EDITORIAL. Cronica unui dezastru anunțat: Când faci politica găștii, vii cu un candidat fără cap și uiți că poporul decide votul…

EDITORIAL. Cronica unui dezastru anunțat: Când faci politica găștii, vii cu un candidat fără cap și uiți că poporul decide votul…

Știți cum i-a mers lui Iohannis planul cu nimicirea PSD-ului?! Ceas și pas cu pas! Iohannis a tăcut și a făcut, de la numirea Dăncilei încoace. Dacă a fost cineva care n-a avut nicio emoție la aceste alegeri, acela să știți că a fost Iohannis. Pesediștii au astăzi multe lecții de învățat.

Când îți dă poporul cel mai mare vot de încredere dat unui partid după ’90, iar tu te apuci să faci politica găștii și îi dai peste bot poporului cu dispreț, să vezi surpriză – nici realizările locale nu mai contează când ceri votul pentru gașca de la vârful partidului.

16 ianuarie 2018. A fost ziua în care Comitetul Executiv al PSD a nominalizat-o pentru funcția de premier pe Viorica Dăncilă. La o zi după ce fostul premier Mihai Tudose își dădea demisia după ce intrase în conflict deschis cu liderul PSD – Liviu Dragnea.

Surprinzător, președintele Klaus Iohannis o acceptă pe Dăncilă, fără prea multe comentarii, dar cu multe critici din partea susținătorilor și simpatizanților. Cred că acela a fost primul pas tactic al președintelui Iohannnis privind nimicirea PSD.

Un plan matematic, bine gândit…

Bine gândit. Să fii de acord, fără prea multe comentarii, ca marioneta prezentată de Dragnea să conducă Guvernul părea atunci de neînțeles. Cât despre valoarea Dăncilei, ceea ce am descoperit noi într-un an și jumătate, Iohannis știa din capul locului. Avea portretul făcut și i-a convenit personajul.

Cu Grindeanu sau Tudose nu a putut puncta la fel de bine, cum a făcut-o cu fata mediocră, ajunsă pe cai mari și îmbătată de rolul nesperat primit în politica românească. Odată instalat Guvernul, le-a așteptat greșelile, care erau inevitabile.

Șleahta aia de golani cu probleme penale de la vârful PSD avea un plan și cu siguranță Iohannis știa de el. Și a mizat că planul politic propriu al liderilor PSD pe legile justiției îi va înfuria pe români.

Fiecare greșeală majoră a fost apoi taxată de președinte, care a punctat excelent pe gafele lor. Cu siguranță, Iohannis a „socotit” în planul său și sentința în așteptare a lui Dragnea. Greu de crezut că ar fi scăpat fără condamnare. Chiar și momentul în care a apărut sentința pare acum perfect ales, nu vi se pare?!

PSD nu poate continua cu Dăncilă

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, astfel încât să nu dea timp polilor de forță din PSD să se reorganizeze. Nucleul dur și cu gura mare de la vârful PSD nu voia să lase puterea din mână, iar restul care ar fi simțit ce e de făcut nu aveau timp să se organizeze să o preia.

Amintiți-vă că imediat după pronunțarea sentinței lui Dragnea, liderul tinerilor din PSD BN, Bogdan Ivan, a venit cu o declarație în care spunea că PSD nu poate continua cu Dăncilă. Să nu credeți că e așa viteaz și ar fi ieșit public cu poziția aia, dacă nu avea acceptul lui Radu Moldovan. L-a avut. Radu a vorbit prin vocea lui.

Imediat după, a descălecat Dăncilă la Bistrița. Şi l-a convins și pe Radu Moldovan, unul dintre greii PSD, că fără ea partidul este pierdut, că din poziția de premier, cu măsuri populiste, poate impresiona electoratul să o voteze de președinte. La asta adăugați și că Bistrița avea în Guvernul Dăncilă doi miniștri, unul vicepremier chiar, Ioan Deneș și Daniel Suciu. Așadar, Radu Moldovan a cam rămas fără argumente împotriva Vioricăi Dăncilă și a guvernului său, în care Bistrița-Năsăud ocupa două scaune de ministru și alte posturi călduțe pentru personaje mai mult sau mai puțin importante din PSD BN.

