2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

EDITORIAL. Cronica unui dezastru anunțat: Când faci politica găștii, vii cu un candidat fără cap și uiți că poporul decide votul…

Știți cum i-a mers lui Iohannis planul cu nimicirea PSD-ului?! Ceas și pas cu pas! Iohannis a tăcut și a făcut, de la numirea Dăncilei încoace. Dacă a fost cineva care n-a avut nicio emoție la aceste alegeri, acela să știți că a fost Iohannis. Pesediștii au astăzi multe lecții de învățat.

Când îți dă poporul cel mai mare vot de încredere dat unui partid după ’90, iar tu te apuci să faci politica găștii și îi dai peste bot poporului cu dispreț, să vezi surpriză – nici realizările locale nu mai contează când ceri votul pentru gașca de la vârful partidului.

16 ianuarie 2018. A fost ziua în care Comitetul Executiv al PSD a nominalizat-o pentru funcția de premier pe Viorica Dăncilă. La o zi după ce fostul premier Mihai Tudose își dădea demisia după ce intrase în conflict deschis cu liderul PSD – Liviu Dragnea.

Surprinzător, președintele Klaus Iohannis o acceptă pe Dăncilă, fără prea multe comentarii, dar cu multe critici din partea susținătorilor și simpatizanților. Cred că acela a fost primul pas tactic al președintelui Iohannnis privind nimicirea PSD.

Un plan matematic, bine gândit…

Bine gândit. Să fii de acord, fără prea multe comentarii, ca marioneta prezentată de Dragnea să conducă Guvernul părea atunci de neînțeles. Cât despre valoarea Dăncilei, ceea ce am descoperit noi într-un an și jumătate, Iohannis știa din capul locului. Avea portretul făcut și i-a convenit personajul.

Cu Grindeanu sau Tudose nu a putut puncta la fel de bine, cum a făcut-o cu fata mediocră, ajunsă pe cai mari și îmbătată de rolul nesperat primit în politica românească. Odată instalat Guvernul, le-a așteptat greșelile, care erau inevitabile.

Șleahta aia de golani cu probleme penale de la vârful PSD avea un plan și cu siguranță Iohannis știa de el. Și a mizat că planul politic propriu al liderilor PSD pe legile justiției îi va înfuria pe români.

Fiecare greșeală majoră a fost apoi taxată de președinte, care a punctat excelent pe gafele lor. Cu siguranță, Iohannis a „socotit” în planul său și sentința în așteptare a lui Dragnea. Greu de crezut că ar fi scăpat fără condamnare. Chiar și momentul în care a apărut sentința pare acum perfect ales, nu vi se pare?!

PSD nu poate continua cu Dăncilă

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, astfel încât să nu dea timp polilor de forță din PSD să se reorganizeze. Nucleul dur și cu gura mare de la vârful PSD nu voia să lase puterea din mână, iar restul care ar fi simțit ce e de făcut nu aveau timp să se organizeze să o preia.

Amintiți-vă că imediat după pronunțarea sentinței lui Dragnea, liderul tinerilor din PSD BN, Bogdan Ivan, a venit cu o declarație în care spunea că PSD nu poate continua cu Dăncilă. Să nu credeți că e așa viteaz și ar fi ieșit public cu poziția aia, dacă nu avea acceptul lui Radu Moldovan. L-a avut. Radu a vorbit prin vocea lui.

Imediat după, a descălecat Dăncilă la Bistrița. Şi l-a convins și pe Radu Moldovan, unul dintre greii PSD, că fără ea partidul este pierdut, că din poziția de premier, cu măsuri populiste, poate impresiona electoratul să o voteze de președinte. La asta adăugați și că Bistrița avea în Guvernul Dăncilă doi miniștri, unul vicepremier chiar, Ioan Deneș și Daniel Suciu. Așadar, Radu Moldovan a cam rămas fără argumente împotriva Vioricăi Dăncilă și a guvernului său, în care Bistrița-Năsăud ocupa două scaune de ministru și alte posturi călduțe pentru personaje mai mult sau mai puțin importante din PSD BN.

