Centrele sociale din județ, neîncăpătoare! Ce măsuri se iau:

Centrele sociale din județ, neîncăpătoare! Ce măsuri se iau:

Centrele sociale din județ, pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc, sunt neîncăpătoare. DGASPC a anunțat intenția de a atrage fonduri pentru realizarea de noi centre sau înființarea de noi servicii. Unde sunt cele mai mari nevoi:

Conform unui raport la nivelul județului, doar cinci primării, din 62 existente, au înființate servicii sociale. E vorbe de primăriile Bistrița, Beclean, Prundu Bârgăului, Teaca și Tiha Bârgăului.

La Bistrița, autoritățile locale și-au propus, ca pe lângă serviciile oferite în această arie, să mai înființeze o ramură. E vorba de realizarea de locuințe destinate protecției victimelor violenței domestice.

Primăria orașului Beclean intenționează să înființeze un centru social de zi pentru persoane vârstnice, persoane cu boli cronice, copii aflați în situații de dificultate, persoane care se confruntă cu diferite dependenţe, romi și persoane cu dizabilități, precum și un centru social de zi recreativ pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități.

Primăria comunei Măgura Ilvei își propune înființarea unui centru de îngrijire de zi și a unei cantine sociale pentru persoane cu dizabilități și copii aflați în dificultate.

Primăria comunei Teaca are în derulare un proiect de consolidare, extindere, modernizare a clădirii unde se desfășoară activitatea Unității de asistență medico-socială Teaca, prin care se urmărește majorarea numărului de paturi, de la 14 la 55 de paturi pentru persoanele cu nevoi sociale și de sănătate.

Primăria comunei Maieru își propune înființarea unui serviciu social în cadrul Centrului Rezidențial pentru Vârstnici “Sfinții Zaharia și Elisabeta” Maieru.

Din cele 18 centre existente, pentru copiii sau persoanele cu diferite probleme, sociale sau de sănătate, 14 sunt deja ocupate la capacitate maximă.

Astfel, cele trei locuințe protejate care se vor înființa vor avea capacitatea de 30 locuri. Transferul persoanelor adulte cu dizabilități din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți Beclean se va efectua astfel încât să fie asigurat accesul la serviciile oferite în centrul de zi.

Valoarea celor trei locuințe se ridică la 680.000 de lei și vor fi angajate 15 persoane. Suprafața unei case va fi de 230 mp și vor locui 10 persoane adulte cu dizabilități.

Centrul de zi ce se dorește a fi înființat costă aproximativ 140.000 de lei și vor lucra 8 persoane.

Chiar și un ONG dorește să-și extindă serviciile sociale oferite. Asociația Autism Europa a comunicat intenția de înființare a 3 servicii sociale, respectiv un centru de tip respiro pentru copii și tineri cu tulburări de dezvoltare, un centru de integrare prin terapie ocupațională pentru adulți cu diabilități și un centru de zi pentru copii și tineri cu dizabilități.

 

