De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress, pe fiica acesteia, Andrada Diaconescu – redactor colaborator și având-o ca redactor șef cultural – România, pe doamna Mariana Popadânsei.

De curând am primit o invitație din partea ei de a participa la un eveniment cultural organizat la Brașov, în 11 mai, de Revista STARPRESS, la Librăria LIBRIS Ștefan Octavian Iosif.

Evenimentul a continuat în data de 12 mai la Sâmbăta de Sus, la Casa de Vacanță a domnilor Mariana și Ovidiu Popa, unde a avut loc o serată literară și s-a vizitat Mănăstirea Sâmbăta de Sus și Izvorul Părintelui Arsenie Boca.

Am răspuns cu drag acestei invitații de suflet, care mă onorează, de fiecare dată. Era un motiv de întâlnire, o sărbătoare a prieteniei, a cuvântului, a culorii și a muzicii.

Nu pot să nu spun că doamna Ligya a fost unul dintre primii directori care m-au invitat la manifestările literar-culturale organizate de dânsa și m-a găzduit în paginile revistei Starpress, încă de la început. Cu multă încredere.

La întoarcerea acasă, am privit cu drag fotogafiile de pe Facebook și am citit comentariul dânsei: ,,Mulțumesc BUNULUI DUMNEZEU – colaboratorilor și prietenilor prezenți la Festivalul Primăverii-Brașov, 11 aprilie 2019.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să răspund, mulțumindu-i, ca de fiecare dată, pentru onoarea și bucuria care ne-o face, invitându-ne pe toți, prieteni și colaboratori, cuprinși în toate antologiile pe care le editează dânsa și pe care le trimite apoi, ca ambasadoare de gând și faptă, în multe țări ale lumii.

Alături de Andrada, fiica dânsei, de fiecare dată se silesc să fie gazde deosebite, chiar și atunci când casa lor nu este „acasă”.

Într-o locație de renume, în centrul Brașovului, la Librăria Ștefan Octavian Iosif, am fost primiți cu drag de către doamna Augusta, managerul ei, găzduiți de către doamna Mariana și Ovidiu Popa, prietenii de condei din Brașov și mulți prieteni dragi, din lumea cărților. Am avut onoarea să-l cunosc pe distinsul critic literar Ion Popescu Topolog, membru al Uniunii Scriitorilor, precum și pe domnul  profesor Gheorghe Novac – critic literar, care au făcut recenzie la Antologia Scriitori români la început de mileniu III, precum și alte personalități culturale de la universitățile brașovene. Nu se putea găsi un cadru mai potrivit!

Încă de la început s-a citit mesajul de apreciere transmis de către Președintele Ligii Scriitorilor Români, domnul Alexandru Florin Țene, cel din Canada, al doamnei Melania Rusu Caragioiu, mesajul din Montreal transmis de redactorul-șef al redacției STARPRESS CANADA, precum și mesajul transmis de doamna Mary Smith, redactorul-șef STARPRESS din New York, USA.

S-a adăugat apoi culoare, peisaj, flori, lumină și cântec, armonie și vis, trăire și împlinire, prin penelul doamnei Carmen Florian din București, al doamnei Ligya Diaconescu din Râmnicu Vâlcea & Montreal, Canada și al prestației  interpreților de muzică ușoară, Camelia Florescu (București), de muzică populară, domnul avocat George Echim (din Brașov) și de romanțe – a vâlceanului Gheorghe Cărbunescu. Dânsul a lansat CD-ul de romanțe „Bunicii”, pe muzica și în interpretarea sa, versurile aparținând unor scriitori români.

Poezia, cuvântul, pictura, muzica au fost la ele acasă, prin Ligya Diaconescu, organizatoarea întregului festival, Mariana Popa, managerul cultural și invitații lor: Camelia Florescu, Gheorghe Cărbunescu, Iuliana Ciubuc, George Echim, Nicoleta Claudia Drăgan, Rodica Ghinea, Manole Victor, pictorița Carmen Florian și Nadia Urian.

Cu această ocazie a fost lansată antologia „Scriitori români la început de mileniu III”, realizator Ligya Diaconescu.

Și eu i-am mulțumit în gând BUNULUI DUMNEZEU pentru că mi-a scos în cale oameni minunați, oameni de valoare, modești la chip, dar atât de frumoși la suflet, încât răspândesc puterea și luciul din strălucirea sufletului lor.

Ce norocos și împlinit te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor! Vă mulțumesc, doamna Ligya Diaconescu! Pentru felul în care promovați limba română și graiul străbun pe meridianele lumii și îi încurajați pe cei care încep a scrie.

