele bătut crunt în Târlișua, pleacă în Germania! octombrie 15, 2019 - Roșcovan, un câine de aproape trei ani, a fost bătut cu bestialitate și lăsat aproape mort. Proprietarul de drept a venit din străinătate tot într-o suflare, ca să se ocupe de el. Acum, amândoi se vor întoarce în Germania. AFLĂ starea cățelului:
Cupa Casa EMA la înot: Zeci de medalii pentru sportivii din Bistriţa! octombrie 14, 2019 - Sâmbăta aceasta a avut loc cea de-a 9-a ediție a unui eveniment devenit deja tradiţie: Cupa Casa EMA la înot, cea mai importantă competiție de natație din județul Bistrița-Năsăud!
Încă o trecere la nivel cu calea ferată cu dale elastice. Pe unde vom trece ca-n palmă: octombrie 14, 2019 - Încă o trecere la nivel cu calea ferată din Bistrița va avea dale elastice, după cea de pe Drumul Dumitrei Vechi. De dale se va ocupa Primăria Bistrița, iar de semaforizarea sa - CFR.
S-a deschis CMC Brands! Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la ei! octombrie 14, 2019 - Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la CMC Brands în Piaţa Unirii Nr. 3! Un nou magazin şi-a deschis azi larg porţile, cu o mulţime de surprize pentru toţi bistriţenii îndrăgostiţi de blugi.
WEEKEND-ul polițiștilor: Drogați și beți la volan, infractori identificați și închiși, mașini recuperate octombrie 14, 2019 - A fost un weekend plin pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au depistat persoane bete sau drogate la volan. Au depistat, reținut și încarcerat diferiți infractori. Au descoperit și o mașină căutată de nemți. Iar dosarele penale și amenzile au curs ca pe bandă rulantă.
Gelateria Aniela: Toamnă cu miros de lapte și scorțișoară! octombrie 14, 2019 - Toamna aceasta e ...altfel! Și-a schimbat parfumul și miroase a lapte și scorțișoară! Fierbinți și puse împreună într-o ceașcă, numai bune de savurat. Cu ceai de ghimbir sau o cafea, servite în timp ce stai la Gelateria Aniela, cuibărit într-o pătură pe terasă sau înăuntru, la căldurică! Bineînțeles le poți găsi puse și separat, în preparate calde sau reci, depinde de poftele pe care le ai.
FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."