EDITORIAL. Cronica unui dezastru anunțat: Când faci politica găștii, vii cu un candidat fără cap și uiți că poporul decide votul…

EDITORIAL. Cronica unui dezastru anunțat: Când faci politica găștii, vii cu un candidat fără cap și uiți că poporul decide votul…

Știți cum i-a mers lui Iohannis planul cu nimicirea PSD-ului?! Ceas și pas cu pas! Iohannis a tăcut și a făcut, de la numirea Dăncilei încoace. Dacă a fost cineva care n-a avut nicio emoție la aceste alegeri, acela să știți că a fost Iohannis. Pesediștii au astăzi multe lecții de învățat.

Când îți dă poporul cel mai mare vot de încredere dat unui partid după ’90, iar tu te apuci să faci politica găștii și îi dai peste bot poporului cu dispreț, să vezi surpriză – nici realizările locale nu mai contează când ceri votul pentru gașca de la vârful partidului.

16 ianuarie 2018. A fost ziua în care Comitetul Executiv al PSD a nominalizat-o pentru funcția de premier pe Viorica Dăncilă. La o zi după ce fostul premier Mihai Tudose își dădea demisia după ce intrase în conflict deschis cu liderul PSD – Liviu Dragnea.

Surprinzător, președintele Klaus Iohannis o acceptă pe Dăncilă, fără prea multe comentarii, dar cu multe critici din partea susținătorilor și simpatizanților. Cred că acela a fost primul pas tactic al președintelui Iohannnis privind nimicirea PSD.

Un plan matematic, bine gândit…

Bine gândit. Să fii de acord, fără prea multe comentarii, ca marioneta prezentată de Dragnea să conducă Guvernul părea atunci de neînțeles. Cât despre valoarea Dăncilei, ceea ce am descoperit noi într-un an și jumătate, Iohannis știa din capul locului. Avea portretul făcut și i-a convenit personajul.

Cu Grindeanu sau Tudose nu a putut puncta la fel de bine, cum a făcut-o cu fata mediocră, ajunsă pe cai mari și îmbătată de rolul nesperat primit în politica românească. Odată instalat Guvernul, le-a așteptat greșelile, care erau inevitabile.

Șleahta aia de golani cu probleme penale de la vârful PSD avea un plan și cu siguranță Iohannis știa de el. Și a mizat că planul politic propriu al liderilor PSD pe legile justiției îi va înfuria pe români.

Fiecare greșeală majoră a fost apoi taxată de președinte, care a punctat excelent pe gafele lor. Cu siguranță, Iohannis a „socotit” în planul său și sentința în așteptare a lui Dragnea. Greu de crezut că ar fi scăpat fără condamnare. Chiar și momentul în care a apărut sentința pare acum perfect ales, nu vi se pare?!

PSD nu poate continua cu Dăncilă

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, astfel încât să nu dea timp polilor de forță din PSD să se reorganizeze. Nucleul dur și cu gura mare de la vârful PSD nu voia să lase puterea din mână, iar restul care ar fi simțit ce e de făcut nu aveau timp să se organizeze să o preia.

Amintiți-vă că imediat după pronunțarea sentinței lui Dragnea, liderul tinerilor din PSD BN, Bogdan Ivan, a venit cu o declarație în care spunea că PSD nu poate continua cu Dăncilă. Să nu credeți că e așa viteaz și ar fi ieșit public cu poziția aia, dacă nu avea acceptul lui Radu Moldovan. L-a avut. Radu a vorbit prin vocea lui.

Imediat după, a descălecat Dăncilă la Bistrița. Şi l-a convins și pe Radu Moldovan, unul dintre greii PSD, că fără ea partidul este pierdut, că din poziția de premier, cu măsuri populiste, poate impresiona electoratul să o voteze de președinte. La asta adăugați și că Bistrița avea în Guvernul Dăncilă doi miniștri, unul vicepremier chiar, Ioan Deneș și Daniel Suciu. Așadar, Radu Moldovan a cam rămas fără argumente împotriva Vioricăi Dăncilă și a guvernului său, în care Bistrița-Năsăud ocupa două scaune de ministru și alte posturi călduțe pentru personaje mai mult sau mai puțin importante din PSD BN.

Cu siguranță, ce s-a întâmplat la Bistrița s-a întâmplat și în alte județe unde greii PSD au tăcut după șocul de la Europarlamentare și condamnarea lui Dragnea, crezând ba în apărarea interesului propriu, ba în al celui de grup, ba în partidul puternic care poate face orice, că e mare și unit.