Cu siguranță, ce s-a întâmplat la Bistrița s-a întâmplat și în alte județe unde greii PSD au tăcut după șocul de la Europarlamentare și condamnarea lui Dragnea, crezând ba în apărarea interesului propriu, ba în al celui de grup, ba în partidul puternic care poate face orice, că e mare și unit.

Poate, dar nu cu una ca Dăncilă în frunte, după cum s-a văzut. De altfel, calitățile PSD precum loialitatea și susținerea fără discernământ politic a liderului sunt sigură că au fost alte puncte pe care a mizat Iohannis – când s-a gândit la dauna totală pe care o va produce PSD după prezidențiale, dacă o susțin, așa cum miza, pe Dăncilă.

PSD a greșit când nu și-a calculat șansele cu un candidat mai bun decât Dăncilă şi a pariat totul pe cel mai slab candidat posibil.

Cum ar fi fost lupta electorală, cu un candidat PSD precum Vasile Dâncu?

V-ați întrebat cum ar fi arătat lupta electorală dacă PSD ar fi ieșit, de exemplu, cu Vasile Dâncu?! Cred că aveam și dezbatere și PSD nu jelea înfrângerea asta umilitoare, iar Iohannis nu trecea fluierând, ci suspinând, spre un nou mandat. Pierderea guvernării a fost penultima lovitură primită de PSD și pregătită de Iohannis prin PNL.

De altfel, amintiți-vă că Iohannis a și declarat că a așteptat momentul potrivit pentru a fi sigur că moțiunea de cenzură trece. Ce a urmat, a fost calcul matematic simplu. Cine să intre în turul doi dacă nu președintele în exercițiu și candidatul celui mai mare partid din țară?!

Apropo, îmbătată de aparenta victorie din turul 1, Dăncilă declara țanțoșă că este prima femeie care a ajuns în turul 2. Fals. A fost prima femeie pe care PSD a băgat-o în turul doi, cum a făcut cu toți candidații după ’90 încoace. Niciun merit personal, după cum s-a văzut și în turul 2, când Dăncilă nu a reușit să ia nimic de la restul candidaților cu electorat pe profilul similar PSD.

Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios…

Ce s-a întâmplat cu PSD BN în plan local și cum de n-a reușit Radu Moldovan să se impună cu toate realizările și cu toți miniștrii din Guvernul Dăncilă în fața liberalilor, e o altă discuție. Cred că s-a schimbat paradigma în politică. Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios.

Adică Radu Moldovan poate fi apreciat, dar asta nu înseamnă că e și ascultat de bistrițeni, când le cere ca – de dragul său – să-i susțină și prietenii, gașca de la centru.

De fapt, Dăncilă singură l-a bătut pe Radu Moldovan în Bistrița-Năsăud și a dus în derizoriu toate investițiile de la Spitalul Județean și drumurile asfaltate din județ.

Liberalii au câștigat datorită candidatului lor, care a avut o singură, dar mare calitate: net superior Dăncilei.

Urmează alegerile locale și rămâne de văzut cât va conta înfrângerea de la prezidențiale din dreptul PSD. Pentru că Iohannis are un plan și se va ține de el ca să-și vadă visul cu ochii, iar PSD trebuie să scape de Dăncilă și se pare că nu va fi ușor. Tocmai a anunțat că nu-și dă demisia…

Reformarea PSD… ?

Și da, e nevoie de reformarea PSD. Trebuie să-și scoată din umbră oamenii de valoare pe care încă îi au în partid, să folosească strălucirea minții lor pentru binele partidului și politici sustenabile. Să renunțe la susținerea unor indivizi dubioși.

Matematic, nu poți susține infractorii în detrimentul oamenilor cinstiți, aceștia din urmă sunt mult mai mulți și votează, pe când ceilalți nu.

Cât despre primari, acolo e o mare problemă. Puțini au rămas în județ cei care pot struni votul pentru PSD. Îi poți număra pe degetele de la o mână. Cei care au rezultate slabe vor fi tentați să schimbe barca: până la urmă le este pielea și funcția în joc.