Mulți dintre ei, dacă nu au șansa să întâlnească oameni ca dumneavoastră, ar renunța la scris, făcând poate, un pas înainte și trei-patru, înapoi. Sau ar bate pasul pe loc. Oricât de mult talent ar avea! Mulțumesc, mai ales doamnei Claudia Andron, cea care a fost nașa de botez a cărților mele și a rubricii din ziarul Bistriteanul.ro – Povești din sat – la care am început să scriu poveștile, timp de doi ani – eu, dascălul de sat, din celălalt capăt al județului.

Fericirea cea mare a fost să o am ca și coautoare pe mama mea, Mama Ioana. Sărut mâna, mămică dragă! Să-ți dea Dumnezeu multă sănătate, să scriem multe cărți împreună!

Verișoara mea, Virginia Linul, m-a însoțit ca și creator popular, în ținută și culoare, totul în ton cu satul și valorile lui. Îți multumesc, dragă Virginia! Te-am purtat peste tot în lume!

Cu toții, purtând tricolorul în suflet și gând, militează pentru prietenie, valoare literară, creație și fac cunoscută România și limba română în țară și în afara ei.

Am avut o șansă, două sau nouă, cu mult mai multe decât alții, probabil!

Am scris și scriu despre satul românesc și aceasta este una dintre cele mai mari șanse! Am spus-o cu mândrie și o spun oriunde: încerc să-mi fac timp „pentru acest spațiu încărcat de mister și natural” și, în modul cel mai elegant, „să șterg urmele pașilor care au clădit prin timp devenirea noastră ca neam”. Neamul românesc! – Ioan Romeo Roșiianu.

Dar nu uit nicidecum să le mulțumesc cititorilor mei și mai ales acelora care, odată ajunși pe treptele de sus ale scării și ale valorilor, nu uită să se întoarcă, să întindă o mâna celor care încearcă să pășescă pe acest drum – drumul scrisului.

Așa cum înțeleg și simt!