Poate, dar nu cu una ca Dăncilă în frunte, după cum s-a văzut. De altfel, calitățile PSD precum loialitatea și susținerea fără discernământ politic a liderului sunt sigură că au fost alte puncte pe care a mizat Iohannis – când s-a gândit la dauna totală pe care o va produce PSD după prezidențiale, dacă o susțin, așa cum miza, pe Dăncilă.

PSD a greșit când nu și-a calculat șansele cu un candidat mai bun decât Dăncilă şi a pariat totul pe cel mai slab candidat posibil.

Cum ar fi fost lupta electorală, cu un candidat PSD precum Vasile Dâncu?

V-ați întrebat cum ar fi arătat lupta electorală dacă PSD ar fi ieșit, de exemplu, cu Vasile Dâncu?! Cred că aveam și dezbatere și PSD nu jelea înfrângerea asta umilitoare, iar Iohannis nu trecea fluierând, ci suspinând, spre un nou mandat. Pierderea guvernării a fost penultima lovitură primită de PSD și pregătită de Iohannis prin PNL.

De altfel, amintiți-vă că Iohannis a și declarat că a așteptat momentul potrivit pentru a fi sigur că moțiunea de cenzură trece. Ce a urmat, a fost calcul matematic simplu. Cine să intre în turul doi dacă nu președintele în exercițiu și candidatul celui mai mare partid din țară?!

Apropo, îmbătată de aparenta victorie din turul 1, Dăncilă declara țanțoșă că este prima femeie care a ajuns în turul 2. Fals. A fost prima femeie pe care PSD a băgat-o în turul doi, cum a făcut cu toți candidații după ’90 încoace. Niciun merit personal, după cum s-a văzut și în turul 2, când Dăncilă nu a reușit să ia nimic de la restul candidaților cu electorat pe profilul similar PSD.

Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios…

Ce s-a întâmplat cu PSD BN în plan local și cum de n-a reușit Radu Moldovan să se impună cu toate realizările și cu toți miniștrii din Guvernul Dăncilă în fața liberalilor, e o altă discuție. Cred că s-a schimbat paradigma în politică. Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios.

Adică Radu Moldovan poate fi apreciat, dar asta nu înseamnă că e și ascultat de bistrițeni, când le cere ca – de dragul său – să-i susțină și prietenii, gașca de la centru.

De fapt, Dăncilă singură l-a bătut pe Radu Moldovan în Bistrița-Năsăud și a dus în derizoriu toate investițiile de la Spitalul Județean și drumurile asfaltate din județ.

Liberalii au câștigat datorită candidatului lor, care a avut o singură, dar mare calitate: net superior Dăncilei.

Urmează alegerile locale și rămâne de văzut cât va conta înfrângerea de la prezidențiale din dreptul PSD. Pentru că Iohannis are un plan și se va ține de el ca să-și vadă visul cu ochii, iar PSD trebuie să scape de Dăncilă și se pare că nu va fi ușor. Tocmai a anunțat că nu-și dă demisia…

Reformarea PSD… ?

Și da, e nevoie de reformarea PSD. Trebuie să-și scoată din umbră oamenii de valoare pe care încă îi au în partid, să folosească strălucirea minții lor pentru binele partidului și politici sustenabile. Să renunțe la susținerea unor indivizi dubioși.

Matematic, nu poți susține infractorii în detrimentul oamenilor cinstiți, aceștia din urmă sunt mult mai mulți și votează, pe când ceilalți nu.

Cât despre primari, acolo e o mare problemă. Puțini au rămas în județ cei care pot struni votul pentru PSD. Îi poți număra pe degetele de la o mână. Cei care au rezultate slabe vor fi tentați să schimbe barca: până la urmă le este pielea și funcția în joc.

Bine ar fi ca liberalii să nu se culce pe lauri și să nu uite că pesediștii punctează excelent din opoziție. Le vor taxa fiecare greșeală, punând în comparație realizările lor. Şi lupta nu va fi ușoară…