Bine ar fi ca liberalii să nu se culce pe lauri și să nu uite că pesediștii punctează excelent din opoziție. Le vor taxa fiecare greșeală, punând în comparație realizările lor. Şi lupta nu va fi ușoară…

VIDEO Ovidiu Crețu: Mi-am făcut datoria față de țară! Poate voi ocupa un fotoliu de consilier ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu își va încheia mandatul în luna iunie a acestui an. Acesta a explicat în cadrul unei conferințe de presă că nu vrea o funcție salarială. ”Mi-am făcut datoria față de țară. Vreau să mă bucur de grădină și de nepoți. Poate voi ocupa o funcție de consilier local!” a spus acesta.
Transport gratuit pentru elevi, pe baza carnetului de note avizat de școală ianuarie 21, 2020 - Este anunțul făcut de Ministerul Educației, cu începere din anul școlar 2020 - 2021. Decizia aceasta s-a luat după ce CCR a declarat neconstituțională decontares navetei DOAR pe baza abonamentului.
FOTO: O nouă competiție, un nou trofeu…! ianuarie 21, 2020 - O nouă competiție, un nou trofeu – pentru tinerii liceeni pasionați de robotică de la Colegiul „Liviu Rebreanu”. Ei s-au întors victorioși de la Timișoara, unde au participat la Winter Robotics Games.
VIDEO Ovidiu Crețu: NU cred că trebuie subvenționată taxa de gunoi ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a explicat că e de părere că taxa de gunoi nu trebuie subvenționată. Acesta susține că doar pe când îl arde pe cetățean la buzunar, doar atunci va avea grijă ce aruncă și cum aruncă.”Dacă se va vota subvenționarea, asta nu e poziția primarului!” a declarat edilul.
JOI se deschide Pârtia Cocoș, integral! AFLĂ cât plătești și programul de funcționare: ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a anunțat azi că joi va avea loc deschiderea Pârtiei Cocoș, integral. Se va putea schia și dupămasa, datorită nocturnei. AFLĂ programul de funcționare și tarifele:
VIDEO- ȚEAPĂ: Firma ce aducea echipamentele pentru pârtie nu mai răspunde! Ba și blochează o altă achiziție ianuarie 21, 2020 - Pârtia Cocoș urmează să se deschidă integral în această săptămână, joi. Nu s-a putut mai repede din cauza lipsei pompelor și a tunului de zăpadă. Firma câștigătoare nu a mai dat niciun semn de viață de vreo două săptămâni. Ba mai mult, blochează și achiziția de tunuri.
Arma soțului mort i-a adus un dosar penal. Pățania unei bistrițence: ianuarie 21, 2020 - Arma neletală a soțului care a murit în urmă cu mai bine de jumătate de an i-a adus necazuri unei bistrițence de 44 de ani. Cu ce a greșit femeia:
Cum au ajuns persoanele cu handicap de la taxe 0 la gunoi, la preț întreg ianuarie 21, 2020 - Bistrițenii plătesc, din această lună, suma integrală pentru serviciul de salubritate. Asta deoarece Primăria nu mai subvenționează, cel puțin momentan, din bugetul municipiului. Persoanele cu handicap își amintesc de perioada în care plăteau 0 lei pentru aceste servicii. S-ar mulțumi și cu o reducere de 50 la sută...
Rostul de dimineață: Dacă iarna e în toi, nici primăvara nu poate fi prea departe… ianuarie 21, 2020 - În timp ce Bistrița zace copleșită de cerul plumburiu și mohorât, departe de lumea dezlănțuită, pe crestele Munților Rodnei primăvara își face loc cu coatele iar peisajele îți taie respirația…!
SCHIMBĂRI DE PROPORȚII! Jandarmii ar putea dispărea din orașe. Ce se va întâmpla cu ei: ianuarie 21, 2020 - Adevărul.ro a publicat un document în care se vorbește despre planurile pe care le are ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela pentru Poliție și Jandarmerie. Una dintre schimbările de proporții despre care se vorbește în document presupune dispariția jandarmilor din orașe. Ce se va întâmpla cu ei:
Maternik vs. școala din Șanț – conducerea unității mai bifează o victorie. Mesajul profesorului: „Nu pui mâna pe mine că eu te omor!” ianuarie 21, 2020 - Scandalul dintre profesorul de sport Vasile Maternik și conducerea unității de învățământ unde acesta predă este departe de a lua sfârșit. Ieri, profesorul a încercat din nou să se întoarcă în școală și a fost îndepărtat cu jandarmii, conducerea școlii mai bifând o victorie, folosindu-se de o prevedere din Legea Educației:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Năsăud și Beclean ianuarie 21, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 21 ianuarie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore – anunță Aquabis. Probleme sunt și la Beclean:
Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.