Cu adevărat, EROI: Câștigă salarii sub limită, dar nu renunță la slujbă…

Cu adevărat, EROI: Câștigă salarii sub limită, dar nu renunță la slujbă…

La capitolul aparatură și spații sunt suficient de bine dotați, dar lucrurile nu stau la fel când vine vorba despre salariile cu care merg acasă în fiecare lună. „Cu toată sinceritatea trebuie să recunosc că salariile specialiștilor noștri sunt foarte, foarte mici… Au salarii mai mici decât orice alt specialist din domeniu. Și totuși nu renunță…

Ca și aparatură sau spații – suntem suficient de bine dotați, a admis Laura Filipoi, directorul Fundației Inocenți Bistrița, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat Gala Moș Nicolae pentru copiii cu dizabilități, organizată, în acest an de noua echipă managerială a fundației, din care fac parte Alexandra Chirlejan, Andrada Miron şi Ioana Hognogi.

Ea a admis că una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă centrul Inocenți Bistrița este aceea de a asigura salarii pentru specialiști. „V-o spun cu toată sinceritatea, este dificil să asigurăm salariile pentru specialiști. Pentru că orice proiect grant pe care îl câștigăm, acoperă partea de activitate și materiale, dar foarte puține acoperă și partea de salarii…

Laura Filipoi a adăugat că speră ca în viitor să existe și posibilitatea de contractare a serviciilor sociale și de sprijin din partea statului… „Oamenii sunt binevoitori, dar asta nu-ți oferă o sustenabilitate… Nu ne putem baza doar pe donații, sponsorizări și oameni de bine. Programe de genul acesta cred că ar trebui să fie susținute măcar parțial de Consiliul Județean, de Primărie și autoritățile care pot să facă lucrul acesta. Suntem recunoscători pentru spațiul oferit de Spitalul Județean și spațiul de aici, de pe Toamnei, unde ne desfășurăm activitatea… Este un mare avantaj pentru noi. În rest, doar proiectele sociale depuse la Primărie sau Consiliu acoperă plata unor salarii, pe o perioadă de 2, 3 luni…”, a mai spus Laura Filipoi.

50 de copii au beneficiat, doar în 2018, de programul de intervenţie timpurie derulat de Fundația Inocenți Bistrița, alți 35 de beneficiari s-au bucurat de programul „Eu şi familia mea”, iar 75 de copii au fost incluşi în programele educaţionale la Reteag și Slătiniţa. În Spitalul Judeţean de Urgenţă au trecut pragul locului de joacă amenajat de Inocenți Bistrița aproape 360 de copii, iar 160 de mame au avut parte de cursuri de susținere a capacităţii parentale. „În spatele acestor cifre care poate că vi se par mici sunt mii de ore de terapie…”, a punctat Laura Filipoi.

Avem 3 psihologi cu normă întreagă, un kinetoterapeut, un animator socio-educativ specializat și în meloterapie, avem asistenți sociali – practic toată gama de specialiști care pot să contribuie la atingerea potențialului maxim al unui copil cu dizabilități… Salariile lor sunt asigurate în principal de fundația mamă, Romanian’s Children Relief care ne susţin de 28 de ani, fiind principalii finanţatori, dar şi din donaţiile 2%…  Din aprilie a intrat în vigoare şi noua lege conform căreia microintreprinderile ar putea să redirecţioneze 20% din impozitul pe venit către organizaţiile acreditate, așa cum suntem și noi – acreditați ca furnizori de servicii sociale și licențiați pentru trei servicii sociale… Sperăm că anul viitor lumea va afla mai multe despre posibilitatea aceasta… Cu toată sinceritatea trebuie să recunosc că salariile specialiștilor sunt foarte, foarte mici… Dacă ar fi să mă gândesc la oameni de bine, atunci cei de la Fundația Inocenți să știți că sunt într-adevăr de admirat. Pentru că au salarii foarte mici în comparație cu orice alt specialist din domeniu și totuși nu renunță… Vin zi de zi și își fac treaba minunat…”, a mai spus Laura Filipoi.