Vremea, bat-o vina! Administratorii patinoarului au cerut încetarea contractului! februarie 18, 2020 - A fost o iarnă blândă...chiar...primăvăratecă! Lucrul acesta a fost cel mai ”dureros” resimțit de administratorii patinoarului. Bistrițenii s-au bucurat doar câteva zile de patinaj. Acum, cei de la ICE Arena au cerut încetarea contractului și patinoarul urmează să fie adunat.
VIDEO: “Uitați încă a aprobare de construcție marca Primăria Bistrița! Fapte nu vorbe…” februarie 18, 2020 - "Uitați încă o aprobare de construcție marca Primăria Bistrița. Fapte nu vorbe...Se surpă drumul ca la Pensiunea Morariu...aceeași treabă. Casă la 1 metru de drum...Este în spate la cofetăria Doris, de pe centură. Mergeți să vedeți cum și-au betonat oamenii ăia acolo drumul și le cade pământul de sub beton", ne scria azi dimineață în mesageria redacției un bistrițean indignat. Omul ne-a trimis și un video să ne convingem că nu e așa...
Bistrițean prins în flagrant în timp ce încerca să spargă un magazin din Gherla februarie 18, 2020 - Polițiștii gherleni au prins azi-noapte un bistrițean. Acesta încerca să intr într-un magazin pentru a fura. Planul i-a fost dat peste cap de patrula oamenilor legii.
VIDEO: Dacă vrei primar la țară, trebuie să fii mai sfânt decât popa…! februarie 18, 2020 - Cine crede că oamenii de la sate nu sunt informați sau pregătiți se înșeală amarnic. Dimpotrivă. „În fața cetățeanului, în mediul rural, dacă l-ai mințit o dată, ești terminat! Niciodată nu vei mai reuși să recâștigi încrederea lui. De aceea, dacă alegi să faci administrație la țară, trebuie să fii mai sfânt ca popa…!”
De Valentine’s i-au fost furate 4 oi! S-a găsit „îndrăgostitul”! februarie 18, 2020 - Un tânăr din Monor a rămas fără patru oi. Culmea, tocmai de Valentine`s Day! Ieri, polițiștii au reușit să identifice ”îndrăgostitul” care a furat ovinele. 
CADOU de Dragobete: Se închide drumul Bistrița – Budacu de Jos! februarie 18, 2020 - DJ 173 C, drumul ce leagă Bistrița de Budacu de Jos, intră în reabilitare. Astfel, începând cu 24 februarie, această rută va fi închisă circulației timp de 5 luni de zile. 
S-a găsit autorul apelului 112 în urma căruia jandarmii au luat la „puricat” un cartier întreg februarie 18, 2020 - Sâmbătă noaptea, locatarii de pe Locotenent Călin, și nu numai, s-au trezit cu jandarmii la uși. Aceștia verificau numărul persoanelor din casă, în urma unui apel de ”AJUTOR” la 112. Ieri a fost identificat apelantul:
EXTRA: Tentativă de sinucidere – eșuată într-o comedie cu mult umor negru și situații neprevăzute… februarie 18, 2020 - Crezi că eşti profund nefericit, sau doar eşuat pe culmea sterilă a succesului, şi vrei să pui punct la tot circul vieţii. Dar să nu poţi, pentru că apare Ea. Chiar în momentul în care ești gata să apeși pe trăgaci... Ghinion? Sau nesperată şansă...?
Defrișările ilegale ar fi crescut cu un sfert în mandatul lui Deneș. „Nepăsarea” l-a dus inclusiv la DIICOT februarie 18, 2020 - Potrivit noului ministru al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în ultimul mandat al fostului ministru, bistrițeanul Ioan Deneș, ar fi crescut cu aproape un sfert tăierile ilegale în Bistrița-Năsăud. Mai mult, nepăsarea și lipsa de acțiune a fostului ministru surprinsă inclusiv de interceptări l-a dus inclusiv la DIICOT.
AJUTAȚI! O mamă și patru copii mici au rămas FĂRĂ NIMIC, după incendiul de azi-noapte! februarie 18, 2020 - ”Trei brațe de haine am salvat, dar apoi am văzut că sunt mai mult lenjerii de pat” ne-a spus Ionela, o vecină. Loredana și cei patru copii ai ei au rămas fără NIMIC, după ce casa lor a fost cuprinsă de flăcări, azi noapte. Comunitatea din Domnești deja se mobilizează, dar e nevoie de noi, DE TOȚI!
VIDEO: Aproape 200 de olimpici își vor testa cunoștințele la matematică într-o comună din Bistrița-Năsăud februarie 18, 2020 - Aproape 200 de olimpici vor petrece un weekend într-o comună din Bistrița-Năsăud, încercând să se califice la faza națională a Olimpiadei la matematică. „Sperăm să fie o acțiune frumoasă și să aducă un plus de valoare localității noastre...”
FOTO – DOMNEȘTI: O casă și acoperișul celei de-a doua, distruse într-un incendiu! februarie 18, 2020 - Intervenție dificilă pentru pompierii bistrițeni, azi noapte. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a cuprins și un al doilea imobil, al cărui acoperiș a fost distrus integral.
ADRENALINĂ pe 4 roți de Ziua Îndrăgostiților: beți la volan, fără permis februarie 17, 2020 - Sărbătoarea „dragostei” pare să fi scos pe șosele șoferi fără permis, care au și tras la măsea înainte de a se urca la volan...
PSD, ALDE și Pro România au format un cartel electoral pentru alegerile locale din iunie februarie 17, 2020 - Radu Moldovan, Ioan Monița și Grigore Timoce au confirmat astăzi public faptul că, la alegerile locale din iunie 2020, PSD, ALDE și Pro România vor merge pe liste comune.
VIDEO: Râs, ciute și cerbi, în toată splendoarea lor, în Munții Rodnei! februarie 17, 2020 - Frumuseți de nedescris în Munții Rodnei. Și datorită camerelor de monitorizare, splendoarea poate fi admirată și de la distanță. Romsilva a făcut publice imagini cu un râs, cu ciute și cu cerbi, surprinși în peisajul de iarnă din Parcul Național.
