EDITORIAL. Cronica unui dezastru anunțat: Când faci politica găștii, vii cu un candidat fără cap și uiți că poporul decide votul…

EDITORIAL. Cronica unui dezastru anunțat: Când faci politica găștii, vii cu un candidat fără cap și uiți că poporul decide votul…

Știți cum i-a mers lui Iohannis planul cu nimicirea PSD-ului?! Ceas și pas cu pas! Iohannis a tăcut și a făcut, de la numirea Dăncilei încoace. Dacă a fost cineva care n-a avut nicio emoție la aceste alegeri, acela să știți că a fost Iohannis. Pesediștii au astăzi multe lecții de învățat.

Când îți dă poporul cel mai mare vot de încredere dat unui partid după ’90, iar tu te apuci să faci politica găștii și îi dai peste bot poporului cu dispreț, să vezi surpriză – nici realizările locale nu mai contează când ceri votul pentru gașca de la vârful partidului.

16 ianuarie 2018. A fost ziua în care Comitetul Executiv al PSD a nominalizat-o pentru funcția de premier pe Viorica Dăncilă. La o zi după ce fostul premier Mihai Tudose își dădea demisia după ce intrase în conflict deschis cu liderul PSD – Liviu Dragnea.

Surprinzător, președintele Klaus Iohannis o acceptă pe Dăncilă, fără prea multe comentarii, dar cu multe critici din partea susținătorilor și simpatizanților. Cred că acela a fost primul pas tactic al președintelui Iohannnis privind nimicirea PSD.

Un plan matematic, bine gândit…

Bine gândit. Să fii de acord, fără prea multe comentarii, ca marioneta prezentată de Dragnea să conducă Guvernul părea atunci de neînțeles. Cât despre valoarea Dăncilei, ceea ce am descoperit noi într-un an și jumătate, Iohannis știa din capul locului. Avea portretul făcut și i-a convenit personajul.

Cu Grindeanu sau Tudose nu a putut puncta la fel de bine, cum a făcut-o cu fata mediocră, ajunsă pe cai mari și îmbătată de rolul nesperat primit în politica românească. Odată instalat Guvernul, le-a așteptat greșelile, care erau inevitabile.

Șleahta aia de golani cu probleme penale de la vârful PSD avea un plan și cu siguranță Iohannis știa de el. Și a mizat că planul politic propriu al liderilor PSD pe legile justiției îi va înfuria pe români.

Fiecare greșeală majoră a fost apoi taxată de președinte, care a punctat excelent pe gafele lor. Cu siguranță, Iohannis a „socotit” în planul său și sentința în așteptare a lui Dragnea. Greu de crezut că ar fi scăpat fără condamnare. Chiar și momentul în care a apărut sentința pare acum perfect ales, nu vi se pare?!

PSD nu poate continua cu Dăncilă

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, astfel încât să nu dea timp polilor de forță din PSD să se reorganizeze. Nucleul dur și cu gura mare de la vârful PSD nu voia să lase puterea din mână, iar restul care ar fi simțit ce e de făcut nu aveau timp să se organizeze să o preia.

Amintiți-vă că imediat după pronunțarea sentinței lui Dragnea, liderul tinerilor din PSD BN, Bogdan Ivan, a venit cu o declarație în care spunea că PSD nu poate continua cu Dăncilă. Să nu credeți că e așa viteaz și ar fi ieșit public cu poziția aia, dacă nu avea acceptul lui Radu Moldovan. L-a avut. Radu a vorbit prin vocea lui.

Imediat după, a descălecat Dăncilă la Bistrița. Şi l-a convins și pe Radu Moldovan, unul dintre greii PSD, că fără ea partidul este pierdut, că din poziția de premier, cu măsuri populiste, poate impresiona electoratul să o voteze de președinte. La asta adăugați și că Bistrița avea în Guvernul Dăncilă doi miniștri, unul vicepremier chiar, Ioan Deneș și Daniel Suciu. Așadar, Radu Moldovan a cam rămas fără argumente împotriva Vioricăi Dăncilă și a guvernului său, în care Bistrița-Năsăud ocupa două scaune de ministru și alte posturi călduțe pentru personaje mai mult sau mai puțin importante din PSD BN.