DE CITIT: Faza cu fotbalul… Frumusețe, huliganism, dramă, umor, ipocrizie, seducție… ianuarie 19, 2020 - Care e faza cu fotbalul? Fotbalul înseamnă o mulțime de lucruri – complexe și contradictorii care se bat cap în cap... Fotbalul înseamnă memorie, istorie, loc pe hartă, clasă socială, gen, identitate familială, tribală sau națională...
FOTO/VIDEO: GENIAL la doar cinci anișori! ianuarie 19, 2020 - Te uiți la el și nu pare cu nimic diferit față de un copil de 5 ani și șapte luni. Dar apoi, începe să-ți povestească despre planete și sateliții lor, despre dinozauri, sau să-ți arate niște steaguri și să-ți spună cărei țări îi aparține, care e capitala și unde pe glob se află! Atunci spui: David e GENIAL!
ATENȚIE la ghețuș și polei! Peste 100 de persoane au ajuns la spital cu fracturi și entorse! ianuarie 19, 2020 - Vremea rece a favorizat producerea de ghețuș chiar și pe trotuare. De la începutul lunii ianuarie, peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență cu entorse și fracturi.
Rostul de dimineață: Ne-au băgat în ceață… Și ne-au uitat acolo ianuarie 19, 2020 - Cine a avut ochi de văzut și suflet de simțit – a văzut și simțit: în ultimele zile (de aproape o săptămână) ceața a învăluit amenințător orașul… Ca să transmită – ce…?!?
FOTO: Impact frontal, la Cluj! De vină, un bistrițean! ianuarie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc în municipiul Cluj Napoca. Un bistrițean a pătruns cu mașina pe contrasens și a lovit o mașină condusă de un bărbat din județul Alba. Ambii șoferi, dar și încă două femei au ajuns la spital.
Handbal feminin- Cupa EHF: Odense Handbold vs Gloria Bistrița. „Mergem în Danemarca să dăm totul pe teren” ianuarie 18, 2020 - O spune Horațiu Pașca, proaspătul tătic al unui băiețel pe numele lui Sebastian, antrenorul principal al Gloriei 2018 Bistrița-Năsăud. După două remize pe care Gloria 2018 Bistrița-Năsăud le-a obținut în partidele cu polonezele de MKS Lublin și unguroaicele de la Erd HC, bistrițencele merg în Danemerca, acolo unde joacă duminică de la ora 16.00 contra Odense Handbold, în etapa a 3-a a Grupei C din Cupa EHF.
Ionuț Simionca îi trage pe liberali de mânecă: „Aștept să arate că sunt oameni de onoare” ianuarie 18, 2020 - PNL a reușit să își impună Guvernul Orban și cu sprijinul voturilor parlamentarilor PMP, inclusiv cu cel al deputatului Ionuț Simionca. Acesta și-a condiționat votul de susținerea financiară pentru proiectul Autostrada Nordului, proiect pentru care a strâns foarte multe voturi. 
„PNDL a contribuit major la dezvoltarea comunei Căianu Mic” – ce spune primarul Paul Știr despre cel mai blamat program: ianuarie 18, 2020 - Primarul comunei Căianu Mic, vicepreședintele PSD Bistrița-Năsăud  Paul Știr, spune că PNDL a contribuit foarte mult la dezvoltarea comunei pe care o păstorește și că programul, unul dintre cele mai blamate, nu a fost dedicat doar edililor social-democrați.
Bistrițenii care aruncă gunoiul aiurea, surprinși cu camere video. Big Brother pentru pubelele din orașe ianuarie 18, 2020 - Începând din acest an, pubelele vor fi supravegheate cu camere video în toate orașele din județ. Este cerința ADI Deșeuri pentru autoritățile locale, pentru a se asigura că bistrițenii se conformează și nu mai aruncă aiurea gunoiul.
VIDEO. Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean: O imensă instalație de răni deschise ianuarie 18, 2020 - „Istoria contemporană a devenit o enormă instalație care expune răni deschise. Lumea întreagă și-ar putea identifica aici originile. Însă puțini oameni reușesc să ofere și remediul. Teatrul contemporan încearcă să facă asta...”
O copiluță de la Centrul din Beclean nu s-a mai întors după vacanță! UNDE a fost găsită: ianuarie 18, 2020 - O fată de 13 ani, de la Centrul din Beclean, a fost învoită pe perioada vacanței să-și viziteze familia. Doar că aceasta nu s-a mai întors la Centru, iar responsabilii au anunțat poliția. UNDE a fost găsită minora:
Buletine noi, cu cip și amprentă, pentru români! ianuarie 18, 2020 - Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și bebelușii vor avea buletine.
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Piața Mihai Eminescu din Bistrița ianuarie 18, 2020 - Astăzi, 18 ianuarie 2020, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița, Piața Mihai Eminescu și străzile aferente.
FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.