INTERZISĂ arderea de resturi vegetale! CUM scăpați de ele: aprilie 10, 2020 - Incendiile provocate de arderile resturilor vegetale sunt tot mai dese, în ciuda insistențelor pompierilor de a se stopa. APM a anunțat oficial INTERZICEREA ardetrii resturilor vegetale. Amenzile sunt de ordinul miilor de lei. Supercom va prelua resturile vegetale.
MOBILIZARE impresionantă: Donații de aproape 400.000 de lei pentru spitalul din Năsăud aprilie 10, 2020 - Spitalul Orășenesc Năsăud a fost desemnat spital suport pentru pacienții cu COVID 19. Încă de când era doar în discuții acest lucru, unii au început să doneze pentru echiparea corespunzătoare a acestuia. S-au strâns aproape 400.000 de lei în câteva zile.
Două noi cazuri pozitive de COVID-19, în 24 de ore! Național, 265! aprilie 10, 2020 - Bistrița Năsăud înregistrează 78 de cazuri pozitive de COVID 19, cu două noi confirmări în ultimele 24 de ore. La nivel național, numărul înregistrat e aproape la jumătate, comparativ cu raportarea de ieri. Au crescut în schimb numărul deceselor.
Cu 26 cazuri pozitive și 4 decese, Reteagul nu intră în carantină! „Situația e sub control!” aprilie 10, 2020 - În localitatea Reteag sunt 26 de teste pozitive. S-au înregistrat și patru decese, iar o persoană s-a vindecat. Cu toate acestea, zona nu va intra în carantină totală. ”Situația e sub control” a declarat prefectul Stelian Dolha.
Aquabis: Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore aprilie 10, 2020 - Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore, anunță Aquabis. Este vorba de avarii sau lucrări de cuplare de a unor noi rețele de distribuție apă.
VIDEO: Incredibil! Un pacient diagnosticat cu Covid19 a uns cu fecale baia spitalului. „Ca să vă infectați și voi!” aprilie 10, 2020 - Dezgustător și incredibil incident, la secția de boli infecțioase a Spitalului de pe Alba Iulia: Un pacient diagnosticat cu COVID-19 a uns cu fecale una dintre băi, „ca să se infecteze și ceilalți” . Întreaga poveste a fost dezvăluită ieri seară, de managerul instituției Gabriel Lazany, invitat la Bistrițeanul Live:
Cumpărăturile de Paște, pe vreme de urgență! CE spun polițiștii: aprilie 10, 2020 - Se apropie sărbătoarea pascală. În piețe nu vor fi miei vii, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de așa ceva la masa de sărbătoare. Polițiștii oferă câteva informații privind cumpărăturile de Paște:
Dozatoarele de la scările blocului mai au de așteptat. De ce nu poate Primăria Bistrița să achiziționeze: aprilie 10, 2020 - Dacă dezinfectarea scărilor de bloc a început deja în Bistrița, montarea dozatoarelor pentru dezinfectant se lasă încă așteptată. Cum explică municipalitatea această „întârziere”.
Aquabis: Defecțiuni în Herina. Cât timp vor fi afectați locuitorii aprilie 10, 2020 - S-au înregistrat două defecțiuni pe rețeaua de distribuție a apei din Herina, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii
OM 8: Piețele agroalimentare rămân deschise. Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz și porumb. AFLĂ detalii aprilie 9, 2020 - În această seară s-a emis Ordonanța Militară VIII. Au fost luate noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România. AFLĂ detalii:
Nu ai unde să fugi în vremea lui Covid: Poienile Reteagului, locul unde cauți viața de mai multe ori aprilie 9, 2020 - Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului sau Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte  din filme despre apocalipsă. Poate, nu e chiar așa, dar, cu siguranță, situația nu este dintre cele mai plăcute, iar oamenii se tem. Se tem de acest inamic invizibil și atotputernic.
Bistrița-Năsăud: 76 infectați, 8 decedați și… un înviat! aprilie 9, 2020 - Locuitorii dintr-o comună din județul Bistrița-Năsăud au fost băgați în sperieți. În timp ce la nivel național numărul persoanelor decedate care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 crește alarmant, în județul nostru minunea se întâmplă! Un pacient decedat a înviat! VEZI cum a fost posibil:
Ioan Turc (PNL): Situația dificilă prin care trecem – oportunitatea Primăriei Bistrița pentru a sifona bani publici! aprilie 9, 2020 - Situația dificilă prin care trecem și pandemia reprezintă - pentru Primăria Bistrița - o simplă oportunitate pentru a sifona bani publici! Asta le reproșează Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Un strop de speranță și câteva tricouri speciale aprilie 9, 2020 - Specialiștii au confirmat-o deja: Un strop de speranță și o perspectivă optimistă asupra vieții ne ajută să trecem mai ușor peste problemele grave din preajmă. Este ceea ce au încercat și bistrițenii de la „Brodează cu Teo”. Oferindu-ne câteva tricouri absolut speciale:
Tocmai a fost înmormântat al patrulea bărbat din Reteag depistat cu COVID 19 aprilie 9, 2020 - Reteagul înregistrează al patrulea deces al unei persoane depistate cu COVID 19. La nivelul satului mai sunt peste 20 de persoane depistate pozitiv și aproape 200 în izolare. Din fericire, o persoană s-a vindecat.
