18.8 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

WONDERLAND: Marea hoinăreală după viceprimari! Să fie trei (PNL, USR-Plus și PMP) sau doi, unul de la PNL și unul de la PSD? Joac-o pe asta, Turc!

S-a dus și vara, s-au dus și alegerile locale. Speranțele cetățenilor scoboară încet, dar sigur, din rugăciuni spre  pământesc, acolo unde o nouă administrație a promis că vom fi ce-am fost și mai mult decât atât.

Știm numele primarului și așteptăm să fie numiți viceprimarii. Conform votului cetățenesc, consiliul local are o paletă cromatică îndreptată spre galben, astfel că noua administrație nu mai are nicio scuză în a înfăptui un plan cincinal în patru ani de mandat.

Se anunță și chiar sunt lupte intestine pentru funcțiile de vice. Moamăăăă, și ce lupte. Stați liniștiți, voi nu contați, acu se joacă politic și politica, ați mai auzit, e curvă, face și ce nu v-ați fi așteptat să facă.

Primarul nou ales a promis cu propria-i gură în campanie că viceprimar va fi Sorin Hangan, asta ca o răsplată a fidelității și muncii de echipă și bla, bla, bla. Totuși, alianța cu USR-PLUS implică o obligație, dacă nu cumva și bun simț, de a numi și un viceprimar al acestei formațiuni, plus postul de city manager. În treacăt fie spus, USR-PLUS a luat țeapă în campanie, fiind de acord să susțină candidatura lui Turc, fără să ceară și participarea pe listă comună la Consiliul Local. O țeapă pe care liberalii au îmbrobodit-o în promisiuni cu viceprimar și city-manager pentru USR-PLUS. Normal, acum ar trebui să se țină de cuvânt, însă s-au mai văzut cazuri când politica administrativă a ucis onoarea cuvântului dat.

Așadar, useristul Călin Stan, ar trebui să fie al doilea viceprimar, iar Lorand Sas (Plus) city managerul, conform înțelegerii politice făcute pentru susținerea lui Turc la primărie și retragerea candidatului de primar al USR-Plus, ceea ce a adus grave prejudicii politice formațiunii.

Dar, unde merg doi viceprimari, de ce n-ar merge și trei? Ca de exemplu, Silvia Galben de la PMP. 

Logica ar fi tot din politică și se pare că interesul de partid primează în fața interesului cetățenesc. Astfel, se știe că la Consiliul Județean, Radu Moldovan are nevoie de voturile PMP, în număr de patru, pentru a avea majoritate și a decide vicepreședinții. Unul, așa cum bistriteanul.ro a scris înainte de alegeri, ar fi liberalul Ioan Zăgrean, vecinul lui Radu Moldovan și prieten al acestuia! Wow! la naiba, să vedeți că am avut dreptate, și când liberalii ne făceau pesediști erau de fapt ei pesediști, lupi flămânzi care pozau în oi nevinovate. 

Majoritatea în Consiliul Județean nu poate fi „rezolvată” fără PMP, asta este clar. Dacă PMP „pune botul la vrăjeala” PSD la județ, atunci interesul pentru consiliul local este zero. Dar rețineți, la județ e miza mare, Radu Moldovan nu-și va permite să nu-și facă majoritatea pe care și-o dorește, iar pentru asta și-a aranjat deja cărțile din timp. Vice PNL și PMP l-ar coafa perfect astăzi. 

Totuși, Simionca nu vrea să-și dezamăgească electoratul și să facă o alianță cu dușmanul de clasă – PSD, așa că negociază dur cu ambele tabere, dar înclină spre liberali, acolo ar da bine la imagine pentru viitoarea candidatură neprihănită de deputat. 

Turc însă trebuie să joace politic și ca să nu se realizeze compromisul PSD-PMP de la județ trebuie să numească un viceprimar PMP. Pe Silvia Galben, de exemplu. Așadar, deodată avem trei viceprimari în joc. De altfel, în anumite cercuri primarul ales s-ar fi hazardat să afirme că vor fi trei viceprimari, doar că, ce să vezi, legea zice “maxim doi”.

Dacă împacă politic USR-Plus și PMP, își urcă în cap organizația municipală care așteaptă postul de viceprimar promis, dar asta convine și îi împacă pe liberalii de la județ, care și-ar putea numi un vicepreședinte care să-i stea în coaste lui Radu Moldovan. Și cu încă un vicepreședinte de la PMP e șah-mat la Radu Moldovan, n-are majoritate. 

Și totuși, e bine să citești astăzi presa de partid, care ceartă combinatorii, ca să vezi cum i se arată pisica lui Turc. 

Așadar, presa dreaptă, deontoloagă și nepartinică și categoric independentă ne prezintă astăzi o nouă așezare, care, vezi Doamne, ar respecta dorința electoratului: adică să fie un viceprimar de la PNL, ca de exemplu Urâte – zicem noi, care s-a înțeles mereu cu Radu Moldovan, și unul de la PSD – doar ei au ieșit pe locul 2, nu? Să se facă voia poporului doară, iar pe la spate interesul politic. Și PMP ducă-se pe pustii, că nu pot ei decide cu Orban să fie un viceprimar PMP la Bistrița și niciunul liberal. Vă știm deștepți, ziceți voi cum se poate realiza asta, și care ar fi alianța în CL contra naturii și cu daună totală la Turc, care acu tre să-i împace pe toți?! 

Ei, Turc, joacă-o pe asta! Ori trei viceprimari și e toată lumea fericită, ori se reface USL fix în inima Bistriței, în Consiliul Local? Există, totuși, în această variantă și un premiu de consolare pentru PNL. Zăgrean vicepreședinte la CJ. Să se respecte înțelegerea oraș contra județ până la capăt nu de alta, dar, la final toată lumea va fi fericită, iar electoratul chiar nu mai contează după alegeri, asta n-ați înțeles voi niciodată, dragi cititori…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...