Bistrițenii, în topul românilor care nu-și prea plătesc ratele la timp februarie 17, 2020 - Anul trecut, volumul creditelor restante a crescut cu 5% comparativ cu anul 2018. În topul românilor care nu își plătesc la timp creditele se află și bistrițenii, care sunt pe locul al III-lea.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat cu suspendare! februarie 17, 2020 - Lovitură puternică primită astăzi de PNL și de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat cu suspendare și va pierde dreptul de a fi ales. Sentința a fost dată de Judecătoria Năsăud și nu e definitivă:
FOTO/VIDEO: Un tunel de lemn, în curtea Spitalului Județean…?! februarie 17, 2020 - În curtea Spitalului Județean va fi montat, în curând, un tunel de lemn – a anunțat astăzi managerul instituției, Gabriel Lazany. La ce va folosi neobișnuita construcție:
Spărgătorii a 16 case de vacanță, prinși de polițiștii! CE prime pedepse au primit: februarie 17, 2020 - Polițiștii au reușit să dea de urma unor spărgători de case de vacanță. În aproape 5 luni, au ”atacat” 16 cabane din zona de munte a județului. Cinci persoane au fost duse la audieri, dar numai doi tineri au ajuns în fața instanței.
PERCHEZIȚII la Negrilești: Bărbat reținut, după ce s-au găsit arme, cartușe și trofee de mistreț! februarie 17, 2020 - Un bărbat din Negrilești a fost reținut de polițiști. Asta după ce oamenii legii au descins la locuința acestuia. S-au ridicat arme, cartușe, dar și trofee de mistreț. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor.
NOI locuri de muncă la Modelzo, Betak, Sanovil, Cafe Noir și Stewo Plastic Năsăud! februarie 17, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: Se caută inginer horticol, farmacist, asistent de farmacie, inspector Resurse Umane, ingineri, șoferi profesioniști, mecanici, electricieni sau arhitecți! Oferta completă, mai jos:
VIDEO: Iubirea, în varianta pură, găsită într-un cămin din Suplai! februarie 17, 2020 - E luna iubirii! Cuplurile sărbătoresc Sfântul Valentin și Dragobetele, încercând să-și dovedească dragostea pe care și-o poartă, prin cadouri sau gesturi extravagante. Iubirea pură, sinceră, care a străbătut greutățile vieții și lipsa ”zilelor speciale”, a fost găsită însă într-un cămin din Suplai! Lelea Sîiucă și badea Gheorghe Fetti au peste 55 de ani de căsătorie!
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Negrilești. Probleme și în Bistrița februarie 17, 2020 - Se sistează furnizarea de apă rece astăzi, 17 februarie 2020, în localitatea Negrilești – anunță Aquabis.
VIDEO – Record: Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani februarie 17, 2020 - Nu doar că se poate lăuda cu zeci de milioane de lei investiți în localitate, dar se mândrește și cu faptul că a reușit să evite împovărarea locuitorilor săi. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani:
Vânătoarea aduce bani până și la Ocolul Silvic Bistrița. Cât s-a încasat anul trecut: februarie 17, 2020 - Ocolul Silvic al municipiului Bistrița face bani dintr-o pepinieră, exploatare, chirii și redevențe și chiar vânătoare. Dacă cele mai mari venituri au provenit din servicii prestate și exploatare, nici banii aduși de vânătoare nu sunt de lepădat:
FOTO/VIDEO: O vedere bună, clară și ochi odihniți, chiar și după multe ore în fața calculatorului! Cu lentilele UVTECH de la Iana Optic, fără dureri de cap! februarie 16, 2020 - Primul lucru când deschidem ochii și ultimul pe care-l vedem înainte de somn e ecranul telefonului. Chiar și slujbele ne sunt de așa natură că stăm în fața calculatoarelor cu orele. Totuși, ochii obosiți și durerile de cap pot să fie istorie! Iana Optic îți oferă ceva unic în Bistrița: lentilele inovative UVTECH, cu o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV și lumina albastră.
FOTO/VIDEO – Drumul Romanilor: Un spectacol de excepție, cu husky siberieni și zăpadă din belșug, la Piatra Fântânele februarie 16, 2020 - O experiență unică în cel mai frumos loc de pe pământ – acolo unde se întâlnește Drumul Romanilor cu Via Transilvanica: Drumul Romanilor. „Traseul a fost foarte frumos, zăpada foarte bună și condițiile au fost excelente...!”
FOTO: Accident în Rebra. Două persoane au ajuns la spital februarie 16, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Rebra. Într-o curbă ușoară, un tânăr șofer a acroșat un autoturism care circula din sens opus. Două persoane au ajuns la spital.
BISTRIȚA: Zeci de polițiști și jandarmi au verificat un cartier întreg, din ușă în ușă, după un apel cu un strigăt de ajutor la 112 februarie 16, 2020 - Mobilizare de forțe, ieri după-masă, în Bistrița. Autoritățile au fost puse pe jar după ce o persoană a sunat la 112 și solicita ajutor. După apel, telefonul de pe care s-a sunat a fost închis. Zeci de polițiști și jandarmi au bătut din ușă-n ușa și au numărat copiii din casele bistrițenilor.
Îți place să salvezi vieți?? Devino voluntar la Serviciul de Ambulanță! februarie 16, 2020 - Nu e timp de pierdut, nu e o joacă, nu e ușor, dar e cea mai mare satisfacție atunci când redai pe cel drag familiei! Dacă-ți place să salvezi vieți și să aduci speranță, devino voluntar la Ambulanță!