VIDEO: Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole la Zagra aprilie 9, 2020 - „Avem încă un proiect depus. Este făcută și licitația, dar încă nu e finanțat. Sper ca după epidemia asta, să ne dea Dumnezeu și bine”, a mărturisit primarul Dumitru Bușcoiu din Zagra. Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole:
S-a votat! Plata facturilor utilităților, amânată cu trei luni! aprilie 9, 2020 - Camera Deputaților, for decizional, a votat legea privind amânarea plății facturilor utilităților cu trei luni. Mai trebuie ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul oficial. CUM s-ar face plata ulterior:
CE ordin a dat primarul Becleanului! „Fără protejări proprii, veți fi în pericol!” aprilie 9, 2020 - De mâine, toți cei din Beclean vor ieși din casă DOAR cu nasul și gura acoperite! Primarul orașului de pe Someș le-a explicat cetățenilor că ”fără protejări proprii, veți fi în pericol!”. Becleanul este prin oraș din județ ce impune această măsură.
Aquabis: Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară aprilie 9, 2020 - Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară, anunță Aquabis.
FOTO: Incendiu la un hotel lăsat în paragină, la Colibița! aprilie 9, 2020 - În jurul amiezii, pompierii bistrițeni au fost solicitați la un incendiu în Colibița. S-ar părea că a fost vorba de o anexă nefinalizată a unui hotel lăsat în paragină. Din fericire, nu au fost victime.
Avem, la nivelul județului, 76 de infectați, 7 decedați și 11 vindecați. Național- am ajuns la 5.202 cazuri aprilie 9, 2020 - România a ajuns la 5.202 cazuri de persoane infectate cu COVID 19, din care peste 400 noi cazuri în ultimele 24 de ore. La nivelul județului avem 76 teste pozitive. Șapte dintre cei infectați au decedat, iar 11 s-au vindecat.
Și angajații de la Stat ar putea fi trimiși curând în șomaj tehnic aprilie 9, 2020 - Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care și angajații instituțiilor de stat vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație. Anunțul îi aparține premierului Ludovic Orban:
AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19! aprilie 9, 2020 - Odată cu noul aparat de testare COVID 19 de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, atenția s-a îndreptat asupra eroilor din prima linie. Astfel, s-a decis testarea tuturor cadrelor medicale din județ. Asta, pe lângă persoanele simptomatice.
FOTO/VIDEO: Mii de combinezoane și zeci de mii de măști pentru cei din prima linie în lupta contra coronavirusului aprilie 9, 2020 - A ajuns încă un transport de echipamente de protecție pentru cei ce luptă în prima linie împotriva coronavirusului. Astfel, mii de combinezoane și zeci de mii de măști au ajuns în depozitele ISU BN și urmează a fi împărțite.
Trei zone din județ, păzite și cu armata! E vorba de sute de persoane aflate în izolare! aprilie 9, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât ca în trei zone din județ, pe lângă poliție și jandarmerie, să patruleze și armata. E vorba de zone cu risc ridicat, fiind vorba de sute de persoane aflate în izolare. În unele - zeci de infectați, și chiar și decese.
Viceprimarul Cristian Niculae: Un dezvoltator software pune la dispoziția elevilor bistrițeni o platformă educațională! Ce permite aceasta: aprilie 9, 2020 - Autoritățile locale din Bistrița se pregătesc să semneze un parteneriat cu dezvoltatorul român de software Adservio și Telekom, pentru o platformă educațională dedicată elevilor din municipiu. Platforma va fi gratuită până la final de an, a anunțat viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.
SOLIDARITATE! 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud, în ajutorul colegilor din cel mai afectat județ de pandemia de Coronavirus aprilie 9, 2020 - 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud vor lupta împotriva Coronavirusului în cel mai afectat județ de această pandemie, Suceava. În continuare, județul vecin se confruntă cu un deficit de personal la Serviciul Județean de Ambulanță.
Aquabis: Fără apă, astăzi în Rodna și Bistrița Bârgăului aprilie 9, 2020 - Locuitorii din Rodna și Bistrița Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. 
În sfârșit se fac teste pentru Covid-19 și la Bistrița! Primul test, realizat la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2020 - Ieri a fost făcut la Bistrița primul test pentru Covid-19, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu aparatul achiziționat de unitatea medicală special pentru acest scop. Un alt aparat care aparține Direcției Sanitar Veterinare este în teste.
Încă un bistrițean și-a pierdut viața, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 aprilie 9, 2020 - Un bărbat de 51 de ani din Bistrița-Năsăud diagnosticat cu Covid-19 a murit. Acesta era în spital de o săptămână, iar în ultimele zile starea sa s-a agravat, fiind intubat.