FOTO/VIDEO: GENIAL la doar cinci anișori! ianuarie 19, 2020 - Te uiți la el și nu pare cu nimic diferit față de un copil de 5 ani și șapte luni. Dar apoi, începe să-ți povestească despre planete și sateliții lor, despre dinozauri, sau să-ți arate niște steaguri și să-ți spună cărei țări îi aparține, care e capitala și unde pe glob se află! Atunci spui: David e GENIAL!
ATENȚIE la ghețuș și polei! Peste 100 de persoane au ajuns la spital cu fracturi și entorse! ianuarie 19, 2020 - Vremea rece a favorizat producerea de ghețuș chiar și pe trotuare. De la începutul lunii ianuarie, peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență cu entorse și fracturi.
Rostul de dimineață: Ne-au băgat în ceață… Și ne-au uitat acolo ianuarie 19, 2020 - Cine a avut ochi de văzut și suflet de simțit – a văzut și simțit: în ultimele zile (de aproape o săptămână) ceața a învăluit amenințător orașul… Ca să transmită – ce…?!?
FOTO: Impact frontal, la Cluj! De vină, un bistrițean! ianuarie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc în municipiul Cluj Napoca. Un bistrițean a pătruns cu mașina pe contrasens și a lovit o mașină condusă de un bărbat din județul Alba. Ambii șoferi, dar și încă două femei au ajuns la spital.
Handbal feminin- Cupa EHF: Odense Handbold vs Gloria Bistrița. „Mergem în Danemarca să dăm totul pe teren” ianuarie 18, 2020 - O spune Horațiu Pașca, proaspătul tătic al unui băiețel pe numele lui Sebastian, antrenorul principal al Gloriei 2018 Bistrița-Năsăud. După două remize pe care Gloria 2018 Bistrița-Năsăud le-a obținut în partidele cu polonezele de MKS Lublin și unguroaicele de la Erd HC, bistrițencele merg în Danemerca, acolo unde joacă duminică de la ora 16.00 contra Odense Handbold, în etapa a 3-a a Grupei C din Cupa EHF.
Ionuț Simionca îi trage pe liberali de mânecă: „Aștept să arate că sunt oameni de onoare” ianuarie 18, 2020 - PNL a reușit să își impună Guvernul Orban și cu sprijinul voturilor parlamentarilor PMP, inclusiv cu cel al deputatului Ionuț Simionca. Acesta și-a condiționat votul de susținerea financiară pentru proiectul Autostrada Nordului, proiect pentru care a strâns foarte multe voturi. 
„PNDL a contribuit major la dezvoltarea comunei Căianu Mic” – ce spune primarul Paul Știr despre cel mai blamat program: ianuarie 18, 2020 - Primarul comunei Căianu Mic, vicepreședintele PSD Bistrița-Năsăud  Paul Știr, spune că PNDL a contribuit foarte mult la dezvoltarea comunei pe care o păstorește și că programul, unul dintre cele mai blamate, nu a fost dedicat doar edililor social-democrați.
Bistrițenii care aruncă gunoiul aiurea, surprinși cu camere video. Big Brother pentru pubelele din orașe ianuarie 18, 2020 - Începând din acest an, pubelele vor fi supravegheate cu camere video în toate orașele din județ. Este cerința ADI Deșeuri pentru autoritățile locale, pentru a se asigura că bistrițenii se conformează și nu mai aruncă aiurea gunoiul.
VIDEO. Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean: O imensă instalație de răni deschise ianuarie 18, 2020 - „Istoria contemporană a devenit o enormă instalație care expune răni deschise. Lumea întreagă și-ar putea identifica aici originile. Însă puțini oameni reușesc să ofere și remediul. Teatrul contemporan încearcă să facă asta...”
O copiluță de la Centrul din Beclean nu s-a mai întors după vacanță! UNDE a fost găsită: ianuarie 18, 2020 - O fată de 13 ani, de la Centrul din Beclean, a fost învoită pe perioada vacanței să-și viziteze familia. Doar că aceasta nu s-a mai întors la Centru, iar responsabilii au anunțat poliția. UNDE a fost găsită minora:
Buletine noi, cu cip și amprentă, pentru români! ianuarie 18, 2020 - Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și bebelușii vor avea buletine.
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Piața Mihai Eminescu din Bistrița ianuarie 18, 2020 - Astăzi, 18 ianuarie 2020, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița, Piața Mihai Eminescu și străzile aferente.
FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.
Singura echipă de fotbal feminin din județ, ACS Heniu Prundu Bârgăului, dorită de campioana României, CFR Cluj. Bârgăuancele au spus ”PAS” ianuarie 17, 2020 - Stafful tehnic al singurei echipe de fotbal feminin din județul Bistrița-Năsăud, ACS Heniu Prundu Bârgăului, echipă care evoluează în prima ligă fotbalistică a țării, ocupând locul al șaselea, a susținut astăzi o conferință de presă.