Cu siguranță, ce s-a întâmplat la Bistrița s-a întâmplat și în alte județe unde greii PSD au tăcut după șocul de la Europarlamentare și condamnarea lui Dragnea, crezând ba în apărarea interesului propriu, ba în al celui de grup, ba în partidul puternic care poate face orice, că e mare și unit.

Poate, dar nu cu una ca Dăncilă în frunte, după cum s-a văzut. De altfel, calitățile PSD precum loialitatea și susținerea fără discernământ politic a liderului sunt sigură că au fost alte puncte pe care a mizat Iohannis – când s-a gândit la dauna totală pe care o va produce PSD după prezidențiale, dacă o susțin, așa cum miza, pe Dăncilă.

PSD a greșit când nu și-a calculat șansele cu un candidat mai bun decât Dăncilă şi a pariat totul pe cel mai slab candidat posibil.

Cum ar fi fost lupta electorală, cu un candidat PSD precum Vasile Dâncu?

V-ați întrebat cum ar fi arătat lupta electorală dacă PSD ar fi ieșit, de exemplu, cu Vasile Dâncu?! Cred că aveam și dezbatere și PSD nu jelea înfrângerea asta umilitoare, iar Iohannis nu trecea fluierând, ci suspinând, spre un nou mandat. Pierderea guvernării a fost penultima lovitură primită de PSD și pregătită de Iohannis prin PNL.

De altfel, amintiți-vă că Iohannis a și declarat că a așteptat momentul potrivit pentru a fi sigur că moțiunea de cenzură trece. Ce a urmat, a fost calcul matematic simplu. Cine să intre în turul doi dacă nu președintele în exercițiu și candidatul celui mai mare partid din țară?!

Apropo, îmbătată de aparenta victorie din turul 1, Dăncilă declara țanțoșă că este prima femeie care a ajuns în turul 2. Fals. A fost prima femeie pe care PSD a băgat-o în turul doi, cum a făcut cu toți candidații după ’90 încoace. Niciun merit personal, după cum s-a văzut și în turul 2, când Dăncilă nu a reușit să ia nimic de la restul candidaților cu electorat pe profilul similar PSD.

Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios…

Ce s-a întâmplat cu PSD BN în plan local și cum de n-a reușit Radu Moldovan să se impună cu toate realizările și cu toți miniștrii din Guvernul Dăncilă în fața liberalilor, e o altă discuție. Cred că s-a schimbat paradigma în politică. Nu mai contează faptele, dacă anturajul e dubios.

Adică Radu Moldovan poate fi apreciat, dar asta nu înseamnă că e și ascultat de bistrițeni, când le cere ca – de dragul său – să-i susțină și prietenii, gașca de la centru.

De fapt, Dăncilă singură l-a bătut pe Radu Moldovan în Bistrița-Năsăud și a dus în derizoriu toate investițiile de la Spitalul Județean și drumurile asfaltate din județ.

Liberalii au câștigat datorită candidatului lor, care a avut o singură, dar mare calitate: net superior Dăncilei.

Urmează alegerile locale și rămâne de văzut cât va conta înfrângerea de la prezidențiale din dreptul PSD. Pentru că Iohannis are un plan și se va ține de el ca să-și vadă visul cu ochii, iar PSD trebuie să scape de Dăncilă și se pare că nu va fi ușor. Tocmai a anunțat că nu-și dă demisia…

Reformarea PSD… ?

Și da, e nevoie de reformarea PSD. Trebuie să-și scoată din umbră oamenii de valoare pe care încă îi au în partid, să folosească strălucirea minții lor pentru binele partidului și politici sustenabile. Să renunțe la susținerea unor indivizi dubioși.

Matematic, nu poți susține infractorii în detrimentul oamenilor cinstiți, aceștia din urmă sunt mult mai mulți și votează, pe când ceilalți nu.

Cât despre primari, acolo e o mare problemă. Puțini au rămas în județ cei care pot struni votul pentru PSD. Îi poți număra pe degetele de la o mână. Cei care au rezultate slabe vor fi tentați să schimbe barca: până la urmă le este pielea și funcția în joc.

Bine ar fi ca liberalii să nu se culce pe lauri și să nu uite că pesediștii punctează excelent din opoziție. Le vor taxa fiecare greșeală, punând în comparație realizările lor. Şi lupta nu va fi ușoară…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.