Cu siguranță, ce s-a întâmplat la Bistrița s-a întâmplat și în alte județe unde greii PSD au tăcut după șocul de la Europarlamentare și condamnarea lui Dragnea, crezând ba în apărarea interesului propriu, ba în al celui de grup, ba în partidul puternic care poate face orice, că e mare și unit.

Poate, dar nu cu una ca Dăncilă în frunte, după cum s-a văzut. De altfel, calitățile PSD precum loialitatea și susținerea fără discernământ politic a liderului sunt sigură că au fost alte puncte pe care a mizat Iohannis – când s-a gândit la dauna totală pe care o va produce PSD după prezidențiale, dacă o susțin, așa cum miza, pe Dăncilă.

PSD a greșit când nu și-a calculat șansele cu un candidat mai bun decât Dăncilă şi a pariat totul pe cel mai slab candidat posibil.

Cum ar fi fost lupta electorală, cu un candidat PSD precum Vasile Dâncu?

V-ați întrebat cum ar fi arătat lupta electorală dacă PSD ar fi ieșit, de exemplu, cu Vasile Dâncu?! Cred că aveam și dezbatere și PSD nu jelea înfrângerea asta umilitoare, iar Iohannis nu trecea fluierând, ci suspinând, spre un nou mandat. Pierderea guvernării a fost penultima lovitură primită de PSD și pregătită de Iohannis prin PNL.

De altfel, amintiți-vă că Iohannis a și declarat că a așteptat momentul potrivit pentru a fi sigur că moțiunea de cenzură trece. Ce a urmat, a fost calcul matematic simplu. Cine să intre în turul doi dacă nu președintele în exercițiu și candidatul celui mai mare partid din țară?!

Apropo, îmbătată de aparenta victorie din turul 1, Dăncilă declara țanțoșă că este prima femeie care a ajuns în turul 2. Fals. A fost prima femeie pe care PSD a băgat-o în turul doi, cum a făcut cu toți candidații după ’90 încoace. Niciun merit personal, după cum s-a văzut și în turul 2, când Dăncilă nu a reușit să ia nimic de la restul candidaților cu electorat pe profilul similar PSD.

Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios…

Ce s-a întâmplat cu PSD BN în plan local și cum de n-a reușit Radu Moldovan să se impună cu toate realizările și cu toți miniștrii din Guvernul Dăncilă în fața liberalilor, e o altă discuție. Cred că s-a schimbat paradigma în politică. Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios.

Adică Radu Moldovan poate fi apreciat, dar asta nu înseamnă că e și ascultat de bistrițeni, când le cere ca – de dragul său – să-i susțină și prietenii, gașca de la centru.

De fapt, Dăncilă singură l-a bătut pe Radu Moldovan în Bistrița-Năsăud și a dus în derizoriu toate investițiile de la Spitalul Județean și drumurile asfaltate din județ.

Liberalii au câștigat datorită candidatului lor, care a avut o singură, dar mare calitate: net superior Dăncilei.

Urmează alegerile locale și rămâne de văzut cât va conta înfrângerea de la prezidențiale din dreptul PSD. Pentru că Iohannis are un plan și se va ține de el ca să-și vadă visul cu ochii, iar PSD trebuie să scape de Dăncilă și se pare că nu va fi ușor. Tocmai a anunțat că nu-și dă demisia…

Reformarea PSD… ?

Și da, e nevoie de reformarea PSD. Trebuie să-și scoată din umbră oamenii de valoare pe care încă îi au în partid, să folosească strălucirea minții lor pentru binele partidului și politici sustenabile. Să renunțe la susținerea unor indivizi dubioși.

Matematic, nu poți susține infractorii în detrimentul oamenilor cinstiți, aceștia din urmă sunt mult mai mulți și votează, pe când ceilalți nu.

Cât despre primari, acolo e o mare problemă. Puțini au rămas în județ cei care pot struni votul pentru PSD. Îi poți număra pe degetele de la o mână. Cei care au rezultate slabe vor fi tentați să schimbe barca: până la urmă le este pielea și funcția în joc.

Bine ar fi ca liberalii să nu se culce pe lauri și să nu uite că pesediștii punctează excelent din opoziție. Le vor taxa fiecare greșeală, punând în comparație realizările lor. Şi lupta nu va fi ușoară…

O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
În sfârșit, un nou sediu pentru Palatul Copiilor din Bistrița…! august 6, 2020 - Ani de zile, Palatul Copiilor din Bistrița a funcționat la ultimul etaj al Școlii Gimnaziale Nr 4, după ce sediul de pe strada Cerbului a fost revendicat de foștii proprietari. Când Școala Gimnaziala 4 a intrat în renovare, profesorii și elevii de la Palatul Copiilor au rămas din nou „pe drumuri”. Viceprimarul Cristian Niculae a transmis astăzi o veste bună:
Rostul de dimineață: A plâns cu lacrimi de sânge, la Tihuța… Oare pentru cine…?! august 6, 2020 - A fost surprinsă zilele trecute, în Pasul Tihuța… Singuratică, ascunsă de privirile indiscrete – plângea cu lacrimi de sânge… Poate chiar știind că este una dintre cele mai ciudate din lume…
Om de afaceri din Bistrița, acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române august 6, 2020 - Un om de afaceri din Bistrița este acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române, Sandu Victor, pentru alocarea de fonduri pentru lucrări în județul Bihor, lucrări care nu au fost executate.
Aquabis: Defecțiune în Negrilești. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 6, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Negrilești, azi, 6 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii: 
Noul an școlar începe în 14 septembrie. Elevii vor merge la școală! august 5, 2020 - Președintele României a făcut un anunț important pentru toți elevii. Noul an școlar va începe în 14 septembrie, iar elevii vor merge efectiv la școală. Se iau în calcul trei scenarii în funcție de numărul bolnavilor din fiecare localitate. Decizia de a închide școlile și mutarea cursurilor online aparține autorităților locale.
VIDEO: Maieru, în șantier. Când se va construi aici o grădiniță modernă august 5, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit despre șantierele aflate pe rol în localitate. Când se va construi aici o grădiniță modernă:
Adio margarină, supă la plic și chipsuri! De la anul vom mânca mai sănătos! august 5, 2020 - De anul viitor, legea ne va obliga să mâncăm mai sănătos. Un act normativ prevede interzicerea vânzării unor produse alimentare considerate periculoase pentru sănătate. Pe listă se află margarina, supele la plic, popcornul pentru microunde și chipsurile. Legea a mers la promulgare, iar interzicerea acestor alimente stă la pixul președintelui.
Se dublează intrarea la Figa în weekend! Câte persoane au voie concomitent să se bălăcească: august 5, 2020 - Pentru a preveni răspândirea epidemiei de Coronavirus, Primăria Beclean cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, au hotărât ca taxa de intrare în Weekend să fie dublată. De asemenea, a fost stabilit un număr maxim de persoane care pot fi prezente concomitent în complex.
Doris Rai: Vom face la Bistrița cercetare și inovare august 5, 2020 - Doris Rai, candidat independent la funcția de primar al Bistriței, a fost prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Aceasta a vorbit pe scurt despre câteva proiecte pe care le are pentru oraș. Multe proiecte au făcut referire la tineri, printre ele numărându-se transformarea Parcului Industrial în parc pentru cercetare și inovare. Toți tinerii talentați din Bistrița ar urma să desfășoare activități în noul parc.
VIDEO: Cu sau fără mască, la Kaufland…?! august 5, 2020 - Cu sau fără mască, la Kaufland…?! Cum e corect ? Un cititor Bistrițeanul.ro a trimis pe adresa redacției un scurt film realizat cu telefonul, printre rafturile magazinului de pe Independenței. Ce a descoperit acolo:
Bistrița-Năsăud: 17 cazuri pozitive și 22 persoane vindecate. La nivel național, 56.550 persoane au fost infectate august 5, 2020 - Avem 921 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 17 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 22 de persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.309 de cazuri noi de infecție.
O minoră și o tânără de 20 de ani, seduse de un lover boy și duse pe centură „la produs” august 5, 2020 - Două tinere, de 13 și 20 de ani, au fost vrăjite de un „lover boy”. Acestea au fost obligate să se prostitueze pe centura din Bistrița. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și i se aduc mai multe acuzații.
OAMENI din BN. Alexandra Arman, educatoarea care a obținut singura notă de 10 la Titularizare: „Nu e o tragedie să fac naveta câțiva ani” august 5, 2020 - Alexandra Arman are 23 de ani, a absolvit Colegiul „Liviu Rebreanu” și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. A fost singurul cadru didactic care a luat nota maximă, la Titularizare, în acest an, în Bistrița-Năsăud. A apucat să predea doar câteva luni, la Grădinița Nr 13 din Bistrița, când a început pandemia.
Leoni renunță la transportul angajaților pe 22 de trasee. Se anunță disponibilizări colective importante august 5, 2020 - Producătorul neamț Leoni, cel mai mare angajator din județ, renunță la transportul gratuit al angajaților de pe 22 de trasee. Se pare că nu este singura veste proastă venită de la Leoni. S-au anunțat și aici disponibilizări colective importante.
Aquabis: Avarii în Feldru și Negrilești. Probleme în alte cinci localități august 5, 2020 - O avarie s-a produs în Feldru și Negrilești, în această dimineață - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
FOTO Bistrițean, implicat într-un accident mortal în Mediaș. Celălalt șofer n-a avut nicio șansă! august 5, 2020 - Un bistrițean a fost implicat în această dimineață într-un accident mortal petrecut în Mediaș. Un autoturism a intrat sub TIR-ul pe care-l conducea, transformându-se într-un morman de fiare. Șoferul implicat n-a mai avut nicio șansă...
FOTO/VIDEO: S-a deschis GUN BROTHERS Paintball! Pentru băieții care iubesc adrenalina și distracția august 5, 2020 - De când aștepta Bistrița un parc de aventură unde distracția cu gașca pentru băieții de toate vârstele să fie una pe cinste! Suntem norocoși, începând chiar de astăzi aveți acces în parcul de aventură Gun Brothers Paintball! Terenul special amenajat pentru un joc dinamic de paintball, în echipă, îl găsiți în Bistrița, pe strada Tărpiului. Băieții de la Gun Brothers vă pun la dispoziție echipamentul, armele de paintball, un teren de luptă cum nu sunt multe, au răbdare să vă explice regulile și să facă o atmosferă memorabilă.
Turnul de la CPL, abandonat de decenii, ar putea fi transformat în două restaurante selecte! august 4, 2020 - Un important investitor din Bistrița anunță un proiect cel puțin ambițios. Acesta include și transformarea turnului de la CPL, abandonat de decenii, într-un punct turistic, cu două restaurante și business lounge.
Doris Rai: Sportul bistrițean poate fi „resuscitat” prin transformarea stadionului din parc în „Baza sportivă Jean Pădureanu” august 4, 2020 - Doris Rai nu face jocul partidelor și nu se aliază cu nimeni în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Aceasta spune că partidul ei sunt bistrițenii și va lupta până la capăt alături de ei. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit despre câteva dintre proiectele pe care le are pentru oraș. Pe principiul „Fă Rai din ce ai”, candidata independentă își dorește să resusciteze sportul bistrițean și să transforme stadionul din parcul municipal în „Baza sportivă Jean Pădureanu”.
S-au afișat REZULTATELE la examenul de Titularizare. O singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud august 4, 2020 - S-au dat publicității rezultatele la examenul de Titularizare, înainte de constestații. S-a obținut o singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud. Jumătate din candidați au obținut note peste 7, transmite Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud.
O petrecere la un local din Telciu s-a lăsat cu dosar penal, după ce două persoane s-au infectat cu Covid-19 august 4, 2020 - Reprezentanții unui local din Telciu s-au ales cu dosar penal, după ce în luna iulie au organizat mai multe petreceri, iar în urma uneia dintre ele doi participanți s-au infectat cu Covid-19.